The Malaysia Post

Pelabuhan Ukraine akan dibuka semula di bawah perjanjian yang akan ditandatangani hari ini, kata Turki

Rusia dan Ukraine akan menandatangani perjanjian hari ini untuk membuka semula pelabuhan Laut Hitam Ukraine untuk eksport bijirin, kata Turki, meningkatkan harapan bahawa krisis makanan antarabangsa yang disebabkan oleh pencerobohan Rusia dapat dikurangkan.

Ukraine dan Rusia, kedua-duanya antara pengeksport makanan terbesar dunia, tidak segera mengesahkan pengumuman semalam oleh pejabat presiden Turki. Tetapi dalam ucapan video lewat malam Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky membayangkan pelabuhan Laut Hitam negaranya tidak lama lagi boleh disekat.

Sekatan oleh armada Laut Hitam Rusia telah mengurangkan bekalan ke pasaran di seluruh dunia dan menyebabkan harga bijirin melonjak sejak Presiden Rusia Vladimir Putin mengarahkan tentera ke negara jiran Ukraine pada 24 Februari.

Butiran penuh perjanjian itu tidak dikeluarkan serta-merta. Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres akan ke Turki, kata jurucakap PBB. Perjanjian itu sepatutnya ditandatangani hari ini pada 1330 GMT, kata pejabat Presiden Turki Tayyip Erdogan.

Zelensky, yang alamatnya tertumpu terutamanya pada potensi pasukan Ukraine untuk membuat keuntungan di medan perang, berkata: “Dan esok kami juga mengharapkan berita untuk negeri kami dari Turki – mengenai pembukaan sekatan pelabuhan kami.”

Sekatan

Moscow telah menafikan tanggungjawab untuk memburukkan krisis makanan, sebaliknya menyalahkan kesan mengerikan daripada sekatan Barat kerana memperlahankan eksport makanan dan bajanya sendiri dan Ukraine kerana melombong pelabuhan Laut Hitamnya.

Jurucakap Jabatan Negara AS, Ned Price berkata, Washington akan menumpukan perhatian kepada pertanggungjawaban Moscow untuk melaksanakan perjanjian itu.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Turki telah berusaha selama dua bulan untuk menjadi perantara apa yang disebut oleh Guterres sebagai perjanjian “pakej” – untuk menyambung semula eksport bijirin Laut Hitam Ukraine dan memudahkan penghantaran bijirin dan baja Rusia.

Rusia semalam berkata pusingan terbaharu sekatan Kesatuan Eropah akan membawa “akibat yang memusnahkan” untuk keselamatan dan sebahagian daripada ekonomi global.

Jurucakap Kementerian Luar Maria Zakharova berkata dalam satu kenyataan bahawa blok 27 negara itu mencadangkan untuk melonggarkan beberapa sekatan awal dalam usaha untuk menjaga keselamatan makanan global, dan Moscow berharap ini akan mewujudkan keadaan untuk eksport bijirin dan baja tanpa halangan.

Medan perang

Zelensky bertemu komander kanan semalam untuk membincangkan bekalan senjata dan mempergiatkan serangan ke atas Rusia.

“(Kami) bersetuju bahawa pasukan kami mempunyai potensi yang kuat untuk mara di medan perang dan menimbulkan kerugian baharu yang ketara kepada penjajah,” kata Zelensky dalam ucapan videonya.

Ukraine menuduh Rusia meningkatkan serangan peluru berpandu ke atas bandar dalam beberapa minggu kebelakangan ini untuk mengganas penduduknya. Moscow menafikan menyerang orang awam dan berkata semua sasarannya adalah tentera.

Kyiv berharap senjata Barat, terutamanya peluru berpandu jarak jauh seperti Sistem Roket Artileri Mobiliti Tinggi AS (HIMARS) akan membolehkannya melakukan serangan balas dan menawan semula wilayah yang hilang dalam pencerobohan itu.

Barisan hadapan utama sebahagian besarnya telah dibekukan sejak tentera Rusia merampas dua bandar terakhir yang dikuasai Ukraine di wilayah timur Luhansk dalam pertempuran pada akhir Jun dan awal Julai. Tentera Rusia juga memberi tumpuan kepada wilayah Donetsk yang berjiran.

Rusia berhasrat untuk menawan sepenuhnya semua Donetsk dan Luhansk bagi pihak proksi pemisahnya.

Ia mendakwa menguasai bandar pelabuhan selatan Mariupol dua bulan lalu selepas pertempuran kejam yang membunuh beribu-ribu dan memaksa ratusan ribu melarikan diri.

Mereka yang tinggal di belakang kini menghadapi pertempuran baru: bagaimana untuk terus hidup tanpa bekalan air atau kumbahan yang berfungsi di bandar di mana kira-kira 90 peratus bangunan musnah, dan tempat sampah dan sisa manusia reput di dalam runtuhan di bawah panas musim panas.

“Anda menyalakan api, anda memasak makanan, sarapan pagi untuk kanak-kanak,” kata seorang penduduk kepada Reuters. “Pada sebelah petang anda pergi mencari kerja atau mendapatkan makanan kering anda untuk makan malam anak-anak. Ia adalah Hari Groundhog, seperti yang mereka katakan: anda bangun dan ia sentiasa sama.”

Baca Lagi | Pelabuhan Ukraine akan dibuka semula di bawah perjanjian yang akan ditandatangani hari ini, kata Turki

Rusia menggelar pencerobohannya sebagai “operasi ketenteraan khas” untuk menyingkirkan Ukraine daripada fasis, satu dakwaan kerajaan Ukraine dan sekutu Baratnya berkata sebagai alasan tidak berasas untuk perang tanpa provokasi. ― Reuters

Read Previous

Dr Mahathir mempertikaikan pulangan tambatan ringgit, meningkatkan subsidi untuk menangani inflasi

Read Next

Guan Eng gesa Azam letak jawatan selepas ketua SPRM tolak laporan rasuah Transparency International

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.