The Malaysia Post

AS akan mencadangkan peraturan untuk mengehadkan paras nikotin dalam rokok

Nicotine Cigarettes

Credits: illinoispoisoncenter

Pentadbiran Biden merancang untuk mencadangkan peraturan untuk menetapkan tahap nikotin maksimum dalam rokok dan produk tembakau siap lain dalam usaha untuk mengurangkan ketagihan, kata Pejabat Belanjawan Rumah Putih semalam.

Peraturan itu, yang dijangkakan pada Mei 2023, akan direka bentuk dengan matlamat memudahkan pengguna tembakau berhenti dan membantu menghalang belia daripada menjadi perokok tetap, menurut dokumen yang dikeluarkan oleh Pejabat Belanjawan Rumah Putih.

Cadangan itu dibuat ketika pentadbiran Biden menggandakan usaha memerangi kematian berkaitan kanser.

Awal tahun ini, kerajaan mengumumkan rancangan untuk mengurangkan kadar kematian akibat kanser sekurang-kurangnya 50 peratus dalam tempoh 25 tahun akan datang.

Nikotin adalah bahan ketagihan dalam tembakau.

Produk tembakau juga mengandungi beberapa bahan kimia berbahaya, yang kebanyakannya boleh menyebabkan kanser.

Penggunaan tembakau menelan belanja hampir AS$300 bilion (RM1.32 trilion) setahun dalam penjagaan kesihatan langsung dan kehilangan produktiviti, menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) AS.

Menghisap rokok dan pendedahan kepada asap tembakau menyebabkan kira-kira 480,000 kematian pramatang setiap tahun di Amerika Syarikat. Pakar kesihatan telah lama berkata ia adalah punca terbesar kematian yang boleh dicegah.

Baca Lagi | AS akan mencadangkan peraturan untuk mengehadkan paras nikotin dalam rokok

Lebih daripada 7,300 bukan perokok mati setiap tahun akibat kanser paru-paru yang disebabkan oleh asap rokok, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS. Kadar merokok semasa ialah 12.5 peratus di AS untuk orang dewasa.

Pada bulan April, FDA mengeluarkan cadangan yang telah lama ditunggu-tunggu untuk mengharamkan rokok mentol dan cerut berperisa, dilihat sebagai kemenangan besar bagi penyokong anti-merokok. Berita mengenai peraturan yang dicadangkan itu sebelum ini dilaporkan oleh Washington Post. ― Reuters

Read Previous

#ManaDokumenKami: Sakit hati masih untuk ibu-ibu Malaysia menunggu bertahun-tahun untuk birokrasi Malaysia menerima anak-anak mereka sebagai warganegara

Read Next

McCartney akan menjadi tajuk utama kembalinya pesta muzik Glastonbury yang legenda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here