The Malaysia Post

#ManaDokumenKami: Sakit hati masih untuk ibu-ibu Malaysia menunggu bertahun-tahun untuk birokrasi Malaysia menerima anak-anak mereka sebagai warganegara

Malaysian mothers

Credits: freemalaysiatoday

Ibu-ibu Malaysia telah menunggu bertahun-tahun untuk melihat sama ada kerajaan Malaysia akan mengiktiraf anak-anak mereka yang dilahirkan di luar negara sebagai warganegara.

Tidak seperti bapa Malaysia yang boleh menyampaikan kewarganegaraan mereka hampir secara automatik kepada anak-anak mereka yang dilahirkan di luar negara kepada ibu warga asing, ibu-ibu Malaysia hanya boleh menyampaikan kewarganegaraan mereka secara automatik kepada anak-anak mereka jika mereka dilahirkan di Malaysia, berdasarkan Perlembagaan Persekutuan.

Bolehkah masalah ini diselesaikan dengan meminta ibu-ibu Malaysia pulang ke Malaysia semata-mata untuk bersalin di sini?

Ia tidak semudah itu kerana sesetengah ibu mengandung mungkin tidak dapat terbang atas sebab kesihatan, atau mungkin tidak tahu bahawa anak mereka yang dilahirkan di luar negara akan menghadapi penolakan untuk permohonan kewarganegaraan mereka yang dibuat di bawah Perkara 15(2) Perlembagaan Persekutuan.

Mahkamah Tinggi pada September 2021 memutuskan dalam tuntutan mahkamah bahawa Perlembagaan Persekutuan perlu ditafsirkan bagi membolehkan ibu Malaysia mewariskan kewarganegaraan mereka kepada anak-anak mereka yang dilahirkan di luar negara. Mereka boleh menggunakan peruntukan Perkara 14 yang sama yang digunakan oleh lelaki Malaysia untuk menyampaikan kewarganegaraan secara automatik kepada anak mereka yang dilahirkan di luar negara.

Kerajaan telah merayu kepada Mahkamah Rayuan, yang memutuskan pada Disember bahawa keputusan Mahkamah Tinggi kekal berkuat kuasa walaupun menunggu rayuan diputuskan. Ini membolehkan ibu Malaysia mula memohon di bawah Perkara 14.

Mahkamah Rayuan pada mulanya akan membuat keputusan hari ini mengenai rayuan kerajaan, tetapi difahamkan ia akan menjadi untuk pendengaran lanjut isu perlembagaan.

Terdapat sekurang-kurangnya 70 ibu warganegara Malaysia yang memohon di bawah Perkara 14, namun hanya enam ibu warganegara Malaysia dalam saman itu mendapat maklum balas positif daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang merekodkan anak mereka yang dilahirkan di luar negara sebagai warganegara.

Berikut adalah pengalaman beberapa ibu Malaysia yang bercakap dengan Malay Mail, ketika ditemui baru-baru ini selepas mereka pergi ke JPN di Putrajaya untuk menyemak status terkini permohonan kewarganegaraan anak mereka. Mereka secara amnya diberitahu bahawa permohonan kewarganegaraan terbaru mereka di bawah Perkara 14 akan mengambil masa enam bulan untuk diproses.

Ummal Remiza Khaja Mohideen bercakap kepada media di luar ibu pejabat Jabatan Pendaftaran Negara di Putrajaya

Penemuan mengejutkan untuk kanak-kanak yang dilahirkan dari kehamilan berisiko tinggi

Ummal Remiza Khaja Mohideen, 38, anak kelahiran Kedah yang berpangkalan di Kuala Lumpur, pernah berpindah ke Qatar sebelum ini untuk bekerja dan berkahwin dengan suaminya warga Nigeria yang ditemuinya di sana.

Sebelum ini mempunyai bayi mati, dia tidak mempunyai pilihan selain melahirkan anak sulungnya di Doha pada 2014, kerana kehamilannya dianggap berisiko tinggi dan dia diberitahu untuk tidak terbang.

“10 hari selepas dia dilahirkan, saya pergi ke kedutaan Malaysia untuk mendaftar kelahirannya. Di sana saya diberitahu dia tidak akan mendapat kewarganegaraannya — kerana saya tahu bapa Malaysia akan mempunyai dan boleh memberikan kewarganegaraan kepada anak-anak mereka — jadi saya bukan sahaja terkejut, saya terkejut, saya benar-benar kecewa,” katanya.

