The Malaysia Post

AGC memfailkan rayuan terhadap keputusan pembunuhan CEO Cradle Fund

Samirah Muzaffar

Credits: astroawani

Jabatan Peguam Negara (AGC) telah memfailkan notis rayuan untuk membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi yang membebaskan Samirah Muzaffar dan dua remaja daripada pertuduhan membunuh ketua pegawai eksekutif Cradle Fund Nazrin Hassan.

Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun ketika dihubungi mengesahkan perkara itu.

“Kami merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi,” katanya kepada Bernama melalui WhatsApp.

Sementara itu, timbalan pendakwa raya Tengku Intan Suraya Tengku Ismail berkata notis rayuan itu difailkan semalam melalui e-filing.

Pihak pendakwaan mempunyai 14 hari untuk memfailkan notis rayuan supaya Mahkamah Rayuan membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi.

Pada 21 Jun lalu, Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam Datuk Ab Karim Ab Rahman membebaskan Samirah, 47, dan dua remaja, kini berumur 19 dan 16, daripada pertuduhan membunuh Nazrin, 45, selepas mendapati pihak pendakwaan gagal mewujudkan prima facie kes di akhir kes pendakwaan terhadap ketiga-tiga mereka.

Dalam keputusannya

Ab Karim berpendapat bahawa bukti bahawa Samirah dan dua remaja itu adalah orang terakhir bersama si mati, tidak boleh dikatakan membawa kepada kesalahan membunuh Nazrin.

Hakim juga memutuskan tiada bukti langsung yang menunjukkan ketiga-tiga mereka melakukan kesalahan (membunuh).

Baca Lagi | AGC memfailkan rayuan terhadap keputusan pembunuhan CEO Cradle Fund

Samirah dan dua remaja itu serta seorang wanita warga Indonesia, Eka Wahyu Lestari, yang masih bebas, didakwa membunuh Nazrin di rumahnya di Mutiara Damansara, antara 11.30 malam pada 13 Jun 2018 dan 4 pagi keesokan harinya. — Bernama

Read Previous

Konsistensi tambahan Axelsen dalam permainannya, satu untuk ditewaskan, kata Chong Wei

Read Next

Hsien Loong melihat hubungan yang lebih kukuh dengan Perak ketika Sultan Nazrin melawat Singapura

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here