The Malaysia Post

PKR ‘pasukan idaman’ Anwar, Rafizi mesti berkompromi elak kekecewaan PRU15, kata penganalisis

Prestasi PKR dan Pakatan Harapan (PH) pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) akan bergantung jika presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan timbalannya yang lantang baru Rafizi Ramli boleh “berkompromi” dan bersetuju dengan strategi terbaik, kata penganalisis.

Ketika PKR mengisytiharkan hasratnya untuk kekal sebagai tunjang gabungan PH, rakan kanan Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara (NASR) Azmi Hassan berkata parti itu mesti membuktikan perpaduannya sendiri dengan bersetuju dengan strategi yang koheren dan mengelak perbalahan lebih lanjut.

Anwar telah mendesak pendekatan “khemah besar” untuk PH dan parti-parti Pembangkang lain untuk bersatu secara tidak rasmi untuk PRU15 manakala Rafizi sebelum ini menyatakan bahawa PH boleh pergi untuk PRU15 tanpa menggunakan ini.

Mengulas mengenai kurangnya semangat Rafizi terhadap konsep “khemah besar”, Azmi berkata bekas Ahli Parlimen Pandan itu mesti berkompromi dan bersedia untuk duduk bersama sekutu PH partinya — DAP, Parti Amanah Negara (Amanah) dan United Progressive Kinabalu Organization ( Upko) — untuk membincangkan perkara itu.

“Jika Rafizi tidak mahu berkompromi sedikit pun dalam konsep ini, maka ia akan menjadi sangat, sangat sukar untuk PKR serta Pakatan Harapan sebagai pakatan Pembangkang, dan ia akan menjadi lebih sukar dan mustahil untuk menarik parti politik pembangkang lain. bersama Pakatan Harapan di bawah konsep ‘khemah besar’.

“Ini kerana salah satu parti Pembangkang — iaitu PKR — begitu berpecah-belah mengenai konsep ‘khemah besar’ atau sama ada siapa yang patut atau tidak patut bekerjasama dengan mereka,” katanya ketika dihubungi Malay Mail.

Sebelum ini, Setiausaha Agung DAP Anthony Loke dan Ketua Komunikasi Amanah Khalid Abdul Samad dilaporkan menyatakan keterbukaan mereka untuk membincangkan penyatuan parti Pembangkang melalui pendekatan “khemah besar”.

Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menyampaikan ucapan di Kongres Tahunan PKR ke-16 di Shah Alam

Ini mengenai strategi terbaik, bukan tentang personaliti

Penganalisis sosiopolitik Awang Azman Pawi dari Universiti Malaya (UM) percaya bahawa kedua-dua Anwar dan Rafizi perlu realistik dan mengetepikan perbezaan mereka dalam menentukan rangka kerja menjelang pilihan raya akan datang.

Beliau memberitahu Malay Mail bahawa adalah penting bagi mereka untuk berada di halaman yang sama apabila tiba masanya untuk menentukan strategi menghadapi Barisan Nasional (BN), dan meramalkan pendekatan mana yang lebih popular untuk menarik minat pengundi.

“Mengenai strategi menjelang pilihan raya umum akan datang, saya fikir sama ada Anwar atau Rafizi (mereka) perlu lebih realistik mengenai strategi mana yang mendapat lebih banyak sokongan daripada orang ramai.

“Oleh kerana ini bukan tentang Rafizi mahupun Anwar, ini lebih kepada bagaimana untuk menjadikan PKR menang (dalam PRU akan datang) dan menentukan strategi secara keseluruhan,” katanya.

Sebagai respons kepada ucapan Setiausaha Agung PKR yang akan keluar Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail pada kongres parti hujung minggu lalu bahawa PKR perlu bertanding di lebih banyak kerusi sebagai parti dominan dalam PH, Awang bersetuju dengan pandangan ini kerana beliau menyatakan bahawa parti itu mempunyai lebih ramai penyokong dan jentera pilihan raya yang lebih kuat daripada sekutu PH.

Awang juga berkata PKR harus tegas dengan prinsipnya ketika berunding dengan sekutunya mengenai peruntukan kerusi pilihan raya yang akan ditandingi pada PRU15, dan tidak boleh dilihat terlalu mengalah kepada parti lain seperti Amanah.

“Dari segi mencari kerusi untuk ditandingi, PKR tidak sepatutnya dilihat terlalu mengalah terutama kepada Amanah untuk mendapatkan lebih banyak kemenangan (untuk PH) dan mereka perlu realistik demi PKR sendiri,” tambahnya.

Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menghadiri kongres PKR ke-16 di Shah Alam

Pasukan dinamik itulah yang diperlukan oleh PKR

Menggambarkan keputusasaan PKR selepas rekod buruknya dalam beberapa pilihan raya negeri yang lalu, penganalisis politik Universiti Malaysia Sabah Lee Kuok Tiung berkata Anwar dan Rafizi adalah pasangan dinamik yang parti itu perlukan untuk memulihkan dirinya kembali ke zaman kegemilangannya.

“Kita perlu menerima hakikat bahawa kepimpinan parti PKR merosot sejak PRU14 dan ini disebabkan beberapa faktor termasuk pucuk pimpinan parti,” katanya.

