The Malaysia Post

Konsistensi tambahan Axelsen dalam permainannya, satu untuk ditewaskan, kata Chong Wei

Viktor Axelsen

Credits: mykhel

Pemain perseorangan lelaki dari seluruh dunia perlu menggandakan usaha mereka jika mahu menumbangkan juara Denmark, Viktor Axelsen, kata legenda badminton Malaysia, Datuk Lee Chong Wei.

Chong Wei mengakui Axelsen yang merupakan pemain nombor satu dunia ketika ini lebih konsisten selain mempunyai hantaran dan pukulan berkualiti tinggi berbanding pemain lain.

Katanya, Axelsen juga dilihat semakin matang selepas menjuarai Sukan Olimpik 2020 di Tokyo tahun lalu berbanding ketika berdepan bintang Eropah itu sebelum ini.

“Axelsen lebih sabar sekarang terutama ketika perhimpunan panjang, jika dulu jika saya berjaya mempertahankan hantarannya, dia akan sentiasa marah,” katanya dalam siaran langsung aplikasi TikTok bersama bekas tokoh hebat Indonesia Taufik Hidayat, malam tadi .

Menyentuh pandangan Chong Wei, Taufik berkata selain tingginya 194 sentimeter, pukulan tajam Axelsen adalah senjata utama pemain berusia 28 tahun itu.

“Pemain lain mesti bermain pantas (tempo permainan) dengan Axelsen, latihan tambahan mesti dilakukan untuk menewaskannya,” kata juara Sukan Olimpik Athens 2004 itu.

Axelsen yang kini berada dalam prestasi terbaik telah memenangi tiga kejohanan tahun ini iaitu Kejohanan All England, Mac lalu dan ‘menakluki’ Indonesia menerusi dua kemenangan berturut-turut, di Masters Indonesia dan Terbuka Indonesia awal bulan ini.

Sementara itu

Chong Wei mengakui peluang pastinya lebih terbuka untuknya memenangi banyak kejohanan sekiranya masih muda dan beraksi ketika ini.

Jelasnya, saingan pada zamannya lebih mencabar kerana terdapat ramai pemain hebat termasuk tiga juara dari China iaitu Lin Dan, Bao Chunlai dan Chen Long serta juara Denmark Peter Gade dan Taufik.

Taufik juga bersetuju dengan pandangan Chong Wei, menyatakan bahawa persaingan lebih sengit ketika dia bermain berbanding sekarang.

Baca Lagi | Konsistensi tambahan Axelsen dalam permainannya, satu untuk ditewaskan, kata Chong Wei

“Saya tidak sombong, tetapi jika kami berdua berusia 22 hingga 23 tahun sekarang, mungkin kami boleh menang (kejohanan) sekali lagi, dulu ia lebih sukar (ketika itu),” katanya. — Bernama

Read Previous

Data Jabatan Insolvensi menunjukkan 60 keping bankrap antara umur 25-44; pinjaman peribadi adalah sebab utama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here