The Malaysia Post

Grab Malaysia Menaikkan Harga Tambang Setiap Minit dan Inilah Sebabnya

Grab Malaysia Mengumumkan Perubahan Tambang dalam Grab

Grab Malaysia mengumumkan perubahan tambang — termasuk kenaikan harga tambang seminit. Perubahan itu adalah untuk membantu memberi pampasan kepada pemandunya untuk masa yang dihabiskan dalam kesesakan lalu lintas pada waktu puncak.

Berkuat kuasa semalam, tambang seminit dinaikkan daripada 20 sen kepada 43 sen. Bagaimanapun, tambang bagi setiap kilometer telah diturunkan daripada 70 sen kepada 25 sen. Kadar asas dan minimum kekal tidak berubah pada RM2 dan RM5, masing-masing. Grab berkata bahawa tambang telah disemak berdasarkan maklum balas daripada pemandunya.

“Kami mendengar anda, dan kami akan menyemak semula struktur tambang supaya tambang lebih berdasarkan masa yang diambil untuk menyelesaikan perjalanan dan kurang pada jarak perjalanan,” kata Grab Malaysia.

Baca Lagi | Pemenang Terbuka Malaysia Axelsen Diinspirasikan oleh Chong Wei

Baca Lagi | Penyiapan Unit 3 di Loji Barakah Diraikan oleh Presiden UAE dan Korea

Ciri Grab Car bagi Apl

Membuka ciri Grab Car pada apl, sepanduk muncul di atas ruang untuk menaip lokasi destinasi anda. Sepanduk itu hanya menyatakan bahawa “tambang lebih tinggi sekarang” tanpa penjelasan tambahan kepada pelanggan.

Menurut Grab, tambang masih akan “dikira awal berdasarkan jarak anggaran sistem dan masa perjalanan anggaran sistem”. Sebagai contoh, perjalanan sejauh 10 km yang mengambil masa 30 minit akan menelan kos RM18 berbanding RM15 di bawah struktur tambang baharu, manakala perjalanan sejauh 10km yang mengambil masa hanya 15 minit akan menelan kos RM11 dan bukannya RM12. Waktu puncak Grab yang disenaraikan adalah dari 7 pagi hingga 9 pagi dan 5 petang hingga 8 malam.

Walaupun perubahan tambang mungkin kelihatan bermanfaat kepada pemandu Grab menurut Grab, ada yang dilaporkan telah berkongsi kebimbangan mereka. Mohd Azril Ahmat, naib presiden Persatuan Pemandu Grab Malaysia (GDMA) berkongsi bahawa pemandu lebih suka bekerja pada waktu bukan puncak, jadi perubahan tambang baharu itu mengecewakan.

Penunggang Penghantar Makanan

“Berdasarkan maklum balas yang saya dapat daripada beberapa pemandu hari ini, mereka menjangkakan sekurang-kurangnya 30 peratus pengurangan dalam pendapatan… Ini kerana mereka mengurangkan pendapatan berdasarkan jarak, iaitu turun kepada hanya 25 sen. Kebimbangan saya sekarang ialah syarikat pengangkutan lain akan mengikut struktur bayaran yang sama,” kongsinya.

Tahun lepas, kami melaporkan bahawa penunggang penghantaran makanan menganjurkan mogok berikutan perubahan tambang yang jelas menjadi tular di kalangan penunggang Grab. Grab menjawab dengan mengatakan bahawa penunggang mereka “bergantung kepada bayaran penghantaran yang dibayar oleh pelanggan” dan petua tambahan yang diberikan pelanggan diberikan “100 peratus kepada penunggang”.

Read Previous

Pemenang Terbuka Malaysia Axelsen Diinspirasikan oleh Chong Wei

Read Next

Hutang Negara, Liabiliti Berjumlah RM1.5t Mesti Diatasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.