The Malaysia Post

Agong ke Abu Dhabi untuk lawatan khas lima hari

Agong-ke-Abu-Dhabi-untuk-lawatan-khas-lima-hari

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berangkat ke Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu, hari ini untuk lawatan khas selama lima hari.

Pengawas Rumah Tangga Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata lawatan khas itu adalah atas undangan Putera Mahkota Abu Dhabi, Sheikh Mohamed Zayed Al Nahyan.

“Agenda utama lawatan khas ini melibatkan perbincangan antara Al-Sultan Abdullah dan Sheikh Mohamed Zayed dan kepemimpinan tertinggi kerajaan UAE mengenai niat mereka untuk menyumbangkan 500,000 dos vaksin Covid-19 ke Malaysia untuk tujuan fasa ketiga ujian klinikal di negara ini, ”katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Istana Negara hari ini.

Ahmad Fadil berkata, Al-Sultan Abdullah juga akan membincangkan mengenai usaha memperkukuh dan meningkatkan hubungan dan kerjasama dua hala Malaysia-UAE dalam pelbagai sektor.

Semasa lawatan khas itu, Raja juga dijadualkan menghadiri program bertemu dan menyambut dengan diaspora Malaysia di UAE dan mengunjungi Syarikat Minyak Nasional Abu Dhabi (ADNOC) dan Pusat Vaksinasi Abu Dhabi Covid-19.

Untuk memastikan keselamatan dan pematuhan dengan Prosedur Operasi Piawai (SOP) untuk mengekang penyebaran Covid-19, Ahmad Fadil mengatakan lawatan khas Raja juga tertakluk kepada SOP yang ditetapkan oleh pemerintah Malaysia dan UAE.

Baca Lagi | Sabah memerlukan infrastruktur internet yang baik untuk membantu perniagaan kecil, kata menteri negeri

“Dengan mematuhi SOP, Al-Sultan Abdullah dan semua anggota delegasi kerajaan telah mengikuti ujian Covid-19 mereka empat hari (96 jam) sebelum mereka berangkat ke Abu Dhabi, dan akan mengambil ujian lain semasa tiba di Abu Dhabi. Lapangan Terbang Antarabangsa, ”katanya.

Al-Sultan Abdullah dan delegasinya juga akan menjalani pemeriksaan Covid-19 sebelum berangkat dari Abu Dhabi dan setibanya di Kompleks Bunga Raya Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Sekembalinya, Kebawah Duli Yang Maha Mulia akan menjalani karantina diri selama 10 hari di Istana Negara seperti yang disyaratkan oleh Kementerian Kesihatan, sementara anggota perwakilan lain, di lokasi yang ditentukan oleh kementerian.

Ahmad Fadil berkata lawatan khas itu adalah lawatan ketiga Al-Sultan Abdullah ke Abu Dhabi selepas yang pertama pada bulan Jun 2019 dan yang kedua, lawatan peribadi atas undangan Sheikh Mohamed Zayed, pada bulan November tahun yang sama.

Sheikh Mohamed Zayed juga pernah mengunjungi Malaysia tahun lalu atas undangan Al-Sultan Abdullah sempena pemasangan Raja pada 30 Julai 2019. UAE adalah rakan dagang terbesar Malaysia di rantau Asia Barat dengan nilai perdagangan dua hala AS $ 6,42 bilion (RM25,9 bilion) pada tahun 2019.

Read Previous

Jangan putus asa dengan Anwar dan Reformasi, kata MB Selangor kepada penyokong Pakatan

Read Next

Lazada Malaysia dalam prestasi memecahkan rekod sepanjang 12.12 Grand Sale

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here