The Malaysia Post

Beberapa sub-varian Omicron melarikan diri antibodi daripada suntikan Sinopharm, kajian Cina mendapati

Sinopharm

Credits: medicalnewstoday

Satu kajian kecil Cina yang diperincikan dalam jurnal The Lancet Infectious Diseases menunjukkan antibodi peneutralan terhadap beberapa subvarian Omicron sebahagian besarnya tidak dapat dikesan selepas dua dos vaksin Sinopharm Covid-19, dengan suntikan penggalak hanya sebahagiannya memulihkannya.

Kajian itu dibuat ketika China, yang hanya meluluskan suntikan Covid yang dibangunkan secara tempatan termasuk vaksin Sinopharm, berusaha untuk meningkatkan kadar vaksinasi, mengekalkan dasar “sifar Covid dinamik” yang bertujuan untuk membasmi semua wabak sementara banyak negara telah menggunakan pendekatan pembelajaran untuk hidup bersama. virus.

Vaksin, BBIBP-CorV, adalah salah satu daripada dua suntikan Sinopharm Covid yang diluluskan untuk digunakan di China, dan juga suntikan utama yang telah dieksport oleh firma milik kerajaan itu.

Antara 25 individu yang menerima dua dos vaksin BBIBP-CorV

aktiviti peneutralan terhadap sub-varian seperti BA.2.12.1 dan BA.4/BA.5 “tidak atau hanya dapat dikesan secara minimum”, kata penyelidik dalam surat-menyurat yang diterbitkan pada Isnin.

Aktiviti meneutralkan terhadap sub-varian tersebut diperhatikan dalam hanya 24-48 peratus subjek yang menerima pukulan penggalak BBIBP-CorV selepas produk dua dos, kata penyelidik, memetik keputusan daripada sekumpulan 25 peserta.

Kadar itu meningkat sedikit, kepada 30-53 peratus, bagi mereka yang menerima suntikan ketiga yang dibuat oleh unit Produk Biologi Chongqing Zhifei, satu lagi vaksin yang diluluskan untuk digunakan di China, menurut data daripada kumpulan lain 30 subjek.

Baca Lagi | Beberapa sub-varian Omicron melarikan diri antibodi daripada suntikan Sinopharm, kajian Cina mendapati

Kajian itu tidak membincangkan keberkesanan penggalak, kadar yang mencerminkan sejauh mana mereka dapat mengurangkan risiko penyakit Covid atau kematian, yang biasanya diperhatikan dalam ujian klinikal yang besar. ― Reuters

Read Previous

Penulis skrip pemenang Oscar Paul Haggis ditangkap di Itali atas tuduhan serangan seksual

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here