The Malaysia Post

Speaker berkata membahaskan tuntutan undang-undang Sulu di Parlimen akan mendedahkan strategi balas kerajaan

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Idris Harun hari ini berkata beliau melarang ahli Parlimen daripada membahaskan bidaan undang-undang untuk merampas aset Malaysia di luar negara oleh pewaris sendiri kesultanan Sulu yang sudah tidak berfungsi untuk mengelakkan pendedahan strategi balas Putrajaya.

Azhar terpaksa menjelaskan keputusannya menolak beberapa usul yang membolehkan saman antarabangsa itu diteliti selepas ahli parlimen Pembangkang hari ini menegaskan Speaker telah membuat keputusan yang salah, yang mencetuskan kekecohan.

“Mengenai isu sub judice, (Perintah Tetap) 36 (2) menyatakan bahawa tidak boleh disebut apa-apa perkara yang sedang dibincangkan oleh mahkamah jika pengerusi mendapati ia merugikan pihak yang terlibat dalam prosiding undang-undang,” Speaker. berkata.

“Apabila kita bercakap tentang perkara Sulu ini, sudah ada perintah ex-parte yang kita perlu bayar AS$15 bilion (RM66 bilion). Adakah kita mahu berbincang dan semasa perbincangan ini berlaku, kita tidak akan tahu apa yang akan diperkatakan, dan secara tidak sengaja strategi kerajaan terbongkar dan akan ada kritikan terhadap tindakan yang akan diambil oleh kerajaan,” tambahnya.

“Oleh itu, pihak lain kini boleh membaca strategi (kami). Tidakkah itu menjejaskan kepentingan kerajaan dalam prosiding litigasi? Adakah kami mahu mendedahkan strategi kami kepada dunia?”

Terdahulu, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berhujah bahawa Speaker perlu sekurang-kurangnya mengeluarkan ketetapan untuk memaksa kerajaan menjelaskan faktor-faktor yang membawa kepada litigasi yang kini menjadi kepentingan awam.

Anwar, Ahli Parlimen Port Dickson dan bekas timbalan perdana menteri, nampaknya menyalahkan pentadbiran Najib atas saman itu, memetik keputusan untuk menghentikan pembayaran wang penyerahan RM5,300 kepada waris sultan Sulu pada 2013 selepas serangan ke atas Lahad Datu oleh pemerintah yang disifatkan sendiri Jamalul Kiram III.

“Ini adalah isu yang amat sensitif bukan sahaja kepada rakyat Sabah tetapi kepada rakyat Malaysia. Bagaimana negara yang merdeka dan berdaulat serta dicabar kedaulatannya, Parlimennya tidak akan membenarkannya dibahaskan,” kata Anwar.

“Saya percaya isu seperti ini akan membolehkan anda menangguhkan perbincangan setiap perkara lain dalam agenda supaya Parlimen boleh membuat keputusan mengenai kedudukan, supaya Parlimen boleh menyokong kerajaan sekiranya tindakan yang betul diambil,” tambah Ahli Parlimen Port Dickson itu.

Selasa lalu, Mahkamah Rayuan Paris membenarkan permohonan Putrajaya untuk menggantung keputusan sebelum ini yang mengisytiharkan liabiliti Malaysia terhadap penyelesaian bilion ringgit yang dituntut oleh waris sultan Sulu.

Menteri undang-undang Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar

berkata pada hari Rabu bahawa cuti itu bermakna keputusan sebelum ini tidak boleh dikuatkuasakan di mana-mana negara sehingga kata dua dicapai di Paris.

Pihak berkuasa Luxembourg minggu lalu merampas aset dua anak syarikat Petronas bagi pihak waris sultan Sulu dalam usaha untuk menguatkuasakan keputusan timbang tara yang mereka perolehi terhadap Malaysia.

Baca Lagi | Speaker berkata membahaskan tuntutan undang-undang Sulu di Parlimen akan mendedahkan strategi balas kerajaan

Isu ini berpunca daripada kontrak 1878 yang ditandatangani antara nenek moyang keturunan kesultanan Sulu dan sebuah syarikat perdagangan British, di mana tanah di Sabah telah dipajak sebagai pertukaran untuk pampasan kewangan.

Read Previous

Ulama Indonesia kontroversi dibebaskan dengan parol

Read Next

Anwar menegaskan MoU dengan PM Ismail Sabri tidak berakhir pada 31 Julai kerana Pakatan masih mencari pembaharuan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.