The Malaysia Post

Jangan putus asa dengan Anwar dan Reformasi, kata MB Selangor kepada penyokong Pakatan

Datuk Seri Amirudin Shari hari ini meminta para penyokong Pakatan Harapan (PH) untuk tidak kehilangan kepercayaan kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim walaupun terdapat kekalahan baru-baru ini dalam merebut kembali Putrajaya.

Ketua dan menteri besar PKR Selangor sebaliknya mengatakan penyokong harus mengambil inspirasi dari Anwar dan tetap mengikuti agenda Reformasi mereka.

“Saya menyeru semua penyokong Keadilan dan Pakatan Harapan untuk terus bersemangat, dan membangun kembali kekuatan dan tekad mereka untuk menghadapi persaingan politik di arena demokrasi negara.

“Komitmen Datuk Seri Anwar Ibrahim harus menjadi contoh bagi kita semua untuk mengemukakan usaha dan pemikiran untuk memperkuat gerakan pro-demokrasi, termasuk dalam parti politik dan semua masyarakat madani.

Baca Lagi | Jangan ubah JKM menjadi mesin politik anda, Hannah Yeoh memberitahu Rina Harun

“Saya yakin bahawa kepemimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai presiden PKR, pemimpin Pakatan Harapan, dan Ketua Pembangkang, dapat memandu kekuatan demokratik ini untuk mencapai kejayaan dalam melaksanakan agenda Reformasi,” kata Amirudin dalam satu kenyataan di Twitter.

Semalam, Pembangkang gagal menghentikan Belanjawan perdana Perikatan Nasional daripada membersihkan bacaan ketiga di Dewan Negara dengan suara 111-108.

RUU RUU itu disebut-sebut sebagai ujian kerajaan Muhyiddin dan dilihat sebagai peluang bagi PH untuk mendapatkan kembali kerajaan setelah Februari.

Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menyatakan kekecewaannya hari ini kerana Belanjawan 2021 masih diluluskan dalam undian ketiga, walaupun beberapa anggota Parlimen sebelum ini menyatakan pandangan yang kuat terhadap bahagian-bahagian tertentu dalam RUU tersebut.

Pemimpin Pembangkang mencadangkan agar beberapa anggota Parlimen tetap memilih Belanjawan walaupun menentang kerajaan Perikatan Nasional (PN), setelah pihak berkuasa mendakwa bahawa tidak meluluskannya akan mempengaruhi fungsi perkhidmatan awam dan upah anggotanya.

“Kerana kerajaan PN secara keliru mengaitkan pengalihan anggaran dengan fungsi perkhidmatan awam dan pembayaran gaji, beberapa anggota parlemen yang menentang PN mungkin telah mendukung anggaran tersebut untuk menunjukkan solidariti mereka kepada jutaan penjawat awam yang sama-sama terkena wabak tersebut ekonomi. “Sangat mengecewakan bahawa anggota parlemen yang telah menyatakan pandangan yang kuat terhadap isu-isu tertentu dalam Belanjawan memilih untuk mendukung RUU itu,” kata Anwar dalam satu pernyataan yang dikeluarkan beberapa jam setelah anggaran diluluskan 111-108 dalam pembacaan ketiga di Dewan Rakyat.

Read Previous

Bung Moktar dilantik sebagai pemangku presiden SAFA

Read Next

Agong ke Abu Dhabi untuk lawatan khas lima hari

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.