The Malaysia Post

Ku Li tidak menghormati parti itu dengan mengadakan sidang media dengan Dr Mahathir – UMNO

Ketua penerangan Umno Shahril Hamdan nampaknya telah menyerang anggota kanan parti itu, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah kerana berpihak kepada Pembangkang, dengan mengatakan bahawa mereka tidak menghormati parti itu dan akan menimbulkan kekeliruan terhadap pendirian parti itu.

Dalam catatan Facebook malam tadi, Shahril, tanpa menyebut nama, mengatakan dia tidak faham mengapa seorang penasihat Umno yang “senior dan berpengaruh” mengadakan sidang media dengan Pembangkang.

Pada hari Isnin, Tengku Razaleigh – juga dikenali sebagai Ku Li – yang juga ketua majlis penasihat Umno, mengadakan sidang media dengan anggota Pembangkang dan bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kedua-dua negarawan kanan, yang dulunya merupakan saingan politik, mengatakan mereka bersedia untuk bergabung untuk membentuk “pemerintahan perpaduan” jika Dewan Rakyat gagal meluluskan Rang Undang-Undang Belanjawan 2021.

“Sebagai orang muda dalam pesta, saya tentu menghormati generasi tua. Tetapi saya benar-benar tidak memahami keperluan seorang ahli Parlimen Umno yang senior, berpengaruh dan memegang jawatan penasihat – untuk mengadakan sidang media dengan Pembangkang tanpa ragu-ragu. Kesannya tidak akan penting.

“Pertama, ia menimbulkan kekeliruan antara pangkat dan persoalan mengenai apa sebenarnya pendirian Umno. Kedua, tidak menghormati disiplin pihak yang memutuskan untuk menyokong Belanjawan. Ketiga, tidak menghormati disiplin parti dengan mengadakan sidang media politik dengan pemimpin terkemuka parti Pembangkang, ”kata Shahril.

Baca Lagi | Ahli Parlimen yang dikuarantin mendapat lampu hijau untuk menghadiri persidangan Parlimen

Shahril menambahkan bahawa ini dapat menjadi preseden buruk bagi generasi baru ahli politik Umno, dan tindakan itu tidak boleh menjadi “normal baru” bagi politik Umno.

“Itulah sebabnya saya menyuarakannya – agar kejadian semalam tidak berlaku seolah-olah tidak ada perkara luar biasa yang berlaku. Ia mesti dihentikan.

“Bayangkan jika orang lain melakukan perkara yang sama kemarin – apa reaksi? Atau bayangkan jika selepas ini, seorang ahli Parlimen atau pemimpin Umno membuat gerakan terbuka, memanggil media, dengan parti Pembangkang, tanpa kebenaran presiden atau majlis tertinggi? ” dia menyoal.

Semalam, RUU Belanjawan 2021 disahkan dalam bacaan ketiga dan terakhirnya, dengan majoriti tiga suara. Speaker Datuk Azhar Azizan Harun mengumumkan ketiadaan seorang Ahli Parlimen – dipercayai Tengku Razaleigh – ketika Pembangkang meminta blok suara untuk RUU tersebut.

Read Previous

Jangan ubah JKM menjadi mesin politik anda, Hannah Yeoh memberitahu Rina Harun

Read Next

Sabah memerlukan infrastruktur internet yang baik untuk membantu perniagaan kecil, kata menteri negeri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.