The Malaysia Post

McCartney akan menjadi tajuk utama kembalinya pesta muzik Glastonbury yang legenda

Lebih 200,000 peminat muzik dan megabintang Paul McCartney, Billie Eilish dan Kendrick Lamar turun ke kawasan luar bandar Inggeris minggu ini ketika Festival Glastonbury kembali selepas tiga tahun berehat.

Pandemik coronavirus memaksa penganjur membatalkan acara dua tahun yang lalu, dan mereka yang akan pergi tahun ini menghadapi perjalanan yang sukar untuk berjuang selama tiga hari mogok kereta api utama di seluruh negara.

Pintu dibuka di Ladang Layak di Somerset, barat daya England, hari ini, dengan aksi di pentas utama bermula pada hari Jumaat.

Rancangan berjalan keluar oleh kakitangan kereta api, termasuk pada hari Khamis dan Sabtu, mengancam gangguan bagi mereka yang menuju ke tapak terpencil.

Pemegang tiket juga akan memerhatikan ramalan cuaca dengan teliti, berharap ramalan semasa untuk kejadian yang sebahagian besarnya kering adalah benar dan tapak itu tidak bertukar menjadi mandi lumpur.

Tajuk utama di Pentas Pyramid utama termasuk bekas Beatle McCartney, penyanyi AS Eilish dan penyanyi rap Lamar.

Penghibur terkenal lain dalam rang undang-undang itu ialah legenda jiwa Diana Ross, vokalis Led Zeppelin Robert Plant, penyanyi dan penulis lagu New Zealand Lorde dan duo elektro-pop Pet Shop Boys.

Petani tenusu Michael Eavis pertama kali menganjurkan festival itu pada tahun 1970, sehari selepas Jimi Hendrix meninggal dunia, dan peminat yang datang untuk melihat aksi termasuk Marc Bolan dan Al Stewart membayar £1 setiap satu untuk kemasukan dan menerima susu percuma dari ladang.

Perayaan itu diadakan secara berselang-seli pada tahun 1970-an dan tidak sampai tahun 1990-an ia benar-benar mula memperoleh status semasanya.

Kuasa budaya

Glastonbury sepatutnya meraikan ulang tahunnya yang ke-50 pada tahun 2020, tetapi rancangan itu ditangguhkan oleh wabak itu.

Satu acara maya telah diadakan tahun lepas, dengan Coldplay membuat persembahan dari tapak, tetapi ia dicemari oleh isu teknikal.

Walaupun berada dalam usia pertengahan, festival ini masih mempunyai kuasa budaya yang besar dan detik kontroversi.

Tajuk tajuk yang berjaya boleh melonjakkan kugiran menjadi superstar.

Persembahan legenda dari Radiohead pada tahun 1997, Coldplay pada tahun 2002 dan Muse pada tahun 2004 membantu meningkatkan mereka ke tahap semasa mereka.

Terdapat kontroversi pada tahun 2008 apabila penyanyi rap Jay-Z diberi slot tajuk utam

Tetapi keraguan itu dilenyapkan selepas dia menyampaikan salah satu set yang paling diingati.

Perayaan itu mengalami detik-detik yang lebih gelap, dengan 235 orang ditangkap pada tahun 1990 selepas pelancong mula bergaduh dengan polis.

Yang penting dalam pembangunan festival itu ialah mendiang Arabella Churchill, cucu Winston Churchill, yang menubuhkan dan kemudian mengendalikan bidang Teater dan Circus.

Hasilnya, festival itu membangunkan reputasi yang pelbagai dan tapak seluas 900 ekar (360 hektar) kini merangkumi pelbagai kawasan bertema.

Baca Lagi | McCartney akan menjadi tajuk utama kembalinya pesta muzik Glastonbury yang legenda

McCartney, yang berusia 80 tahun pada hari Sabtu, akan menjadi tajuk utama tertua untuk bermain di festival itu apabila dia melakukan slot malam Sabtu yang diidamkan.

Aksi lain termasuk bintang Oasis Noel Gallagher, rock-rocker AS Haim, perintis elektro Herbie Hancock dan kumpulan indie veteran Australia Crowded House. — AFP

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

AS akan mencadangkan peraturan untuk mengehadkan paras nikotin dalam rokok

Read Next

Guan Eng berkata bantuan RM630 juta PM untuk pemotongan subsidi utama tidak akan membantu kelas rendah dan sederhana

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.