The Malaysia Post

Hutang Negara, Liabiliti Berjumlah RM1.5t Mesti Diatasi

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim Bercakap kepada Media

Hutang negara, termasuk liabiliti, telah mencecah RM1.5 trilion dan perlu ditangani segera, menurut Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata kedudukan ekonomi negara masih tidak kukuh dan turut terjejas oleh perkembangan luar.

“Ekonomi masih dianggap lemah. Ia juga disebabkan oleh perkembangan antarabangsa seperti konflik Rusia-Ukraine dan ekonomi global yang masih belum pulih sepenuhnya selepas Covid-19.

Baca Lagi | Pemenang Terbuka Malaysia Axelsen Diinspirasikan oleh Chong Wei

Baca Lagi | Grab Malaysia Menaikkan Harga Tambang Setiap Minit dan Inilah Sebabnya

Ramalan Ekonomi Tabung Kewangan Antarabangsa

“Berdasarkan ramalan ekonomi Tabung Kewangan Antarabangsa, aliran menurun berterusan. Cabarannya (kerajaan) hutang negara sudah mencecah hampir RM1.2 trilion. Jika dimasukkan liabiliti, angka itu mencecah RM1.5 trilion,” katanya semasa dialog Bajet 2023 di sini hari ini.

Justeru, katanya, kerajaan tidak akan mengambil pendekatan “perniagaan seperti biasa” sebaliknya akan menggunakan pendekatan lain bagi mengukuhkan ekonomi negara.

“Sebab itu kita kemukakan angka sebenar. Caj khidmat hutang untuk 2023 berjumlah RM45 bilion, mewakili 15 peratus daripada hasil negara, dan ini juga adalah maksimum yang boleh dikendalikan oleh negara.

“Kami tidak boleh berada di bawah tanggapan bahawa kami memasuki 2023 dalam kedudukan yang selesa. Jika wujud budaya leka, kita tidak akan dapat memacu pertumbuhan ekonomi yang diingini,” kata Anwar.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Grab Malaysia Menaikkan Harga Tambang Setiap Minit dan Inilah Sebabnya

Read Next

Bersatu Minta Pembetulan di Mahkamah Mengenai Ahli Parlimen Sabah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.