The Malaysia Post

Guan Eng gesa Azam letak jawatan selepas ketua SPRM tolak laporan rasuah Transparency International

Ahli parlimen Pembangkang Persekutuan Lim Guan Eng hari ini menggesa agar Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki meletak jawatan kerana mempersoalkan kebenaran, kredibiliti dan kebolehpercayaan penemuan Transparency International (TI) mengenai Indeks Persepsi Rasuah (CPI) ke atas Malaysia .

Menyebut ketua pesuruhjaya itu tidak layak untuk menerajui pembasmi rasuah negara, Lim menegaskan bahawa CPI TI adalah standard yang diterima oleh semua negara di seluruh dunia serta institusi pelbagai hala seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

“Sungguh mengejutkan bahawa ketua penguatkuasa anti-rasuah negara menyampahkan CPI TI.

“Mungkin kerana Malaysia telah diturunkan dengan kedudukan rendah berikutan prestasi suram dan menyedihkan SPRM dalam memerangi rasuah,” kata Lim dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Lim menjawab komen Azam semalam yang mempertikaikan penemuan IHP TI di Malaysia yang menurutnya tidak mewakili tahap rasuah sebenar di negara ini dan hanya mengukur kelaziman pandangan sedemikian.

TI mengeluarkan CPI tahunan yang meletakkan kedudukan negara mengikut tahap persepsi rasuah sektor awam mereka.

Lim, yang juga pengerusi DAP, berkata Azam gagal memahami bahawa gejala rasuah bukanlah satu kecacatan asas yang berlaku secara berasingan, tetapi masalah kompleks yang terjalin dalam mozek struktur sosial, ekonomi dan politik.

“Rasuah adalah masalah sosial kerana ia adalah masalah ekonomi dan politik,” katanya sambil menambah bahawa dalam memerangi rasuah, terdapat keperluan untuk memahami sifat, bentuk dan konteks rasuah dan bagaimana ia berlaku.

Lim juga mempersoalkan sama ada Azam berdendam terhadap TI semata-mata kerana Malaysia jatuh lima anak tangga ke kedudukan 62 daripada 180 negara dalam CPI tahun lepas, yang merupakan kedudukan terendah dalam sejarah.

“CPI bagi tahun ini dijangka merosot lagi dengan banyak pertuduhan rasuah digunakan sebagai senjata politik terhadap ahli parlimen Pembangkang dan penarikan balik pertuduhan terhadap ahli parlimen pro-kerajaan tanpa pendakwaan walaupun tangkapan awal telah dibuat.

“Bagaimana CPI Malaysia boleh bertambah baik apabila SPRM dilihat menutup dan bukannya mendedahkan rasuah, terutama yang dilakukan oleh peringkat tertinggi kepimpinan negara?

“SPRM memerlukan ketua pesuruhjaya baharu yang bersih, cekap, bebas, neutral dan tidak tertakluk kepada manipulasi politik untuk memenangi perang menentang rasuah di Malaysia,” katanya.

Pada Januari tahun ini, SPRM berkata ia mengambil perhatian serius terhadap markah dan kedudukan Malaysia dalam CPI yang dikeluarkan oleh Transparency International Malaysia (TI-M).

Baca Lagi | Guan Eng gesa Azam letak jawatan selepas ketua SPRM tolak laporan rasuah Transparency International

Malaysia jatuh ke tempat ke-62 daripada 180 negara dalam CPI 2021 berbanding kedudukan ke-57 pada 2020, dengan markah negara juga turun kepada 48 berbanding 51 pada 2020.

Read Previous

Pelabuhan Ukraine akan dibuka semula di bawah perjanjian yang akan ditandatangani hari ini, kata Turki

Read Next

Sumber: Peningkatan pesat Maszlee dalam barisan kepimpinan PKR mungkin menyaksikan pelantikannya sebagai ketua parti negeri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.