The Malaysia Post

Kenapa politik? Tengku Zafrul berkata berada di luar adalah tidak betul, dan dia mahu menjadi sebahagian daripada penyelesaian

Dengan makanan laut dan tempat-tempat keindahan semula jadi, Kuala Selangor sudah biasa menerima pelawat dan pelancong.

Baru-baru ini, ia juga mula membiasakan diri dengan lawatan hujung minggu oleh Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz, dalam apa yang hanya boleh ditafsirkan sebagai usahanya untuk menjadikan kawasan itu sebagai platformnya kepada politik sepenuh masa.

“Saya mahu menjadi sebahagian daripada penyelesaian. Orang selalu berkata jangan jadi sebahagian daripada masalah tetapi jadilah sebahagian daripada penyelesaiannya,” kata bekas Ketua Pegawai Eksekutif CIMB dan ahli korporat kerjaya kepada Malay Mail dan Straits Times Singapura Ahad lalu semasa lawatan terbarunya ke kawasan itu.

Sambil menekankan potensi pencalonannya tidak dilemparkan dengan batu, beliau ingin menyatakan bahawa Kuala Selangor bukan lagi sebuah bandar pantai yang mengantuk yang jauh dari bilik lembaga pengarah dan koridor kuasa kewangan yang telah dibina sepanjang kariernya.

“Jika saya diberi peluang ia akan menjadi satu yang sukar. Kami adalah underdog di sini sekarang. Majoriti besar pengundi di sini kini profesional jadi saya rasa anda perlu meletakkan seorang profesional di sini,” katanya merujuk kepada gabungan Barisan Nasional.

The Kuala Selangor federal seat is now held by Datuk Seri Dzulkefly Ahmad, the popular former health minister from Pakatan Harapan’s Amanah. Dua daripada kerusi DUN di kawasan itu turut disandang PH manakala satu pertiga kini di tangan Pejuang.

Sebilangan besar pengundi di Kuala Selangor juga menetap di pembangunan perumahan baharu di Puncak Alam, kawasan pinggir bandar yang menyenangkan bersempadan dengan Shah Alam dan Klang.

“Saya sudah lama turun padang dan maklum balas yang saya dapat agak positif, kerana anda perlu mencuba, bukan? Apa yang tidak baik ialah jika anda pergi ke sana dan tidak terlibat. Semakin saya melibatkan diri, saya berharap semakin banyak saya belajar untuk memperbaiki diri,” kata Tengku Zafrul Ahad lalu semasa bersarapan di kafe Auntie Foo, sebuah restoran gaya hipster yang terkenal dengan rendang nasi lemaknya.

Seolah-olah mendapat isyarat, beberapa orang pelanggan datang kepada Tengku Zafrul dan meminta untuk bergambar bersamanya.

“Saya mesti katakan saya bernasib baik kerana saya tidak berasal dari keluarga yang mempunyai keadaan yang sukar. Ibu saya seorang penjawat awam, keluarga saya, penjawat awam. Datuk ialah ketua setiausaha Kementerian Kesihatan. Jadi wujudlah rasa khidmat negara.

“Tetapi saya tidak pernah didedahkan dengan perkara ini sehinggalah saya menyertai kerajaan. Dan ketika itulah saya sedar. Tinggal di tepi? Ia tidak betul.”

Tengku Zafrul berkata beliau bercakap dengan ibunya ketika beliau menyertai kerajaan sebagai menteri kewangan, meminta peguamnya.

Ibunya — Raja Datuk Zaharaton Raja Zainal Abidin — ialah bekas ketua pengarah Unit Perancang Ekonomi di Jabatan Perdana Menteri.

“Dia berkata kepada saya: ‘Ini adalah dunia sebenar. Jika anda ingin melakukan ini, anda perlu memahami bahawa anda mempunyai keupayaan. Satu adalah untuk mendengar dan kedua ialah rasa tanggungjawab negara untuk membantu kerana anda bertuah dan sudah tiba masanya untuk membalas budi.”

Pada lawatan terbarunya Ahad lalu ke Kuala Selangor, serangan pesona Tengku Zafrul dan cubaan untuk melibatkan diri dengan penduduk tempatan pada majlis-majlis kecil dan intim umumnya diterima dengan baik.

Berjalan perlahan melalui bandar, dia serta-merta dikenali, mungkin disebabkan statusnya sebagai menteri kewangan.

Sama ada ia akan diterjemahkan kepada undi yang mencukupi masih perlu dilihat.

“Saya ada dalam pemikiran saya sekarang bahawa anda mesti menawarkan perkhidmatan anda tetapi jika anda tidak diterima anda tidak rasa bersalah. Sekarang saya rasa bersalah jika saya tidak menyumbang.”

Read Previous

Bintang ‘The Flash’ Ezra Miller mendapatkan rawatan untuk kesihatan mental

Read Next

Menteri Sumber Manusia: Pembekuan sementara pengambilan pekerja asing ditarik balik mulai 19 Ogos

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.