The Malaysia Post

PM Ismail Sabri: Pindaan akan menjadikan Akta Persaingan 2010 lebih menyeluruh

Usaha sedang dilakukan untuk meminda Akta Persaingan 2010 untuk menjadikan undang-undang persaingan negara lebih komprehensif dan menyelaraskannya dengan amalan antarabangsa, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Perdana menteri berkata pindaan yang dicadangkan

terutamanya mengenai pengenalan peruntukan bagi rejim kawalan penggabungan, akan memberi kuasa kepada Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) untuk menilai dan menyiasat transaksi penggabungan yang berpotensi menyebabkan penumpuan pasaran dan membawa kepada monopoli dalam pasaran .

“Kita semua tahu amalan monopoli sentiasa menimbulkan kebimbangan dalam kalangan Keluarga Malaysia, terutama apabila monopoli ini cuba terus mengganggu persaingan dan menghalang kemasukan pesaing kecil dalam pasaran.

Baca Lagi | PM Ismail Sabri: Pindaan akan menjadikan Akta Persaingan 2010 lebih menyeluruh

“Pindaan kepada Akta Persaingan dan Akta Suruhanjaya Persaingan Malaysia akan memberi kuasa kepada MyCC untuk menangani secara berkesan dan cekap isu-isu persaingan yang biasanya dilihat dalam landskap ekonomi yang sering berubah,” katanya dalam ucapannya pada Persidangan Undang-undang Persaingan MyCC 2022 yang ketiga. disini hari ini.

Ucapan beliau dibacakan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi. — Bernama

Read Previous

McCartney akan menjadi tajuk utama kembalinya pesta muzik Glastonbury yang legenda

Read Next

Data Jabatan Insolvensi menunjukkan 60 keping bankrap antara umur 25-44; pinjaman peribadi adalah sebab utama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.