Permohonan kewarganegaraan anak perempuannya di bawah Perkara 15(2) dibuat pada 2014, tetapi ditolak tanpa sebarang alasan yang diberikan pada 2017. Dia membuat rayuan pada 2019 terhadap penolakan itu tetapi masih belum ada jawapan.

Selain diberitahu bulan ini bahawa permohonan terbaharu yang difailkan Mac ini masih diproses, beliau berkata pegawai JPN itu juga berkata: “Semuanya bergantung kepada keputusan yang akan datang pada 22 Jun ini.”

Untuk memastikan kedua-dua anak yang lebih kecil menjadi rakyat Malaysia, dia terpaksa berhenti kerja untuk pulang ke Malaysia untuk melahirkan mereka, kerana dia telah mengetahui betapa beratnya kesusahan yang terpaksa dilalui oleh anak sulungnya.

Anak perempuan sulung itu kini berada di Malaysia dengan visa pelajar — yang diperlukan sebaik sahaja kanak-kanak bukan warganegara itu berumur tujuh tahun untuk kekal di Malaysia — dan mendaftar di sekolah kebangsaan.

Esther Teo bercakap kepada media di luar ibu pejabat Jabatan Pendaftaran Negara di Putrajaya pada 10 Jun 2022

Malaysia adalah satu-satunya rumah kanak-kanak itu

Ibu yang berpangkalan di Johor, Esther Teo, bekerja di Jerman ketika melahirkan anak perempuannya di sana pada 2016, dengan menyatakan bahawa dia tidak tahu bahawa kanak-kanak itu akan menghadapi kesukaran untuk diiktiraf sebagai rakyat Malaysia, sebagai rakan sekerja warga Malaysia di sana — yang semuanya kebetulan lelaki – pernah berkata anak mereka yang dilahirkan di luar negara boleh direkodkan sebagai rakyat Malaysia hanya dengan mengisi borang di kedutaan.

Permohonan kewarganegaraan anak perempuannya difailkan pada 2016 di bawah Perkara 15(2) di Konsulat Jeneral Malaysia di Frankfurt, tetapi tiada keputusan sehingga 2021 apabila kerajaan menolaknya tanpa memberi alasan. Dia memfailkan permohonan kewarganegaraan baharu Mac ini.

Pada 2019, Teo dan suaminya berhenti kerja di Jerman semata-mata supaya dia dapat melahirkan anak perempuan keduanya di Malaysia dan mengelakkan masalah kewarganegaraan yang sama.

Anak perempuan sulung itu pada mulanya berada di Malaysia dengan visa tanggungan yang perlu diperbaharui setiap beberapa bulan, tetapi kini hanya boleh terus tinggal di sini dengan visa pelajar yang perlu diperbaharui setiap tahun dan bergantung sepenuhnya pada dia menjadi pelajar di sini.

Selepas beberapa kali lawatan ke pihak berkuasa pendidikan daerah dan negeri dan dengan banyak bantuan daripada sekolah kebangsaan, Teo akhirnya berjaya mendaftarkan kanak-kanak itu, tetapi menyatakan bahawa tempat ini tidak dijamin.

“Jadi bila-bila masa apabila pihak sekolah berkata ‘maaf sekolah penuh, kami tidak boleh terima’, jadi sama ada saya perlu melalui perkara yang sama dan mencari sekolah lain untuknya atau saya cuba memasukkannya ke sekolah antarabangsa, atau jika saya tidak mampu, maka itu sahaja untuk kita.

“Jadi, apabila dia tamat dengan pendidikannya, maka dia perlu meninggalkan negara ini, tiada lagi pilihan untuk kami. Jika tidak belajar, masa kita di Malaysia sudah tamat,” katanya.

“Tetapi bahagian yang paling menakutkan ialah tekanan psikologi: anda tidak tahu apa yang akan berlaku, tiada siapa yang akan melindungi anak saya. Jika apa-apa berlaku kepada saya, bagaimana dia akan tinggal di Malaysia? Saya tidak tahu-lah, kerana saya tahu jika apa-apa berlaku kepada saya dan suami saya, keluarga saya akan berada di sana untuk menjaga anak perempuan saya, tetapi baginya, saya benar-benar tidak pasti ke mana dia boleh pergi. Ini rumahnya, dia tidak mempunyai tempat lain untuk dipanggil ke rumah,” tambahnya.

