The Malaysia Post

Pelawak Rizal Van Geyzel mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan jenayah siber

Pelawak Mohamad Rizal Johan Van Geyzel, yang baru-baru ini menjadi viral kerana rutin pendiriannya yang didakwa membakar sentimen agama dan kaum, mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan jenayah siber hari ini di Mahkamah Jenayah Siber Kuala Lumpur.

Pemilik bersama Kelab Komedi Crackhouse di Taman Tun Dr Ismail (TTDI) didakwa di hadapan Hakim Nor Hasniah Ab Razak mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia (CMA) 1998, yang menjenayahkan “penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian” dan dihukum di bawah Seksyen 233(3) akta yang sama.

Lelaki berusia 39 tahun itu, lebih dikenali sebagai Rizal Van Geyzel, dibenarkan diikat jamin RM12,000 dengan seorang penjamin. Dia juga perlu menyerahkan pasportnya kepada mahkamah, dengan perintah gag di media sosialnya.

Tarikh mahkamah seterusnya ialah pada 19 Ogos.

Tuduhan itu disebabkan oleh catatan yang dibuatnya di platform media sosial Facebook, Instagram, dan TikTok.

Pendakwa raya Noor Haslinda Che Seman berhujah untuk ikat jamin RM30,000 bagi semua kesalahan, pasportnya diserahkan dan perintah teguran di akaun media sosialnya.

Peguamnya, Ramkarpal Singh, memohon jaminan ditetapkan RM2,000 hingga RM3,000 dengan seorang penjamin, memetik duluan yang ditetapkan oleh kes undang-undang sebelum ini.

Ramkarpal berkata bahawa perintah teguran itu “dengan segala hormatnya, melampaui batas” dan ikat jamin RM30,000 adalah bersifat menghukum, mengingatkan mereka yang hadir bahawa ikat jamin tidak bertujuan untuk menghukum.

“Tiada sebab untuk mengesyaki [Rizal] melarikan diri,” katanya.

Sebelum ini dilaporkan kerana video persembahan komedinya, Rizal dan keluarganya menerima ugutan bunuh dan Kelab Komedi Crackhouse dirosakkan dengan cat merah dan hitam.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mengeluarkan arahan untuk menutup sementara tempat tersebut.

Baca Lagi | Pelawak Rizal Van Geyzel mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan jenayah siber

Kelab komedi Rizal menjadi tajuk utama sejak video persembahan Siti Nuramira Abdullah menjadi viral apabila ia disiarkan semula dengan kapsyen yang menyebut rutin itu menghina Islam.

Siti Nuramira didakwa mengikut Seksyen 298A(1)(a) Kanun Keseksaan manakala pasangannya Alexander Navin Vijayachandran, yang merakam persembahan itu dan memuat naiknya dalam talian, turut didakwa mengikut Seksyen 233 CMA.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Dr Mahathir: Ahli Pejuang bertanding hanya 40 kerusi pada PRU15, baki 80 untuk sekutu NGO di bawah Barisan Pejuang

Read Next

Dr Mahathir mempertikaikan pulangan tambatan ringgit, meningkatkan subsidi untuk menangani inflasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.