The Malaysia Post

Penulis skrip pemenang Oscar Paul Haggis ditangkap di Itali atas tuduhan serangan seksual

Penulis skrip pemenang Oscar Paul Haggis berada di bawah tahanan rumah di selatan Itali atas tuduhan serangan seksual dan kecederaan peribadi yang lebih teruk, tuduhan yang dinafikan pengarah Kanada itu, kata peguamnya semalam.

“Encik Paul Haggis telah ditahan pada hari Ahad dengan langkah kecemasan yang dikeluarkan oleh pendakwa raya Brindisi dan kini berada di bawah tahanan rumah di Ostuni. Dia akan disoal siasat selewat-lewatnya Khamis oleh hakim yang perlu memutuskan sama ada mengesahkan penahanan atau tidak,” peguam Italinya Michele Laforgia memberitahu Reuters.

Haggis didakwa memaksa seorang wanita melakukan hubungan seksual selama dua hari di Ostuni, Itali, kata pendakwa raya di Brindisi dalam satu kenyataan pada Ahad.

“Di bawah undang-undang Itali, saya tidak boleh membincangkan bukti. Bagaimanapun, saya yakin semua dakwaan akan ditolak terhadap Encik Haggis,” kata peguam peribadi Haggis, Priya Chaudhry dalam satu kenyataan.

Kedua-dua peguam berkata Haggis mengaku tidak bersalah dan akan bekerjasama dengan pihak berkuasa.

“Seorang wanita muda warga asing terpaksa mendapatkan rawatan perubatan” berikutan hubungan seksual itu, kata pihak pendakwa dalam kenyataan itu.

Mereka berkata pada Ahad selepas dakwaan serangan bahawa suspek lelaki menemani wanita itu ke lapangan terbang Brindisi, di mana dia ditinggalkan walaupun “keadaan fizikal dan psikologinya tidak menentu”. Pendakwa raya tidak menamakan Haggis dan merujuk kepada suspek dengan inisialnya.

Sumber penyiasat memberitahu Reuters bahawa wanita yang tidak dikenali itu akan disoal siasat dalam 10 hari akan datang dalam apa yang dikenali di Itali sebagai insiden bukti, menetapkan bukti untuk kemungkinan perbicaraan masa depan.

Haggis, 69, menulis Million Dollar Baby dan menulis bersama serta mengarahkan drama jenayah Crash. Dia memenangi dua Oscar untuk Crash – satu untuk “Gambar Terbaik” dan satu untuk “Lakon Layar Asal Terbaik.” Pada 2018 dia menafikan tuduhan salah laku seksual yang dibuat oleh empat wanita, termasuk dua yang menuduhnya merogol.

Haggis berada di Ostuni untuk mengadakan beberapa kelas di Allora Fest

Acara filem baharu yang dilancarkan oleh wartawan Itali yang berpangkalan di Los Angeles, Silvia Bizio dan pengkritik seni Sepanyol, Sol Costales Doulton yang dijadualkan berlangsung dari 21 Jun hingga 26 Jun.

Baca Lagi | Penulis skrip pemenang Oscar Paul Haggis ditangkap di Itali atas tuduhan serangan seksual

The Allora Fest berkata mereka “belajar dengan kecewa dan mengejutkan berita itu”, sambil menambah bahawa pengarah festival itu “segera meneruskan untuk mengeluarkan sebarang penyertaan pengarah daripada acara itu”. ― Reuters

Read Previous

Ketua Pegawai Eksekutif Petrobras berhenti dalam kebuntuan harga bahan api dengan Bolsonaro

Read Next

Beberapa sub-varian Omicron melarikan diri antibodi daripada suntikan Sinopharm, kajian Cina mendapati

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.