The Malaysia Post

Ahli Parlimen yang dikuarantin mendapat lampu hijau untuk menghadiri persidangan Parlimen

Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun hari ini membenarkan tiga anggota Parlimen di bawah karantina untuk Covid-19 menghadiri pengundian Rang Undang-Undang Perbekalan Belanjawan berikutnya.

Dia mengatakan Kementerian Kesihatan telah membuat jalan keluar baru bagi mereka yang berada di bawah perintah pengawasan rumah (HSO) yang memungkinkan para anggota Parlimen menjadi Parlimen.

Namun, dia menambah bahawa mereka mesti mendapat kebenaran terlebih dahulu dari Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dan akan diminta untuk dikawal dengan ambulans dan memakai alat pelindung diri (PPE) sepenuhnya semasa berada di Parlimen.

“Saya difahamkan pagi ini bahawa ada tiga anggota parlimen yang meminta izin untuk datang, dan mereka akan dibawa oleh ambulans dengan memakai PPE penuh, dan kami telah menyediakan ruang khusus untuk mereka di mana mereka akan ditempatkan,” kata Azhar kepada Dewan Rakyat.

Difahamkan, dia merujuk kepada Ahli Parlimen Tenggara, Datuk Seri Dr Adham Baba yang juga menteri kesihatan, Ahli Parlimen Tapah, Datuk Seri M. Saravanan yang juga menteri sumber manusia, dan Ahli Parlimen Batu, P. Prabakaran. Ketiganya kini berada di bawah HSO 14 hari.

“Sekiranya mereka ingin memilih, mereka perlu memakai set PPE baru dan mereka akan masuk ke galeri awam di mana undi mereka akan diambil, di mana kaunter undi dan saksi akan dibuat untuk menggunakan pelindung.

“Setelah pengundian, mereka akan diminta untuk meninggalkan galeri sehingga kami membatasi hubungan mereka dengan yang lain,” tambah Azhar.

Baca Lagi | PAS Perak meminta maaf kepada Sultan Nazrin kerana tidak hadir di istana

Ahli Parlimen Bandar Kuching, Dr Kelvin Yii sebelumnya meminta Speaker menjelaskan lebih lanjut mengenai jalan raya baru yang diberikan kepada anggota parlimen yang dikuarantin.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Takiyuddin Hassan semalam dilaporkan oleh beberapa agensi berita mengatakan bahawa ahli parlimen di bawah HSO akan dibenarkan menghadiri sidang parlimen dan juga mengambil bahagian dalam pengundian.

Azhar berkata, dia membuat peruntukan kali ini ketika seorang Anggota Parlimen Pembangkang memecahkan karantina pada Khamis lalu untuk memilih Rang Undang-Undang Perbekalan Belanjawan 2021 di Parlimen. Dia dipercayai merujuk kepada Ahli Parlimen Batu P. Prabakaran.

“Saya tidak mahu perkara ini berulang, jadi lebih baik saya mengatur sesi pemilihan ini. “Saya akan mengambil tindakan, tetapi dari penilaian saya, bukan untuk orang yang tidak mematuhi perintah karantina, lebih baik saya mengatur pemungutan suara ini,” kata Azhar.

Read Previous

Shopee memecahkan rekod penjualan serantau dengan 12 juta item terjual dalam 24 minit pertama dari 12.12 jualan ulang tahunnya

Read Next

Bekas musuh politik Dr Mahathir dan Ku Li menawarkan perkhidmatan untuk memulihkan ekonomi Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.