The Malaysia Post

Jangan ubah JKM menjadi mesin politik anda, Hannah Yeoh memberitahu Rina Harun

Jangan-ubah-JKM-menjadi-mesin-politik-anda-Hannah-Yeoh-memberitahu-Rina-Harun

Anggota Parlimen Segambut, Hannah Yeoh hari ini menyatakan keraguan mengenai rancangan menambah 8,000 kakitangan kontrak ke Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), dan mengingatkan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun agar tidak menjadikan jabatan itu sebagai mesin politiknya.

Dalam satu kenyataan, Yeoh, yang juga bekas timbalan menteri Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, mengatakan rancangan itu tidak mengatasi kekurangan sebenar di JKM, dan bahawa lebih banyak sumber daya harus digunakan untuk pengambilan pegawai perlindungan kanak-kanak, pegawai psikologi dan pegawai kebajikan.

“Rancangan penstrukturan semula JKM melalui penambahan 8,000 kakitangan secara kontrak seperti yang diumumkan oleh Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun baru-baru ini nampaknya tidak mencerminkan keperluan sebenar JKM di lapangan.

“Sekiranya menteri Rina Harun benar-benar serius dalam penstrukturan ulang JKM, dia harus terlebih dahulu mengutamakan penambahan pegawai perlindungan anak sekitar 1,500 orang, pegawai psikologi dan pegawai kebajikan yang perlu menyelidiki permintaan bantuan,” katanya.

Yeoh juga mempersoalkan cadangan kenaikan 8,000 kakitangan kontrak untuk JKM yang hanya satu agensi di kementerian itu, sambil menambah bahawa JKM kini mempekerjakan 6,000 orang.

“Menteri Rina Harun diingatkan untuk tidak mengisi kekosongan 8,000 jawatan kontrak ini ketika dia melantik sukarelawan Yayasan Kebajikan Negara (YKN) yang diberi elaun. Hingga kini, dia tidak menolak tuduhan bahawa mereka adalah anggota Srikandi Bersatu, ”kata Yeoh.

Selasa lalu, Yeoh telah bertanya kepada Rina di Dewan Rakyat apakah benar bahawa anggota sayap wanita Bersatu (Srikandi) diberi pilihan untuk dilantik sebagai sukarelawan di bawah YKN, yang diberi elaun perjalanan hingga RM1,000 sebulan.

Rina menjawab bahawa hanya 30 orang yang dipilih dan latar belakang sukarelawan politik tidak dipersoalkan.

Yeoh hari ini mengatakan bahawa Rina harus membuktikan komitmennya dengan terlebih dahulu membentangkan Rang Undang-Undang Profesi Pekerjaan Sosial dan melantik lebih banyak pegawai perlindungan anak di samping memastikan mereka mendapat latihan yang mencukupi.

Baca Lagi | Putrajaya akan mengadakan perbincangan dengan Khazanah mengenai masalah kewangan Malaysia Airlines

“Dia tidak seharusnya menjadikan Jabatan Kebajikan Masyarakat menjadi cabang politiknya. Kerja kesejahteraan sosial tidak sama dengan pekerjaan politik.

“Ini bukan soal pelantikan sukarelawan politik, ini soal kehidupan anak-anak yang dipertaruhkan,” katanya.

Yeoh juga mengatakan bahawa cadangan penstrukturan semula JKM pada mulanya dibuat semasa tempoh Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat, setelah mendapat hasil Kajian Pengurusan Organisasi JKM yang dilakukan oleh Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu) dari Disember 2018 hingga Mei 2019.

Pada 12 Disember, Rina telah mengumumkan langkah untuk mengupah 8,000 pekerja kontrak yang dimaksudkan, setelah memberi sumbangan kepada mangsa banjir di Kampung Datuk Keramat di Kuala Lumpur. Bulan lalu, ketika membentangkan Belanjawan 2021, Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz mengumumkan penyediaan 50,000 peluang pekerjaan kontrak di sektor awam, di mana 8,000 akan diperuntukkan kepada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Read Previous

Jocelyn Yow Dari Kedah Menjadi Datuk Bandar termuda di Bandar A.S.

Read Next

Ku Li tidak menghormati parti itu dengan mengadakan sidang media dengan Dr Mahathir – UMNO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here