Beliau berkata ahli PKR perlu menyahut seruan pengerusi majlis penasihatnya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk melepasi keputusan pemilihan parti yang penuh kontroversi, dan menumpukan perhatian kepada memerangi musuh ketat politik bersama.

“Selepas mengalami kekalahan teruk dalam tiga pilihan raya iaitu Melaka, Sarawak dan Johor, mungkin itu adalah pilihan terbaik untuk PKR cergas kembali ke zaman kegemilangan seperti ketika di bawah pimpinan (Dr) Wan Azizah,” katanya.

Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Rafizi Ramli menjadi satu kemestian untuk bekerjasama dengan baik untuk PKR menunjukkan parti yang bersatu dan boleh memenangi kerusi pada PRU15, kata rakan kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura Oh Ei Sun

‘Pasukan impian’

Oh Ei Sun, felo kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, berkata adalah satu kemestian bagi kedua-dua Anwar dan Rafizi untuk bekerjasama dengan baik untuk PKR menunjukkan parti yang bersatu dan boleh memenangi kerusi pada PRU15.

“Ini adalah persoalan keperluan bagi PKR, yang menyaksikan pengaruh pilihan raya semakin berkurangan sejak beberapa bulan kebelakangan ini. Bagi rata-rata pengundi, jika PKR tidak dapat membentangkan barisan bersama yang harmoni dari dalam dirinya, apa lagi cuba memenangi pilihan raya,” katanya kepada Malay Mail.

Oh menambah bahawa adalah lebih positif untuk PKR jika Rafizi “diberikan kebebasan untuk mengetuai kempen” kerana beliau mempunyai “imej yang lebih segar” dan strategi pilihan raya yang lebih baik.

Ditanya sama ada pasangan Anwar-Rafizi akan terlalu berpecah belah atau sebaliknya mereka akan saling melengkapi dalam menerajui PKR pada PRU15, Oh berkata mereka perlu menyelesaikan sebarang pendekatan berbeza untuk memastikan kemenangan pilihan raya bagi PKR dan seterusnya gabungan PH.

“Mereka perlu menyelesaikan perbezaan mereka dalam pendekatan pilihan raya, jika ada, secepat mungkin, kerana pilihan raya umum mungkin hanya beberapa bulan lagi, dan mereka perlu membentangkan strategi pilihan raya yang koheren untuk walaupun hanya dari jauh berharap untuk meraih kemenangan, ” katanya.

Walaupun Anwar sebelum ini telah mendesak pendekatan “khemah besar” untuk menyatukan PH dan semua parti Pembangkang yang lain bersama-sama dan Rafizi kurang cenderung kepada pendekatan sedemikian, Oh mencadangkan ini tidak relevan: “Ia isu yang dipertikaikan, kerana parti lain berminat. cuma jika khemah besar itu dipimpin oleh pemimpin parti masing-masing. Ada yang, seperti Dr Mahathir, malah secara jelas berkata hanya jika ‘tiada Anwar’.”

Beliau merujuk kepada Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air Tun Dr Mahathir Mohamad.

Oh mencadangkan gabungan kepimpinan Anwar dan Rafizi sekarang mungkin menguntungkan PKR dan juga PH dari segi sokongan pengundi pada PRU15.

“Kombo Anwar-Rafizi adalah seperti pasukan impian PKR, sekurang-kurangnya buat masa ini. Ini kerana Anwar nampaknya tidak mahu melepaskan cengkamannya terhadap parti, tidak kira betapa tidak wajarnya dilihat oleh pengundi biasa. Jadi Rafizi yang menyegarkan diharap dapat meneutralkan sedikit persepsi negatif pengundi ini,” katanya sambil menjelaskan pengundi mungkin tidak memihak kepada PH yang sepatutnya diterajui PKR jika pengundi tidak memandang positif PKR.

Kongres nasional PKR selama tiga hari baru-baru ini menyaksikan pembukaan rasmi dua pemimpin baharu parti itu bagi penggal 2022-2025, iaitu Anwar yang mengekalkan jawatan presiden parti tanpa sebarang pertandingan dan Rafizi yang telah dipilih sebagai timbalan presiden selepas satu rehat politik yang singkat.

Dengan kebanyakan majlis pimpinan pusat parti itu adalah mereka yang dilihat sealiran dengan Rafizi, percikan api turut berterbangan antara Anwar dan Rafizi ketika mereka membuat rujukan antara satu sama lain dalam ucapan mereka sepanjang kongres.

Baca Lagi | PKR ‘pasukan idaman’ Anwar, Rafizi mesti berkompromi elak kekecewaan PRU15, kata penganalisis

Kongres itu juga melihat apa yang pada mulanya kelihatan seperti perang dingin — antara Rafizi dengan pendiriannya menolak “khemah besar” terhadap Anwar yang lebih diplomatik terhadap konsep itu — akhirnya reda dan nampaknya diselesaikan menjelang akhir kongres, kerana kedua-dua pemimpin telah berjanji untuk bekerjasama demi kepentingan parti.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pemain lawan No. 1 dunia, Liek Hou melanjutkan rentak kemenangan di Dublin

Read Next

Sunak melebarkan kedudukan dalam perlumbaan untuk menjadi PM UK selepas undi parti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.