The Malaysia Post

Laporan siasatan deklasifikasi LCS: Perolehan kapal mungkin menelan kos kerajaan RM11.145b

Kerajaan mungkin perlu membelanjakan RM11.145 bilion secara keseluruhan untuk enam kapal tempur pesisir (LCS) kontroversi, peningkatan yang besar daripada RM9 bilion yang dipersetujui beberapa tahun lalu.

Menurut laporan Jawatankuasa Penyiasat Perolehan, Tadbir Urus dan Kewangan (JTSUPKK) mengenai Littoral Combat Ship (LCS), kontraktor utama Boustead Naval Shipyard (BNS) Sdn Bhd mendakwa dalam surat pada 16 Julai 2019, bahawa ia memerlukan tambahan RM1.416 bilion untuk menyiapkan kesemua enam kapal.

Ini selepas peruntukan siling asal kepada projek itu ditetapkan pada RM9 bilion sebelum diselaraskan kepada RM9.128 bilion.

Jawatankuasa itu menambah, Kementerian Kewangan (MoF) telah meluluskan melalui rundingan terus perolehan peralatan Sokongan Logistik Bersepadu (ILS) berjumlah RM800 juta kepada BNS. ILS adalah peralatan wajib dan perolehannya sudah tentu akan meningkatkan kos kontrak perolehan LCS kepada RM9.7286 bilion.

“Jawatankuasa Siasatan menjangkakan kos pembinaan enam LCS akan terus meningkat berikutan pertukaran peralatan utama yang turut melibatkan implikasi masa tambahan untuk penghantaran kapal.

“Berdasarkan surat daripada syarikat BNS bertarikh 16 Julai 2019, bagi menyiapkan pembinaan enam LCS tersebut, anggaran kos tambahan sebanyak RM1,416.44 juta diperlukan yang terdiri daripada kos langsung berjumlah RM58.41 juta dan juga kos tidak langsung berjumlah RM1,358.03 juta disebabkan pertukaran peralatan dan Jadual Pelaksanaan.

“Kos tidak langsung melibatkan lanjutan tempoh Reka Bentuk Asas, Kuasa Reka Bentuk, jadual penghantaran Peralatan, waranti, Insurans dan kos kewangan sumber lain. Ini menjadikan jumlah anggaran kos projek itu ialah RM11.145 bilion,” kata laporan itu.

Laporan deklasifikasi itu turut merekodkan butiran kos dilihat masing-masing meningkat sebanyak RM41 juta dan RM722.43 juta pada 16 Julai 2019 berbanding justifikasi awal BNS bertarikh 17 Mei 2019 iaitu RM1.375 bilion atau RM693.57 juta .

“Dalam tempoh dua bulan, mungkin ada cadangan kenaikan kos sebanyak RM41 juta atau RM722.43 juta. Manakala bagi penyerahan LCS pula, terdapat kelewatan antara 24 hingga 34 bulan daripada tempoh penyerahan asal mengikut kontrak,” menurut laporan itu yang telah didedahkan hari ini.

Laporan itu menyatakan, sehingga 31 Mei 2019, sejumlah RM5.936 bilion atau 65.03 peratus telah dibayar kepada BNS daripada keseluruhan projek berjumlah RM9.128 bilion termasuk RM1.365 bilion atau 14.94 peratus yang terdiri daripada pendahuluan. pembayaran.

“Prestasi keseluruhan pelaksanaan projek setakat 31 Mei 2019, adalah 53.29 peratus berbanding kemajuan yang dirancang sebanyak 74.73 peratus dengan varians 21.44 peratus atau kelewatan selama 23 bulan.”

Mengikut kontrak utama, pembinaan LCS dijalankan secara berperingkat dengan penghantaran kapal yang dipersetujui adalah antara April 2019 dan Ogos 2023.

Berikutan kelewatan pelaksanaan pembinaan LCS, pada 20 Disember 2018, BNS telah mengemukakan tiga Cadangan Variasi (VP) kepada Kementerian Pertahanan melibatkan Sistem Pengurusan Platform Bersepadu (IPMS), Sistem Pelancaran Dekoy (DLS) serta pindaan kepada Jadual Pelaksanaan.

“Pertukaran IPMS dan DLS memberi impak pada masa, tetapi menurut BNS, ‘kos untuk dibincangkan dan ditentukan kemudian’ manakala perubahan kepada ‘jadual pelaksanaan’ termasuk ‘jadual pembayaran’ dan ‘direktori data pembayaran’ telah diperincikan mengikut kepada perkembangan dan kemajuan semasa,” kata laporan itu.

Pada 13 Ogos lalu, Menteri Pertahanan Kanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata kerajaan akan memberi tumpuan untuk meletakkan projek kapal tempur pesisir (LCS) kembali ke landasan seperti yang diputuskan oleh Kabinet.

Beliau berkata, rundingan dengan vendor, pengeluar peralatan asli (OEM) dan bank sedang dijalankan.

Read Previous

Menteri Sumber Manusia: Pembekuan sementara pengambilan pekerja asing ditarik balik mulai 19 Ogos

Read Next

Malaysia berhasrat untuk belajar daripada Thailand dalam usaha menggunakan ganja secara perubatan, kata pegawai Kementerian Kesihatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.