The Malaysia Post

Kerajaan akan beri taklimat tertutup kepada ahli Parlimen mengenai tuntutan Sulu malam ini, kata wakil DAP

Beberapa ahli parlimen Pembangkang hari ini mendakwa kerajaan akan memberi taklimat tertutup kepada ahli parlimen malam ini mengenai tuntutan waris kesultanan Sulu.

Ahli Parlimen Kulai Teo Nie Ching dan Ahli Parlimen Kota Kinabalu Chan Foong Hin dari DAP memberitahu media bahawa jemputan berlabel “Sulit” telah mengarahkan mereka untuk berkumpul di sebuah hotel di Kuala Lumpur untuk taklimat oleh tiga menteri.

“Semalam, semua Ahli Parlimen Pembangkang dan Bebas menerima jemputan daripada menteri di Jabatan Perdana Menteri. Saya tidak boleh menyalin dan berkongsi dengan media.

“Saya tidak tahu bagaimana jemputan boleh dirahsiakan. Ia menjemput saya ke sesi taklimat tertutup yang akan diadakan malam ini di Hotel Seri Pacific, di mana tiga menteri akan menjelaskan isu tuntutan oleh waris kesultanan Sulu,” kata Teo pada sidang media di Parlimen hari ini.

Jelasnya, pihaknya diminta hadir dan sesi soal jawab juga akan diadakan.

“Kami ada sesi soal jawab tetapi ini adalah taklimat tertutup,” tambahnya.

Tiga menteri itu ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri

(Parlimen dan Hal Ehwal Undang-undang), Datuk Seri Wan Junaidi Tunku Jaafar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed, dan Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah.

Sementara itu, Chan berkata beliau masih mahu perkara itu dibawa ke Parlimen untuk dibahaskan.

“Sebagai rakyat Sabah, perkara itu penting untuk didengari oleh semua,” katanya.

Semalam, Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun berkata tuntutan oleh kononnya pewaris kesultanan Sulu tidak akan dibahaskan di Parlimen kerana Malaysia mempunyai prosiding berterusan membabitkan perkara itu dan strategi litigasinya boleh terjejas.

“Bukankah itu (perbahasan) menjejaskan kepentingan kerajaan dalam prosiding litigasi? Patutkah kita menunjukkan strategi kita kepada seluruh dunia?

“Peraturan litigasi pertama adalah unsur kejutan, dan perkara yang sama berlaku untuk peraturan pertama dalam peperangan.

“YB telah mengadu bahawa kami tidak mempertahankan (kedaulatan kami) dan sekarang anda mahu mendedahkan strategi kami secara terbuka?

Baca Lagi | Kerajaan akan beri taklimat tertutup kepada ahli Parlimen mengenai tuntutan Sulu malam ini, kata wakil DAP

“Adalah menjadi tanggungjawab saya untuk tidak membenarkan perkara ini (dibahaskan),” katanya semalam.

Read Previous

Anwar menegaskan MoU dengan PM Ismail Sabri tidak berakhir pada 31 Julai kerana Pakatan masih mencari pembaharuan

Read Next

Walaupun Najib mendakwa penemuan baharu, pihak pendakwaan menunjukkan peranan bekas hakim perbicaraan SRC Maybank pengetahuan awam sejak 2018

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.