The Malaysia Post

Anwar menegaskan MoU dengan PM Ismail Sabri tidak berakhir pada 31 Julai kerana Pakatan masih mencari pembaharuan

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata Memorandum Persefahaman (MoU) untuk kerjasama dengan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kekal hidup memandangkan gabungan Pakatan Harapan (PH) masih mendesak reformasi institusi.

Beliau berkata PH akan terus melibatkan kerajaan untuk memastikan pembaharuan yang dibentangkan dalam MoU itu akan dilaksanakan.

“Kita mempunyai beberapa syarat yang paling sukar sekarang, antaranya Rang Undang-undang anti-lompat parti. Jika diluluskan dalam masa seminggu, kita akan membawa banyak lagi isu besar yang kerajaan mesti penuhi, terutamanya isu pengurusan kerajaan, dan rasuah dan monopoli. ,” katanya pada sidang media di Parlimen.

Anwar menjawab soalan sama ada MoU itu akan berakhir pada akhir bulan ini.

Pemimpin Umno telah bertegas bahawa perjanjian itu tamat pada 31 Julai dan mendesak supaya pemilihan awal peringkat kebangsaan diadakan.

Namun Anwar menegaskan bahawa tiada tarikh akhir ditetapkan untuk MoU dan PH akan terus mengadakan perbincangan dengan pentadbiran Ismail Sabri sehingga Parlimen dibubarkan untuk memberi laluan kepada pilihan raya umum ke-15.

“Dalam MoU ini, ia tidak menetapkan tarikh akhir, ia menetapkan tarikh pilihan raya umum jadi kita masih berunding, ini belum muktamad. Akhirnya kita akan berbincang bersama dalam PH dan kita akan pastikan beberapa langkah lain yang berkisar tentang tadbir urus, rasuah dan monopoli akan diketengahkan,” kata ahli parlimen Port Dickson itu.

MoU itu ditandatangani pada September tahun lalu untuk menyediakan Malaysia dengan kestabilan politik supaya ekonominya dapat pulih selepas dimusnahkan oleh pandemik Covid-19.

Ismail Sabri, naib presiden Umno

adalah orang ketiga yang menjadi perdana menteri berturut-turut selepas Pilihan Raya 2018.

Pilihan PM PH, Tun Dr Mahathir Mohamad, terpaksa dilucutkan jawatan selepas beberapa ahli parlimen PKR dan Bersatu bertukar pihak, membawa kepada penyingkiran PH dan perlantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 2020.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Ismail Sabri menawarkan senarai reformasi pentadbiran parlimen dan kerajaan sebagai pertukaran untuk sokongan.

Beliau berkata kerajaan akan membentangkan rang undang-undang anti lompat parti, yang jika diluluskan, akan menghalang ahli politik yang dipilih atas platform satu parti daripada berpaling tadah kepada parti lain.

Baca Lagi | Anwar menegaskan MoU dengan PM Ismail Sabri tidak berakhir pada 31 Julai kerana Pakatan masih mencari pembaharuan

Cadangan lain termasuk memastikan keahlian sama rata dalam jawatankuasa khas parlimen untuk kedua-dua penggubal undang-undang kerajaan dan pembangkang, dan memberi ketua Pembangkang imbuhan dan kemudahan yang sama sebagai menteri.

Read Previous

Speaker berkata membahaskan tuntutan undang-undang Sulu di Parlimen akan mendedahkan strategi balas kerajaan

Read Next

Kerajaan akan beri taklimat tertutup kepada ahli Parlimen mengenai tuntutan Sulu malam ini, kata wakil DAP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.