Ibu warganegara Malaysia bersama anak-anak mereka yang lahir di luar negara memegang papan tanda di luar ibu pejabat Jabatan Pendaftaran Negara di Putrajaya pada 10 Jun 2022

Merayu agar Malaysia memeluk anak berkeperluan khasnya

Seorang ibu tunggal berusia 40-an di Selangor, yang enggan dikenali berkata, amat sukar untuk membesarkan anak perempuannya yang berumur empat tahun sebagai bukan warganegara Malaysia. Dia dipisahkan daripada bapa warga asing kanak-kanak itu yang tidak memberikan sebarang sokongan kewangan.

“Apabila saya berada di luar negara, kedutaan di sana, mereka terus terang memberitahu kami saya tidak boleh memohon apa-apa, saya tidak berhak, hanya boleh mengikut kewarganegaraan bapa walau apa pun, jadi saya tidak boleh mengemukakannya ke luar negara,” katanya, sambil menambah bahawa dia mendapat tahu kemudian bahawa dia sebenarnya masih boleh mengemukakan permohonan ke luar negara untuk mendapatkan kewarganegaraan Malaysia jika anaknya berumur kurang dari setahun.

Permohonan kewarganegaraan kanak-kanak itu difailkan pada 2020 dan Januari ini masih diproses.

Menjadi rakyat Malaysia bukan sahaja membolehkan anak perempuannya tinggal di Malaysia bersama ibu, tetapi juga akan membantu mengurangkan beban kewangan ibu kerana bil perubatan anaknya di hospital kerajaan kemudiannya akan mengurangkan kos.

Terdesak, ibu itu bertanya apa yang akan berlaku jika anaknya kekal bukan warganegara, sambil berkata: “Anak saya anak berkeperluan khas, jika apa-apa berlaku kepada saya, dia hanya ada saya, tiada orang lain, tiada bapa. Di mana dia boleh pergi? Bagaimana mereka membantu mereka yang dalam situasi seperti kita, bapa terlantar, hanya tinggalkan anak dengan ibu, anak baru empat tahun dan keperluan khas lagi. Siapa yang boleh menjamin apa yang akan berlaku kepada ibu?”

Penyelaras utama Family Frontiers Bina Ramanand (tengah) bercakap kepada akhbar di luar ibu pejabat Jabatan Pendaftaran Negara di Putrajaya pada 10 Jun 2022

Takut tanpa kerakyatan

Seorang ibu berusia 37 tahun yang hanya mahu dikenali sebagai Jolene, pada Mac lalu memandu jauh dari Pulau Pinang bersama keluarganya, hanya untuk mengemukakan permohonan kewarganegaraan anak lelaki kelahiran Norway terus di pejabat JPN Putrajaya.

Dia berkata dia akan bersalin di Malaysia, jika dia tahu ibu Malaysia tidak boleh memberikan kewarganegaraan mereka kepada anak mereka yang dilahirkan di luar negara.

Oleh kerana kedutaan Malaysia terdekat yang terletak di Sweden berkata tiada jaminan bahawa anaknya boleh menjadi warganegara Malaysia walaupun dia memohon, dia tidak mempunyai pilihan selain membiarkan anaknya mengambil kewarganegaraan Jerman suaminya pada masa itu untuk mengelak risiko beliau menjadi tidak bernegara sementara menunggu untuk direkodkan sebagai warganegara Malaysia.

Selepas banyak masalah birokrasi dalam mendapatkan visa sementara untuk anaknya yang perlu diperbaharui secara berkala berikutan mereka kembali ke Malaysia pada 2019, dia berjaya mendapatkan visa pelajar untuk anaknya apabila dia memasuki sekolah rendah tahun ini.

Anak lelakinya tidak dibenarkan menyertai rakan sekelasnya pada hari pertama persekolahan dan terpaksa tinggal di rumah untuk dua minggu pertama, hanya kerana status bukan warganegara.

Baca Lagi | #ManaDokumenKami: Sakit hati masih untuk ibu-ibu Malaysia menunggu bertahun-tahun untuk birokrasi Malaysia menerima anak-anak mereka sebagai warganegara

Terdapat juga kos persekolahan tambahan seperti untuk pendaftaran dan kertas peperiksaan, dengan Jolene menyatakan: “Bayar tidak mengapa, tetapi cuma sesetengah orang, walaupun anda berkahwin dengan orang asing, ia tidak bermakna anda kaya, ia mungkin membebankan sesetengah ibu bapa.”

Read Previous

Zuraida: Malaysia mesti menentang ‘pembuli’ berhubung kempen memburuk-burukkan minyak sawit oleh negara Barat

Read Next

AS akan mencadangkan peraturan untuk mengehadkan paras nikotin dalam rokok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here