The Malaysia Post

Dr Mahathir: Ahli Pejuang bertanding hanya 40 kerusi pada PRU15, baki 80 untuk sekutu NGO di bawah Barisan Pejuang

Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) dijangka meletakkan ahlinya hanya untuk 40 kerusi parlimen pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15), memandangkan parti itu masih baru dan kecil serta tidak mampu untuk menang sendiri untuk membentuk kerajaan, pengerusinya telah berkata.

Menurut akhbar Sinar Harian, Pengerusi Pejuang Tun Dr Mahathir Mohamad berkata baki 80 kerusi parlimen daripada sasaran 120 kerusi oleh parti itu mungkin ditandingi oleh sekutu Pejuang.

Bagi 80 kerusi majoriti Melayu ini

Dr Mahathir berkata mereka daripada Barisan Pejuang — badan bukan kerajaan dan parti politik kecil yang bekerjasama dengan Pejuang — boleh menggunakan bendera dan simbol Pejuang untuk bertanding PRU15, walaupun bukan ahli parti.

Dr Mahathir mencadangkan bahawa ini akan sama dengan parti komponen Pakatan Harapan (PH) ketika itu Parti Amanah Negara, DAP dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang turut bertanding pada pilihan raya umum ke-14 menggunakan bendera dan simbol PKR, dengan menyatakan bahawa calon-calon tersebut masih menang walaupun tidak bertanding. ahli PKR.

“Bagi yang tidak berpuas hati dengan kerajaan sekarang, mereka boleh terlibat dalam proses pilihan raya dan mungkin menjadi ahli pentadbiran yang dibentuk bersama Pejuang pada masa akan datang.

“Mungkin bukan dalam bentuk kerajaan oleh Pejuang dan parti lain, tetapi bersama barisan NGO khususnya orang Melayu.

“Kami percaya orang NGO, ahli akademik dan profesional boleh bersama-sama Pejuang dan parti politik kecil lain untuk membentuk barisan tidak rasmi untuk bertanding menggunakan satu simbol dan satu bendera (Pejuang),” katanya dipetik Sinar Harian.

Dr Mahathir dilaporkan mengesahkan bahawa beratus-ratus NGO Melayu telah bertemu dengan Pejuang untuk menerima penjelasan mengenai membentuk barisan bersama bagi PRU15 untuk menewaskan parti pemerintah, dan berkata pemimpin Barisan Pejuang sedar bahaya untuk orang Melayu jika kerajaan sekarang terus memerintah. .

Beliau berkata orang bukan Melayu juga mahu melihat kerajaan yang baik dan tidak korup.

Dr Mahathir juga berkata kerajaan Malaysia telah lama dikuasai oleh orang Melayu tetapi berkata kaum lain turut mendapat manfaat, dengan mendakwa peralihan kuasa daripada British pada masa lalu telah membolehkan orang Melayu berlaku adil kepada semua kaum.

“Kami tidak mengambil harta orang lain; kami memberikan kewarganegaraan kepada sejuta orang yang tidak layak mendapat kerakyatan ketika itu.

Baca Lagi | Dr Mahathir: Ahli Pejuang bertanding hanya 40 kerusi pada PRU15, baki 80 untuk sekutu NGO di bawah Barisan Pejuang

“Ini menunjukkan bahawa kerajaan yang diterajui majoriti Melayu akan berlaku adil kepada semua kaum,” katanya dipetik sebagai berkata, dan menambah bahawa ini adalah pendirian Pejuang.

Read Previous

Nottingham Forest menandatangani ejen bebas Lingard

Read Next

Pelawak Rizal Van Geyzel mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan jenayah siber

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.