The Malaysia Post

SPRM melihat pertuduhan terhadap pengarah ops ‘VIP’ sebagai orang yang berkepentingan dalam skandal LCS

Seorang pengarah operasi telah diperuntukkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebagai orang yang berkepentingan dalam skandal kapal tempur pesisir (LCS), lapor Utusan Malaysia hari ini,

Akhbar nasional itu memetik sumber SPRM yang tidak dinamakan berkata pengarah operasi itu dianggap sebagai orang yang “sangat penting” dalam perolehan LCS di mana tidak satu pun daripada enam kapal yang dikontrak telah disiapkan walaupun tempoh masa 10 tahun.

Menurut sumber SPRM, keputusan untuk mendakwa orang berkepentingan itu dibuat selepas penyiasat projek LCS menemu bual 35 saksi.

“Kesemua yang dipanggil itu dipercayai individu dari Kementerian Pertahanan dan syarikat korporat yang ditawarkan projek LCS.

“Kenyataan juga diambil daripada syarikat swasta tempatan dan luar negara,” sumber itu dipetik sebagai berkata.

Akhbar Melayu itu juga melaporkan bahawa SPRM telah membuat syor mereka kepada Jabatan Peguam Negara dan akan menyerahkan kepada mereka untuk memutuskan sama ada kes itu boleh dibicarakan atau tidak berdasarkan bukti yang diberikan.

Dalam catatan Facebook Sabtu lalu, Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata kerajaan sedang berusaha untuk mengembalikan projek itu ke landasan yang betul.

Beliau berkata, rundingan dengan vendor, pengeluar peralatan asli dan bank sedang dijalankan.

Projek LCS, yang dianggarkan kira-kira RM9 bilion, dilaporkan merupakan perolehan terbesar dalam sejarah Kementerian Pertahanan.

Perolehan itu bermula pada 2013 dengan jangka masa 10 tahun dan enam kapal LCS dijangka dibina dan dihantar ke negara ini menjelang akhir 2023.

Lebihan kos untuk projek LCS setakat ini berjumlah RM1.4 bilion, dengan RM400 juta digunakan untuk membayar hutang lama daripada projek kapal peronda lama, kata PAC pada 4 Ogos.

Isu itu pertama kali dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2019 Siri 1 (Audit Pematuhan Kementerian/Jabatan Persekutuan) dan Laporan Penyiasatan Jawatankuasa Penyiasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan, yang diterbitkan pada 2019.

Read Previous

Malaysia adalah negara termurah di dunia untuk membeli Galaxy Z Fold 4 dan Flip 4

Read Next

Kane menyelamatkan mata untuk Spurs di Chelsea, Tuchel dan Conte melihat merah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.