The Malaysia Post

Penyiapan Unit 3 di Loji Barakah Diraikan oleh Presiden UAE dan Korea

Presiden UAE, Presiden Korea Sertai Perayaan Penyiapan Unit 3 di Loji Barakah

Presiden Republik Korea Selatan yang mesra sedang melawat UAE hari ini (Sabtu), yang dijadualkan berlangsung selama beberapa hari, kerana Tuan Yang Terutama Yoon Sok Yol akan menghadiri aktiviti Sidang Kemuncak Tenaga Masa Depan Dunia yang diadakan dalam “Abu Minggu Kelestarian Dhabi” dan ini adalah tambahan kepada bilangan mesyuarat yang dijadualkan berlangsung Bersama Presiden Korea dan beberapa pegawai negeri untuk membincangkan dan melakukan beberapa Lawatan ke projek pembangunan.

Lawatan berprofil tinggi oleh Presiden Korea Selatan ke UAE oleh kedua-dua pemimpin ke Loji Tenaga Nuklear Barakah untuk meraikan penyiapan Unit 3 dan menyaksikan kemajuan berterusan loji itu, yang terletak di wilayah Al Dhafra di Abu Dhabi, UAE.

Adalah baik juga kerjasama strategik yang berterusan antara UAE dan Korea Selatan merentasi sektor yang telah diulangi melalui lawatan Yoon Sok Yol ini dan menandatangani siri MoU oleh kedua-dua negara sebagai Yang Amat Mulia Sheikh Mohamed di mana beliau berkata bahawa perkongsian strategik khas itu. antara UAE dan Republik Korea telah membawa manfaat yang besar kepada kedua-dua negara, membolehkan kerjasama dua hala dalam beberapa sektor utama termasuk tenaga nuklear.

Kerjasama Kedua-dua Negara

Kerjasama itu memainkan peranan penting dalam menyokong usaha antarabangsa untuk menyampaikan keselamatan tenaga global dan memacu pembangunan mampan keutamaan kritikal untuk semua negara memandangkan cabaran selari semasa krisis keselamatan tenaga dan kecemasan perubahan iklim.

Selain itu, mereka baru-baru ini melancarkan Program Pecutan Sifar Bersih, yang membina minat bersama kedua-dua negara dalam meningkatkan kerjasama dalam sektor tenaga, serta rekod prestasi terbukti mereka dalam menyampaikan projek mega tenaga yang kompleks.

Gariskan hubungan dua hala yang kukuh antara UAE dan Korea Selatan sejak 40 tahun. Akhir sekali, pengisytiharan bersama mengenai tindakan iklim oleh kedua-dua negara mengesahkan komitmen mereka terhadap usaha global.

Baca Lagi | Idea Pose Fotografi Terbaik

Baca Lagi | Cara Terbaik untuk Menjimatkan Wang dalam Perjalanan

Semasa lawatan itu, para pemimpin bertemu dengan pasukan yang bekerja di Barakah, termasuk pakar tenaga nuklear Emirati dan Korea yang bekerja berdampingan dengan pakar dari seluruh dunia. Lebih daripada 50 warganegara bekerja di Barakah, yang pernah beroperasi sepenuhnya, akan menyediakan sehingga 25 peratus daripada keperluan elektrik UAE tanpa menjana sebarang pelepasan karbon, sambil membebaskan sumber gas asli bernilai berbilion-bilion.

Yang Amat Mulia Sheikh Mohamed bin Zayed memuji usaha pakar Emirati dan Korea yang telah bekerja sejak sedekad lalu untuk membangunkan Loji Barakah mengikut piawaian keselamatan tertinggi dan amalan terbaik dalam industri tenaga nuklear. Hasilnya, Loji Barakah telah menjadi contoh teladan untuk projek tenaga nuklear baharu di seluruh dunia, menjana tenaga bersih yang penting secara strategik untuk UAE.

Perkongsian Antara UAE dan Republik Korea

Yang Amat Mulia Sheikh Mohamed berkata bahawa perkongsian strategik khas antara UAE dan Republik Korea telah membawa manfaat besar kepada kedua-dua negara, membolehkan kerjasama dua hala dalam beberapa sektor utama termasuk tenaga nuklear. Kerjasama itu memainkan peranan penting dalam menyokong usaha antarabangsa untuk menyampaikan keselamatan tenaga global dan memacu pembangunan mampan – keutamaan kritikal untuk semua negara memandangkan cabaran selari semasa krisis keselamatan tenaga dan kecemasan perubahan iklim.

“Hubungan antara UAE dan Republik Korea terus diperkukuh melalui kerjasama selama sedekad dalam membangunkan Loji Tenaga Nuklear Barakah. Pada tahun 2009, UAE mengutamakan keselamatan tenaga sementara selari mempercepatkan peralihan pantas kepada sumber tenaga yang lebih bersih melalui penggunaan tenaga nuklear awam.

Saya berbangga dengan pasukan Emirati, Korea dan antarabangsa yang bekerjasama di Barakah, kerana mereka melengkapkan satu lagi Unit untuk mengukuhkan portfolio elektrik bersih UAE dan menetapkan penanda aras global untuk penyampaian projek tenaga nuklear,” tambah Yang Amat Mulia Sheikh Mohamed bin Zayed.

Kedua-dua pemimpin itu memuji kemajuan awal pada Program Pecutan Sifar Bersih yang dilancarkan baru-baru ini, yang membina minat bersama kedua-dua negara dalam meningkatkan kerjasama dalam sektor tenaga, serta rekod prestasi terbukti mereka dalam menyampaikan projek mega tenaga yang kompleks.

Melalui program itu, kedua-dua negara akan bekerjasama untuk mengenal pasti dan membangunkan projek yang menyumbang kepada Sifar Bersih di kedua-dua negara dan global. Mereka akan memanfaatkan bidang kelebihan daya saing untuk menyampaikan kos rendah, infrastruktur Sifar Bersih merentasi keseluruhan spektrum teknologi yang diperlukan untuk peralihan tenaga bersih yang berjaya.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Cara Terbaik untuk Menjimatkan Wang dalam Perjalanan

Read Next

Pemenang Terbuka Malaysia Axelsen Diinspirasikan oleh Chong Wei

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.