The Malaysia Post

Pembela Syed Saddiq membuat bidaan kedua untuk mendakwa saksi bintang, mendapatkan akses kepada kenyataan SPRMnya

Mahkamah Tinggi hari ini memberi kebenaran kepada pembelaan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman ketika mereka cuba mendapatkan kenyataan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) saksi utama itu dalam langkah pertama mereka ke arah pemecatan yang kedua.

Peguam Gobind Singh Deo meminta mahkamah meneliti keseluruhan kenyataan Rafiq Hakim Razali yang direkodkan SPRM kerana beberapa bahagian nampaknya bercanggah dengan kenyataannya di mahkamah.

“Kami meminta mahkamah melihatnya kerana kami mempunyai firasat terdapat percanggahan dan mahkamah boleh memutuskan apa yang mereka mahu berikan kepada kami, dan selebihnya kenyataan itu boleh diketepikan. Kami hanya mahu bahagian tertentu yang kami ketengahkan,” kata Gobind semasa perbicaraan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Timbalan pendakwa raya Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin bersetuju bahawa Rafiq sememangnya bercanggah dengan dirinya tetapi menambah pembelaan Syed Saddiq tidak perlu bergerak untuk menuduhnya kerana ia telah ditunjukkan di mahkamah.

“Kami mungkin perlu menganggap saksi sebagai bermusuhan semasa prosiding pemecatan dan kami telah pun menyebut terdapat percanggahan. Jadi mengapa kita perlu mendakwa?” dia tanya.

Semua temu bual SPRM semasa merekodkan kenyataan dilindungi oleh Akta Rahsia Rasmi.

Apabila mendengar hujah daripada kedua-dua pihak selama hampir dua jam, Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Azhar Abdul Hamid berkata beliau ingin sedikit masa untuk meneliti perkara itu dan meminta mereka kembali pada 25 Julai untuk keputusannya.

Ini adalah kali kedua pihak pembelaan meminta untuk mendakwa Rafiq.

Pada 7 Julai, mereka telah berusaha untuk mendakwanya kerana keterangan lisannya di mahkamah berbeza daripada kenyataan bertulis SPRM yang disediakan oleh pegawai SPRM.

Azhar bagaimanapun berkata mereka tidak boleh mendakwa bekas penolong bendahari Bersatu itu berdasarkan satu dokumen.

Rafiq merupakan saksi utama

pihak pendakwaan dalam perbicaraan ini di mana Syed Saddiq didakwa bersubahat dengan Rafiq untuk mengeluarkan wang RM1 juta milik sayap Pemuda Bersatu.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di CIMB Bank Bhd, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Stesen Sentral 2, di sini pada 6 Mac 2020, Dia juga didakwa menyalahgunakan harta untuk dirinya sendiri iaitu RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Bhd milik Armada Bumi Bersatu Enterprise dengan menyebabkan Rafiq melupuskan wang tersebut di Malayan Banking Berhad, Jalan Pandan 3/6A, Taman Pandan Jaya di sini antara 8 dan 21 April 2018.

Dia juga menghadapi dua pertuduhan terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram iaitu dua transaksi RM50,000 dipercayai hasil daripada aktiviti haram daripada akaun Maybank Islamic Bhd miliknya ke dalam akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya, pada 16 dan 19 Jun 2018.

Rafiq sebelum ini memberi keterangan bahawa beliau telah diberitahu oleh Syed Saddiq untuk mengeluarkan wang itu daripada bank kerana wang itu adalah miliknya hasil usahanya mengumpul dana untuk berkempen di kawasan Muarnya.

Baca Lagi | Pembela Syed Saddiq membuat bidaan kedua untuk mendakwa saksi bintang, mendapatkan akses kepada kenyataan SPRMnya

Gobind bagaimanapun menuduh Rafiq dibimbing oleh timbalan pendakwa raya dan pegawai SPRM mengenai apa yang perlu dikatakan dalam perbicaraan supaya dia akan mengaitkan Syed Saddiq yang membawa kepada permintaan pemecatan.

Read Previous

Menteri Kewangan: Bajet 2023 akan memberi tumpuan kepada subsidi mampan, meningkatkan daya tahan negara

Read Next

Nottingham Forest menandatangani ejen bebas Lingard

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.