The Malaysia Post

Dr Mahathir mempertikaikan pulangan tambatan ringgit, meningkatkan subsidi untuk menangani inflasi

Kerajaan Malaysia harus memperkenalkan semula tambatan ringgit kepada mata wang asing seperti yang dilakukan semasa krisis kewangan Asia 1998 sambil memasukkan rizab Perbendaharaan untuk subsidi bagi menangani inflasi, kata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam temu bual dengan akhbar tempatan Sinar Daily, Dr Mahathir berkata nilai ringgit tidak lagi sepatutnya ditentukan oleh pasaran terbuka, tetapi harus ditambat semula — seperti yang dilakukan semasa pertama kali menjadi perdana menteri.

“Seperti dahulu, kita (Malaysia) menyelamatkan negara dan negara lain apabila kadar pertukaran mata wang ringgit ditetapkan pada RM3.80 kepada satu dolar AS (semasa menghadapi Krisis Kewangan Asia 1998).

“Bukan sahaja kita diselamatkan, malah semua negara lain turut mendapat manfaat daripada ini.

“Tetapi sekarang kita tidak menjaga nilai mata wang. Kemudian, ada pihak yang sengaja menurunkan nilai ringgit. Apabila itu berlaku, kita menjadi miskin apabila kuasa beli berkurangan,” kata perdana menteri berusia 97 tahun itu. menteri dipetik Sinar Harian dalam wawancara Rabu yang diterbitkan hari ini.

Dr Mahathir juga dilaporkan berkata pelabur asing akan menarik diri dari Malaysia apabila nilai ringgit jatuh bagi mengelak mengalami kerugian.

Dr Mahathir adalah perdana menteri Malaysia dari 1981 hingga 2003, dan menjadi perdana menteri sekali lagi dari Mei 2018 hingga Februari 2020.

Ringgit ditambat kepada dolar AS dari 1998 hingga 2005, dan Bank Negara Malaysia pada 21 Julai 2005 beralih kepada sistem apungan terurus untuk ringgit.

Ini bukan kali pertama Dr Mahathir membangkitkan idea Malaysia menambat ringgit kepada AS sekali lagi, setelah pada 11 Mei melayangkan cadangan itu di tengah-tengah nilai ringgit yang merosot dan turun naik.

Pada 13 Mei, bagaimanapun, Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus berkata ia bukan kepentingan terbaik Malaysia untuk menambat ringgit kerana ia akan membawa risiko yang besar seperti perlu mencerminkan dasar monetari negara bahawa ringgit berada. disandarkan, dan menjadi sangat mahal kerana ia akan mengambil sejumlah besar rizab.

Nor Shamsiah juga berkata mempunyai tambatan mata wang sebegitu akan menjejaskan sentimen pelabur secara negatif yang juga boleh membawa kepada pengaliran keluar modal dan menegaskan bahawa mempunyai kadar pertukaran yang fleksibel adalah yang paling sesuai untuk Malaysia dalam keadaan semasa, juga menyatakan ia adalah kawalan modal kembali. pada tahun 1998 itu merupakan faktor penyumbang utama dalam keupayaan Malaysia menjejaki ringgit ketika itu.

Pada 23 Mei, bekas timbalan gabenor Bank Negara Malaysia, Sukudhew (Sukhdave) Singh memberi amaran supaya tidak mempunyai tambatan ringgit, sambil menegaskan bahawa ia memerlukan banyak rizab mata wang asing untuk bank pusat itu mempertahankan tambatan sedemikian. Beliau menegaskan bahawa Malaysia semasa Krisis Kewangan Asia juga telah menjalankan langkah-langkah lain untuk menghentikan spekulasi mata wang dan modal daripada meninggalkan negara, termasuk menurunkan wang kertas RM500 dan RM1,000, dan memperkenalkan kawalan modal untuk mengehadkan aliran keluar wang oleh penduduk. dan bukan pemastautin.

Dalam temu bual yang sama

Dr Mahathir berkata Malaysia harus mencontohi inisiatif kerajaan AS semasa krisis kewangan 2008 di mana ia telah menjalankan pelonggaran kuantitatif untuk membantu rakyat dengan kenaikan kos sara hidup.

Menjawab dakwaan bahawa kerajaan Malaysia kekurangan dana untuk memberi subsidi tambahan kepada rakyat Malaysia, Dr Mahathir berkata negara itu sebenarnya mempunyai rizab Perbendaharaan yang banyak — dengan 40 peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) disimpan setiap tahun — dan sebahagian daripada dana ini boleh digunakan untuk memberi subsidi.

Sambil menunjuk kepada rizab Perbendaharaan dan menyatakan bahawa Malaysia mempunyai “banyak wang”, Dr Mahathir berkata menggunakan sebahagian daripada dana ini untuk subsidi tidak akan menjadi liabiliti, kerana wang itu adalah daripada simpanan dan bukan daripada pinjaman.

“Ambil 10 hingga 20 peratus daripada dana ini, tidak akan menjejaskan rizab Perbendaharaan. Dana itu masih besar dan ia akan mengukuhkan mata wang kita,” katanya dipetik sebagai berkata.

Dr Mahathir juga dilaporkan berkata kerajaan tidak akan rugi dengan memberi subsidi kepada rakyat Malaysia semasa krisis, kerana wang yang diberikan kepada mereka untuk perbelanjaan akan menyebabkan perniagaan mendapat keuntungan dan dana dikembalikan kepada kerajaan dalam bentuk penyata cukai.

“Kita kena bantu rakyat, beri subsidi di mana ia sepatutnya diberikan. Subsidi tidak akan merugikan kerajaan.

Baca Lagi | Dr Mahathir mempertikaikan pulangan tambatan ringgit, meningkatkan subsidi untuk menangani inflasi

“Jika kerajaan membelanjakan RM100 juta untuk rakyat, mungkin pulangan cukai yang boleh dikutip adalah sehingga RM50 juta. Kena cekap dalam menguruskan kewangan,” katanya sambil menambah ini akan membantu membendung kenaikan kos sara hidup. dan membantu ekonomi negara.

Read Previous

Pelawak Rizal Van Geyzel mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan jenayah siber

Read Next

Pelabuhan Ukraine akan dibuka semula di bawah perjanjian yang akan ditandatangani hari ini, kata Turki

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.