The Malaysia Post

Data Jabatan Insolvensi menunjukkan 60 keping bankrap antara umur 25-44; pinjaman peribadi adalah sebab utama

Hampir 60 peratus daripada 46,132 rakyat Malaysia yang mengisytiharkan muflis dari 2018 hingga Mei tahun ini berumur antara 25 dan 44 tahun, menurut data terkini Jabatan Insolvensi.

Data rasmi juga menunjukkan bahawa hampir 42 peratus daripada mereka yang mengisytiharkan muflis dalam tempoh empat setengah tahun yang lalu menyebut pinjaman peribadi sebagai faktor yang membawa kepada muflis, diikuti oleh hampir 15 peratus yang menyenaraikan pembelian kenderaan sebagai faktor, dan lebih daripada 13 peratus mengisytiharkan muflis kerana pinjaman perniagaan.

“Hakikat bahawa ramai daripada mereka jatuh muflis kerana pinjaman peribadi adalah sesuatu yang membimbangkan kerana kita tidak tahu mengapa mereka mengambil pinjaman; mereka boleh membelanjakan wang itu untuk sesuatu yang bukan keperluan.

“Tetapi mungkin juga mereka ini membuat pinjaman untuk membayar hutang mereka. Mereka sepatutnya mendapatkan nasihat daripada pakar, contohnya Agensi Kaunseling Kredit dan Pengurusan Hutang,” kata dekan Fakulti Ekologi Manusia di Universiti Putra Malaysia Mohamad Fazli Sabri kepada The Star dalam laporan berita yang diterbitkan hari ini.

Data daripada Jabatan Insolvensi juga menunjukkan penurunan yang berterusan dalam bilangan bankrap sepanjang tahun.

Mereka yang memfailkan muflis berjumlah 16,482 pada 2018

yang jatuh kepada 12,051 pada 2019; 8,351 pada 2020; dan 6,554 tahun lepas.

Tetapi Fazli berkata penurunan itu boleh dikaitkan dengan pindaan dalam Akta Insolvensi pada 2020 yang menaikkan ambang kebankrapan daripada RM30,000 kepada RM100,000.

Ketua Komunikasi Korporat Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) Sazlin Zainal Abidin memberitahu The Star bahawa orang ramai perlu mendapatkan bantuan daripada AKPK sebelum membuat permohonan pinjaman dan bukan hanya apabila mereka sudah berhutang.

“Orang ramai perlu mendekati AKPK walaupun sebelum membuat sebarang pinjaman baharu. Kemudian kami akan membantu mereka melihat keadaan kewangan keseluruhan mereka dan menasihati mereka dengan sewajarnya.

“Perkhidmatan kami kepada individu adalah percuma dan tanpa menggunakan mana-mana ejen pihak ketiga,” katanya dipetik sebagai berkata.

Beliau menambah bahawa 85 peratus daripada mereka yang mencapai penghujung Program Pengurusan Hutang AKPK berjaya menyelesaikan hutang mereka dan mengawal semula kewangan mereka.

Baca Lagi | Data Jabatan Insolvensi menunjukkan 60 keping bankrap antara umur 25–44; pinjaman peribadi adalah sebab utama

Jumlah pengisytiharan muflis tertinggi sehingga Mei 2022 datang dari Selangor dengan 72,608 kes, diikuti tiga Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan digabungkan (46,876) dan Johor (32,441).

Read Previous

PM Ismail Sabri: Pindaan akan menjadikan Akta Persaingan 2010 lebih menyeluruh

Read Next

Konsistensi tambahan Axelsen dalam permainannya, satu untuk ditewaskan, kata Chong Wei

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.