The Malaysia Post

Kerajaan pemerintahan paling singkat Malaysia: Naik dan jatuh Pakatan Harapan

Pentadbiran Pakatan Harapan (PH) yang baru-baru ini runtuh adalah pemerintahan yang paling singkat yang telah dirasai oleh negara sejak kemerdekaan, tetapi pentadbiran selama 21 bulan itu mungkin merupakan salah satu detik yang paling penting dalam sejarah politik Malaysia.

Selain dari rekodnya sebagai kerajaan persekutuan pertama yang gagal menyempurnakan mandat lima tahun, terdapat rekod lain, termasuk pelantikan wanita pertama yang menjadi timbalan perdana menteri.

Mari kita lihat naik dan jatuhnya pentadbiran Pakatan Harapan (PH).

Usia pengundian minimum

Terdapat sokongan sebulat suara dari ahli-ahli politik semua pihak untuk tindakan PH bagi menurunkan usia pengundian dari 21 hingga 18, memberi lebih berjuta-juta orang lagi peluang untuk memilih kerajaan mereka dalam pilihan raya umum. Dianggarkan bahawa sejumlah 7.8 juta pengundi tambahan akan pergi ke pemilihan pada tahun 2023.

Udara bersih

Larangan kerajaan PH terhadap merokok di kawasan awam, terutama di restoran terbuka, adalah antara dasar yang disambut oleh aktivis masyarakat dan kesihatan.

Penangkapan jenayah berprofil tinggi

Di antara janji yang dipenuhi ialah penangkapan bekas pemimpin kerajaan. Dua bekas pemimpin tertinggi, Najib Razak dan Ahmad Zahid Hamidi, kini menghadapi banyak kesalahan rasuah dan penyelewengan kuasa yang membabitkan berbilion ringgit.

Kuasa PM

Kekuatan perdana menteri telah diteliti oleh pembangkang dan kumpulan masyarakat sivil. Dalam usaha untuk menunjukkan komitmennya untuk mereformasi pejabat tertinggi, PH melarang perdana menteri daripada memegang portfolio Kabinet lain.

Kebebasan akhbar

Walaupun portal dalam talian yang lebih bebas bersuara walaupun di bawah kerajaan Barisan Nasional, namun akhbar arus perdana lebih lantang mengeluarkan artikel yang kritikal terhadap pemimpin kerajaan.

Terdapat akses yang lebih besar kepada acara rasmi kerajaan untuk akhbar dalam talian, dengan pemberita dibenarkan untuk mengajukan dengan pertanyaan-pertanyaan keras kepada pemimpin.

Pusingan U

Kegagalan PH hanya disebabkan oleh ketidakupayaannya untuk memenuhi janji pilihan raya utama, termasuk yang dikatakannya akan dilaksanakan dalam masa 100 hari pengambilan kuasa. Ini termasuk menghapuskan undang-undang drakonian dan hutang pinjaman belajar serta hutang yang ditanggung oleh peneroka Felda. PH juga kembali dengan perkataannya dengan membenarkan pelantikan politik dalam syarikat berkaitan kerajaan, agensi dan majlis-majlis tempatan.

Masalah parti

Salah satu kelemahan terbesar PH adalah keupayaannya untuk menangani krisis. Langkahnya memperkenalkan Jawi dalam sukatan pelajaran Bahasa Malaysia diselebungi oleh kekeliruan, menghasilkan kenyataan yang saling bertentangan dari pemimpin kerajaan dan menteri. Ini datang di tengah tekanan untuk mempercepat pembaharuan dalam sektor pendidikan. Satu siri kontroversi berpunca daripada peletakan jawatan Maszlee Malik sebagai menteri pendidikan, dengan kedudukannya diambil oleh Dr Mahathir Mohamad sendiri.

Kenyataan Mahathir mengenai konflik India-Kashmir serta isu domestik lain juga mencetuskan panggilan untuk memboikot produk Malaysia, ketika Malaysia sedang mencari penyelesaian untuk mempromosikan minyak kelapa sawit di kala diboikot di Barat.

Dasar Polisi

Pemimpin kerajaan PH juga gagal bertindak dalam isu utama. Contoh yang paling terkemuka ialah Lynas Malaysia. Terdapat pembahagian yang jelas di kalangan anggota Kabinet mengenai sama ada loji nadir bumi harus dibenarkan meneruskan operasi kerana kebimbangan terhadap sisa berbahaya. Ia menerima sambungan lesen selama tiga tahun selepas kerajaan persekutuan jatuh minggu lalu.

Walaupun PH pergi ke pemilihan yang lebih adil, cubaannya dengan kuasa menunjukkan bahawa gabungan itu terdiri daripada pengikut jahat (bedfellows).

Daripada perbalahan berhubung perkara berkaitan dasar polisi sehinggalah perbalahan untuk menekan Mahathir untuk memberi laluan kepada presiden PKR, Anwar, musuh PH melihat ini sebagai peluang untuk kemunculan semula, walaupun ia bermakna ‘tidur dengan musuh’ (sleeping with enemy).

Read Previous

Malaysia pada kedudukan-35 dalam Indeks Internet Inklusif 2020

Read Next

Ketegangan isu Turki membuka pintu sempadan negara, Eropah terpalit krisis ekonomi dan politik.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.