The Malaysia Post

Sabah memerlukan infrastruktur internet yang baik untuk membantu perniagaan kecil, kata menteri negeri

Sabah memerlukan infrastruktur internet yang baik untuk membantu perniagaan kecil pulih dari kesan wabak Covid-19, kata Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Seri Masidi Manjun.

Masidi, yang juga jurucakap rasmi pemerintah negara bagian Covid-19 mengatakan bahawa ini kerana penjualan dan pemasaran dalam talian telah menjadi salah satu norma baru sekarang, dan harus dipakai oleh pengusaha dan perniagaan kecil untuk maju dalam pos Covid- 19 era.

Baca Lagi | Jocelyn Yow Dari Kedah Menjadi Datuk Bandar termuda di Bandar A.S.

“Ini adalah niat pemerintah untuk mempercepat transformasi digital di Sabah, terutama di kalangan pengusaha dan perniagaan kecil, tidak hanya di sektor pelancongan tetapi secara keseluruhan saya yakin bahawa pengusaha kami menyedari kaedah pemasaran baru dan sudah mulai menggunakannya.

“Tetapi yang lebih penting ialah penyambungan internet tersedia di mana sahaja. Infrastruktur perlu ada, hanya dengan itu kita dapat menjalankan kaedah baru pemasaran dan penjualan dalam talian, ”katanya pada sidang media Covid-19 kerajaan negeri malam ini.

Dia mengulas laporan Bernama yang menyatakan bahawa perniagaan kecil di kawasan pelancongan Jalan Sulaman, Tuaran menghadapi kesulitan kerana kawasan yang pernah popular menjadi sunyi akibat penyebaran Covid-19.

Pada 3 Disember, Ketua Menteri Datuk Hajiji Noor dilaporkan mengatakan bahawa liputan telekomunikasi digital di negeri ini ketinggalan dan memerlukan pelbagai langkah untuk mengatasi masalah ini, terutama melalui Jaringan Digital Nasional (JENDELA) dan dengan menambahkan lebih banyak menara komunikasi dan peningkatan kelajuan internet.

Masidi mengatakan bahawa pemerintah menyedari masalah yang dihadapi oleh perniagaan kecil di berbagai sektor, terutama industri pelancongan di negeri ini, akibat pandemi Covid-19, dan telah menerapkan langkah segera untuk membantu mereka yang terjejas.

“Kerajaan negeri telah meluluskan pakej bantuan Prihatin Covid-19 Sabah untuk meringankan beban perniagaan kecil, termasuk pembayaran RM300 sekali kepada penjaja yang berdaftar di bawah pihak berkuasa tempatan.

“(Manfaat lain termasuk) Pengecualian pembayaran lesen perdagangan untuk tahun ini dan tahun berikutnya, dan pengecualian sewa gerai dari April hingga Disember tahun ini,” katanya.

Sementara itu, bersempena dengan perayaan Krismas yang bermula minggu depan, Masidi mengatakan bahawa masyarakat disarankan untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) untuk mengekang Covid-19 semasa perayaan, terutama bagi mereka yang merancang beberapa aktiviti lawatan. “Kita mesti ingat bahawa Covid-19 masih ada di luar sana. Itulah sebabnya kita mesti menerapkan jarak sosial, memakai topeng muka dan mematuhi SOP. Jangan merayakan selama 15 minit hanya untuk menderita selama 15 hari, ”katanya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ku Li tidak menghormati parti itu dengan mengadakan sidang media dengan Dr Mahathir – UMNO

Read Next

Bung Moktar dilantik sebagai pemangku presiden SAFA

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.