The Malaysia Post

Guan Eng berkata bantuan RM630 juta PM untuk pemotongan subsidi utama tidak akan membantu kelas rendah dan sederhana

Lim Guan Eng

Credits: yimg

Ahli parlimen DAP Lim Guan Eng berkata hari ini bantuan tunai RM630 juta yang bertujuan membantu keluarga berpendapatan rendah menghadapi pemotongan subsidi penting yang diumumkan Putrajaya semalam adalah sangat tidak mencukupi.

Bekas menteri kewangan itu menggelar bantuan tunai terbaharu Bantuan Keluarga Malaysia “sedikit”, dan menyamakannya sebagai “bantuan band”, dengan alasan bahawa jumlah itu tidak akan mencukupi untuk kelas menengah dan perusahaan kecil dan sederhana, yang juga akan terjejas oleh subsidi dipotong.

“Bagaimanakah pakej ‘bantuan band’ bernilai RM630 juta oleh Perdana Menteri Ismail Sabri membantu rakyat Malaysia menghadapi kenaikan harga dan penyingkiran subsidi ayam, telur dan minyak masak dalam botol?” Ahli Parlimen Bagan berkata dalam satu kenyataan.

“Bantuan kewangan RM630 juta ini mengecewakan bukan sahaja dalam jumlah yang kecil tetapi juga tidak menyeluruh untuk membantu rakyat Malaysia dalam M40 serta perusahaan kecil dan sederhana,” tambahnya.

Lim menyatakan bahawa Singapura, dengan KDNK per kapitanya hampir lima kali ganda daripada Malaysia, telah mengumumkan pakej bantuan S$1.5 bilion (kira-kira RM4.7 bilion), tujuh kali lebih besar daripada jirannya di utara.

Beliau berkata perdana menteri sepatutnya mengumumkan beberapa langkah untuk membantu keluarga berpendapatan rendah dan sederhana menghadapi tekanan inflasi.

Sebagai permulaan, beliau mencadangkan Tenaga Nasional Bhd (TNB)

tidak dibenarkan menaikkan tarif elektrik mulai bulan depan dan seterusnya.

Keuntungan bersih TNB meningkat kepada RM3.66 bilion bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2021, daripada RM3.59 bilion pada tahun sebelumnya berikutan keuntungan operasi 2021 yang lebih tinggi, meningkat sebanyak RM742 juta daripada RM8.08 bilion berbanding RM7 .36 bilion pada 2020.

“Jelas sekali TNB berada dalam kedudukan untuk menyerap kenaikan harga gas dan arang batu,” kata Lim.

Beliau juga mengkritik PM kerana gagal memberikan penyelesaian segera kepada kekurangan pekerja yang teruk, salah satu faktor utama yang mendorong harga barang naik.

Ahli politik Pembangkang itu mendakwa masalah itu berpunca daripada halangan birokrasi untuk membawa masuk pekerja asing.

“Kekurangan pekerja yang teruk telah memberi kesan buruk kepada semua sektor daripada perladangan kepada pembuatan kepada industri pelancongan dan perkhidmatan.

“Bukan sahaja perniagaan terpaksa ditutup, malah ramai yang enggan menerima tempahan baharu atau beroperasi di bawah kapasiti seperti hotel yang memberi kesan kepada pertumbuhan ekonomi,” kata Lim.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata semalam kerajaan akan menaikkan pusingan terbaharu bantuan tunai sebanyak RM100 untuk golongan berpendapatan terbawah negara yang dikenali sebagai isi rumah B40, dan RM50 untuk bujang kerana Putrajaya menarik balik subsidi untuk ayam, telur dan minyak masak botol.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna berkata pada Selasa lepas bahawa had harga ayam dan telur akan dihapuskan di tengah-tengah kemarahan orang ramai terhadap kenaikan harga.

Baca Lagi | Guan Eng berkata bantuan RM630 juta PM untuk pemotongan subsidi utama tidak akan membantu kelas rendah dan sederhana

Kenaikan siling harga dan penarikan balik subsidi sepatutnya membantu membetulkan herotan dalam pasaran, tambahnya, tetapi tidak menyatakan sama ada langkah itu akan membantu menurunkan harga.

Read Previous

McCartney akan menjadi tajuk utama kembalinya pesta muzik Glastonbury yang legenda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here