The Malaysia Post

Bung Moktar dilantik sebagai pemangku presiden SAFA

Anggota majlis tertinggi Persatuan Bola Sepak Sabah (SAFA) hari ini sebulat suara melantik Timbalan Ketua Menteri, Datuk Seri Bung Moktar Radin sebagai pemangku presidennya.

Keputusan itu dibuat dalam mesyuarat dewan tertinggi, di sini, yang dipengerusikan oleh timbalan presiden SAFA, Datuk Abdul Rahman Zakaria, yang merupakan pemangku presiden sebelumnya.

Abdul Rahman memberitahu wartawan selepas pertemuan itu bahawa pelantikan Bung Moktar dibuat setelah perbincangan antara kedua-dua pihak sebelum ini.

“Kami telah bertemu dengannya (Bung Moktar) dan dia bersetuju untuk dijadikan pemangku presiden sebelum dilantik secara sah sebagai presiden SAFA pada Mesyuarat Agung persatuan berikutnya.

Dia mengatakan bahawa mereka yakin bahawa pelantikan Bung Mokhtar ke jawatan itu dapat membawa SAFA maju kerana dia mempunyai pengalaman, menjadi penaung Felcra FC sebelumnya.

Ketika diminta mengulas mengenai Sabah FC, Abdul Rahman mengatakan Datuk Verdon Bahanda masih merupakan ketua pegawai eksekutifnya dan kerjasama itu berjalan lancar.

“Kami menyerahkan kepada Verdon untuk menguruskan Sabah FC sementara kami di SAFA mengurus badan utama kerana jika yang terakhir ini mempunyai masalah, Sabah FC juga akan terjejas,” tambahnya.

Selain itu, Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) telah mengubah perlembagaan mereka untuk memberi kebebasan kepada lembaga pengarah mereka untuk mencalonkan mana-mana individu yang berkelayakan dan sesuai untuk jawatan presiden.

Baca Lagi | Jersi Harimau Malaya baru dilancarkan hari ini

Presiden MFL, Datuk Hamidin Mohd Amin berkata, walaupun mana-mana individu boleh dipilih sebagai presiden MFL, proses pencalonan tetap sama, yang bermaksud pencalonan presiden hanya boleh dibuat melalui anggota dewan.

“Oleh itu, suatu hari ketika saya tidak lagi berada di MFL, jika anggota dewan memutuskan, misalnya, untuk menjadikan Tan Sri Tony Fernandes (ketua pegawai eksekutif Kumpulan AirAsia) sebagai presiden, mereka boleh. Sebelumnya, mereka tidak boleh kerana orang itu mesti menjadi ahli dewan selama empat tahun, ”katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Kemitraan MFL ke-4 hari ini. Dalam perkembangan yang terpisah, Hamidin mengatakan MFL telah siap sepenuhnya untuk memastikan industri bola sepak tempatan kembali aktif pada tahun 2021, dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Read Previous

Sabah memerlukan infrastruktur internet yang baik untuk membantu perniagaan kecil, kata menteri negeri

Read Next

Jangan putus asa dengan Anwar dan Reformasi, kata MB Selangor kepada penyokong Pakatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.