The Malaysia Post

Walaupun Najib mendakwa penemuan baharu, pihak pendakwaan menunjukkan peranan bekas hakim perbicaraan SRC Maybank pengetahuan awam sejak 2018

Peranan bekas hakim Maybank Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali — yang telah mendapati Datuk Seri Najib Razak bersalah dalam perbicaraan berhubung penyelewengan lebih RM42 juta SRC International Sdn Bhd — telah diketahui umum sejak sekurang-kurangnya 2018 atau lebih awal lagi, pendakwaan telah menunjukkan hari ini.

Najib telah mendakwa bahawa peranan bekas hakim perbicaraan SRC Maybank adalah bukti baharu yang baru ditemuinya, dan bulan lalu menggesa Mahkamah Persekutuan membatalkan perbicaraan SRC di mana dia didapati bersalah dan mempertimbangkan untuk memerintahkan perbicaraan semula.

Tetapi pihak pendakwaan SRC hari ini memfailkan lima afidavit sebagai jawapan di Mahkamah Persekutuan, termasuk satu daripada pegawai Maybank dan tiga daripada wartawan yang melaporkan kes SRC.

Dalam afidavitnya, Ketua Operasi dan Infrastruktur Perkhidmatan FutureReady Maybank, Premkumar Rama mengesahkan bahawa Mohd Nazlan pertama kali menyertai Maybank sebagai ketua perkhidmatan korporatnya pada Disember 2005, dengan jabatan ini merupakan jabatan kesetiausahaan korporat bank itu.

Premkumar mengesahkan bahawa Mohd Nazlan kemudiannya adalah naib presiden eksekutif dan ketua perkhidmatan korporat Maybank dari Disember 2005 hingga Jun 2006, naib presiden eksekutif dan peguam am dan setiausaha syarikat Maybank dari Julai 2006 hingga Disember 2013, naib presiden eksekutif dan peguam agung kumpulan dan setiausaha syarikat dari Januari 2014 sehingga peletakan jawatannya pada April 2015.

April 2015 juga ketika Mohd Nazlan menyertai badan kehakiman sebagai pesuruhjaya kehakiman di Mahkamah Tinggi ketika itu.

Sebagai sebahagian daripada afidavitnya, Premkumar juga menunjukkan kepada mahkamah muka surat yang berkaitan dalam laporan tahunan Maybank dari tahun 2006 hingga 2014, dengan laporan tahunan ini mengandungi butiran jawatan Mohd Nazlan di bank itu.

Sebagai orang yang paling bertanggungjawab dalam pengurusan rekod sumber manusia di Maybank, Premkumar mengesahkan ketepatan butiran jawatan Mohd Nazlan seperti yang terkandung dalam laporan tahunan Maybank.

Dalam afidavitnya, wartawan The Edge Abdul Hafiz Mohammad Yatim mengesahkan telah menulis laporan berita pada 2 Ogos 2018 mengenai Mohd Nazlan sebagai hakim perbicaraan yang akan mendengar perbicaraan SRC Najib.

Dalam laporan berita 2018 yang ditulisnya untuk Malaysiakini ketika itu, Hafiz telah menyenaraikan pekerjaan lepas lulusan Oxford Mohd Nazlan sebelum menjadi hakim, termasuk jawatannya sebagai peguam, ketua penguatkuasa di Suruhanjaya Sekuriti, dan di Maybank tempat dia berada. dinyatakan sebagai ketua perkhidmatan korporat dan undang-undang, peguam am dan naib presiden eksekutifnya.

“Saya sedar bahawa kandungan artikel berita tersebut adalah berdasarkan maklumat yang diperolehi dalam talian dan juga daripada semua sumber terbuka lain yang ada pada masa itu. Ini juga termasuk Laporan Tahunan Maybank yang diterbitkan oleh Kumpulan Maybank yang boleh didapati dalam domain awam,” kata wartawan itu dalam afidavitnya.

Dalam afidavitnya, ketua wartawan The Star, Nurbaiti Hanim Hamdan juga mengesahkan telah menyediakan laporan berita 2 Ogos 2018 mengenai Mohd Nazlan sebagai hakim perbicaraan SRC — di mana laporan berita itu menyatakan beliau pernah bekerja di Maybank — dan mengesahkan bahawa laporan itu berdasarkan mengenai maklumat yang tersedia secara umum dalam talian.

Sebelum ini pada 29 Jun, timbalan pendakwa raya pasukan pendakwaan SRC Mohd Ashrof Adrin Kamarul telah dalam afidavit menekankan bahawa Najib — sebagai bekas perdana menteri dan pengerusi lembaga penasihat 1Malaysia Development Berhad — sepatutnya mengetahui jawatan kerja lepas Mohd Nazlan di Maybank.

Antara lain, Mohd Ashrof berkata adalah pengetahuan umum bahawa Mohd Nazlan telah bekerja dengan Maybank, berdasarkan laporan tahunan bank itu sendiri yang tersedia secara umum serta laporan berita 2 Ogos 2018 yang turut menyebut peranan banknya, sambil menyatakan bahawa ini berlaku sebelum perbicaraan SRC bermula pada April 2019.

Dalam afidavitnya yang difailkan hari ini, editor berita kanan New Straits Times Sharanjit Singh S. Tara Singh mengesahkan beliau pada 6 April 2021 telah menulis laporan berita mengenai pendengaran Mahkamah Rayuan terhadap rayuan Najib terhadap sabitan dan hukuman denda serta penjara di SRC. kes.

Laporan berita April 2021 telah memetik peguam bela utama Najib

Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah sebagai menyifatkan Mohd Nazlan sebagai “bekas jurubank” semasa pendengaran rayuan di hadapan hakim Mahkamah Rayuan.

“Saya seterusnya mengesahkan bahawa saya hadir dan mendengar sendiri komen peguam utama pemohon, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berhubung latar belakang profesional Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Nazlan Mohd Ghazali, sebagai bekas jurubank sebelum beliau dilantik sebagai hakim,” kata Sharanjit.

Walaupun Nazlan telah mendengar perbicaraan SRC Najib di Mahkamah Tinggi dan mendapati dia bersalah pada Julai 2020 dan sementara Najib pada Disember 2021 kalah rayuannya dan memfailkan rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan pada bulan yang sama, hanya pada 7 Jun tahun ini. Najib telah memfailkan permohonan ini untuk menambah bukti baru yang dikatakan berhubung dengan Nazlan dengan matlamat utama untuk membatalkan jika perbicaraan.

Mahkamah Persekutuan seawal 29 April memaklumkan kedua-dua peguam Najib dan pihak pendakwaan bahawa ia akan mendengar rayuan terakhir SRCnya selama 10 hari dari 15 Ogos hingga 19 Ogos, dan dari 22 Ogos hingga 26 Ogos.

Baca Lagi | Walaupun Najib mendakwa penemuan baharu, pihak pendakwaan menunjukkan peranan bekas hakim perbicaraan SRC Maybank pengetahuan awam sejak 2018

Bagi permohonan Najib yang akhirnya memohon sama ada perbicaraan semula atau membatalkan perbicaraan SRCnya berdasarkan dakwaannya mengenai konflik kepentingan Mohd Nazlan yang dikatakan disebabkan oleh peranan Maybank yang lalu, Mahkamah Persekutuan dijadual menjalankan pengurusan kes kes itu pada 29 Julai.

Read Previous

Kerajaan akan beri taklimat tertutup kepada ahli Parlimen mengenai tuntutan Sulu malam ini, kata wakil DAP

Read Next

PM enam kali Wickremesinghe mengangkat sumpah sebagai presiden Sri Lanka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.