The Malaysia Post

Pemenang Terbuka Malaysia Axelsen Diinspirasikan oleh Chong Wei

Bersemangat untuk Lebih Banyak Tajuk

Pemain perseorangan lelaki nombor satu dunia, Viktor Axelsen kini tidak dapat dikalahkan dan berada dalam kelas tersendiri, tetapi pemain Denmark itu mengakui masih jauh lagi untuk menandingi kejayaan Datuk Lee Chong Wei.

Axelsen, 29, yang mempertahankan kejuaraan Terbuka Malaysia semalam, kejuaraan ke-27, berkata dia diilhamkan oleh kehebatan Chong Wei dan berharap untuk menyamai rekod 46 gelaran Siri Super (kini Jelajah Dunia) sepanjang zaman.

“Saya sangat gembira kerana nama saya dalam senarai (pemenang) dan saya berasa sangat terinspirasi oleh pemain seperti Chong Wei. Dia adalah contoh teladan yang besar, untuk memandang tinggi kepadanya dan saya cuba melakukan sebaik yang dia lakukan,” katanya kepada pemberita selepas merangkul gelaran kedua Terbuka Malaysia.

Baca Lagi | Cara Terbaik untuk Menjimatkan Wang dalam Perjalanan

Baca Lagi | Penyiapan Unit 3 di Loji Barakah Diraikan oleh Presiden UAE dan Korea

Olimpik yang memerintah dan Juara Dunia Axelsen

Penyandang Olimpik dan juara dunia Axelsen menjadi pemain Eropah pertama mempertahankan kejuaraan Terbuka Malaysia semalam, menewaskan bintang semakin meningkat Jepun Kodai Naraoka 21-6, 21-15 dalam masa 40 minit di Axiata Arena di sini.

Axelsen yang gembira, malah bergurau bahawa: “Saya gembira Chong Wei tidak bermain lagi kerana dia sangat bagus dalam arena ini di sini,” katanya merujuk kepada kekalahan Terbuka Malaysia pada edisi 2013, 2016 dan 2018.

Axelsen merangkul gelaran sulung Terbuka Malaysia tahun lalu, 10 tahun sejak penampilan sulungnya pada 2012, untuk menamatkan penguasaan Asia selama 15 tahun dalam perseorangan lelaki, dengan yang terakhir adalah rakan senegaranya Peter Gade pada 2007.

Raja Malaysia Terbuka

Chong Wei ialah ‘Raja Terbuka Malaysia’ dengan 12 gelaran keseluruhan, termasuk tujuh kemenangan berturut-turut dari 2008 hingga 2014.

Pemenang pingat perak Sukan Olimpik tiga kali Chong Wei mengumumkan persaraannya pada Jun 2019 akibat kanser hidung, selepas kerjaya cemerlang selama 19 tahun.

Read Previous

Penyiapan Unit 3 di Loji Barakah Diraikan oleh Presiden UAE dan Korea

Read Next

Grab Malaysia Menaikkan Harga Tambang Setiap Minit dan Inilah Sebabnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.