The Malaysia Post

Menteri Sumber Manusia: Pembekuan sementara pengambilan pekerja asing ditarik balik mulai 19 Ogos

Pembekuan sementara permohonan untuk mengambil pekerja asing akan ditarik balik mulai Jumaat ini, kata Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan.

Beliau berkata walaupun pembekuan sementara telah diputuskan sebelum ini, keputusan baharu itu dibuat selepas mengambil kira permintaan daripada industri untuk menarik balik pembekuan sementara itu.

“Saya telah memutuskan untuk meluluskan (permintaan industri), jadi pembekuan telah ditarik balik dan kami akan memproses permohonan baharu mulai Jumaat ini.

“Kami telah memutuskan bahawa semua permohonan awal untuk mengambil kira-kira 400,000 pekerja asing diteruskan sebelum akhir bulan ini,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan beberapa persatuan perniagaan di Wisma HRD Corp, di sini, hari ini.

Saravanan berkata bagi lebih memahami isu pekerja asing, kementerian telah menubuhkan jawatankuasa khas 15 ahli industri dan lima wakil daripada Kementerian Sumber Manusia.

“Jawatankuasa ini akan mengadakan perbincangan segera apabila perlu untuk membantu industri memulihkan ekonomi.

“Hari ini, kita lihat kadar pengangguran sudah mula menurun dan ini satu perkara yang baik. Oleh itu, jika kita membantu industri untuk mengatasinya dengan lebih baik,” tambahnya.

Mengenai permintaan industri untuk menangguhkan pelaksanaan pindaan Akta Kerja 1955 mengenai pengurangan waktu bekerja mingguan daripada 48 kepada 45, Saravanan berkata perkara itu perlu dibincangkan dengan perdana menteri dan menteri Kabinet lain.

“Terdapat dua maklum balas diterima mengenai pindaan itu. Dari sudut pandangan pekerja, mereka mahu kementerian mempercepatkan pelaksanaannya untuk 15 juta pekerja.

“Tetapi apabila kita membincangkan perkara ini dengan industri, mereka mahu kita menangguhkannya kerana mereka baru pulih daripada kemelesetan ekonomi. Saya faham permintaan kedua-dua pihak, justeru kita akan bincang perkara itu dan buat keputusan terbaik,” katanya.

Pindaan Akta Kerja 1955 untuk memendekkan waktu bekerja mingguan daripada 48 kepada 45 akan berkuat kuasa mulai 1 September.

Di bawah peraturan baharu itu, pekerja dibenarkan bekerja berdasarkan kesesuaian tempat, masa dan hari bekerja termasuk bekerja dari rumah dalam situasi kecemasan seperti pandemik Covid-19.

Pindaan ini bertujuan menjaga kebajikan pekerja dan melonggarkan waktu bekerja selaras dengan Konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO).

Read Previous

Kenapa politik? Tengku Zafrul berkata berada di luar adalah tidak betul, dan dia mahu menjadi sebahagian daripada penyelesaian

Read Next

Laporan siasatan deklasifikasi LCS: Perolehan kapal mungkin menelan kos kerajaan RM11.145b

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.