The Malaysia Post

Rusia untuk ‘memperhebat’ pertempuran, Zelensky memberi amaran apabila keputusan EU semakin hampir

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky memberi amaran bahawa Rusia mungkin akan memperhebatkan “aktiviti bermusuhan” minggu ini, ketika Kyiv menunggu keputusan bersejarah daripada Kesatuan Eropah mengenai permohonan keahliannya.

Hampir tiga bulan selepas Rusia melancarkan pencerobohan berdarah ke atas negaranya, Zelensky berkata terdapat “beberapa keputusan yang menentukan untuk Ukraine” seperti yang diharapkan daripada EU minggu ini.

“Hanya keputusan positif adalah untuk kepentingan seluruh Eropah,” katanya dalam ucapan malamnya Ahad.

“Jelas sekali, kami menjangkakan Rusia akan memperhebatkan aktiviti bermusuhan minggu ini… Kami sedang bersiap sedia. Kami sudah bersedia,” sambungnya.

Tentera Moscow telah menyerang timur Ukraine selama berminggu-minggu ketika mereka cuba merampas wilayah Donbas, selepas diusir dari bahagian lain negara itu berikutan pencerobohan Februari mereka.

Pada hari Jumaat, Brussels menyokong tawaran Kyiv untuk status calon EU selepas ketua anggota terbesar blok itu – Perancis, Jerman dan Itali – mengadakan lawatan ke ibu negara Ukraine.

Ukraine boleh menyertai senarai negara yang bersaing untuk menjadi ahli seawal minggu ini, apabila pemimpin negara anggota bertemu di sidang kemuncak Brussels.

Sementara itu, ketua NATO Jens Stoltenberg memberi amaran bahawa perang boleh berlarutan “selama bertahun-tahun” dan menggesa negara-negara Barat supaya bersedia menawarkan bantuan ketenteraan, politik dan ekonomi jangka panjang.

“Kita tidak boleh melemahkan sokongan kita terhadap Ukraine, walaupun kosnya tinggi – bukan sahaja dari segi sokongan ketenteraan tetapi juga kerana kenaikan harga tenaga dan makanan,” kata Stoltenberg kepada akhbar harian Jerman Bild.

Ukraine telah berulang kali menggesa negara-negara Barat untuk meningkatkan penghantaran senjata mereka, walaupun amaran daripada Rusia bersenjata nuklear bahawa ia boleh mencetuskan konflik yang lebih meluas.

Perhimpunan penduduk

Zelensky membuat perjalanan yang jarang berlaku di luar Kyiv Sabtu ke bandar Laut Hitam Mykolaiv, tempat dia melawat tentera berdekatan dan di wilayah jiran Odessa buat kali pertama sejak pencerobohan itu.

“Kami tidak akan memberikan selatan kepada sesiapa, kami akan memulangkan semua milik kami dan laut akan menjadi Ukraine dan selamat,” katanya dalam video yang disiarkan di Telegram ketika dia dalam perjalanan pulang ke Kyiv.

Kementerian pertahanan Rusia pada Ahad berkata ia melancarkan serangan peluru berpandu dalam tempoh 24 jam yang lalu, dengan satu serangan ke atas mesyuarat tentera peringkat tertinggi Ukraine berhampiran bandar Dnipro membunuh “lebih 50 jeneral dan pegawai”.

Ia berkata ia turut menyasarkan sebuah bangunan yang menempatkan senjata yang disediakan Barat di Mykolaiv, memusnahkan artileri Ukraine dan kenderaan berperisai.

Tiada pengesahan bebas terhadap tuntutan tersebut.

Mykolaiv adalah sasaran utama bagi Rusia kerana ia terletak di laluan ke pelabuhan strategik Odessa.

Dengan Rusia mengekalkan sekatan Odessa yang telah memerangkap bekalan bijirin dan mengancam krisis makanan global, penduduk telah mengalihkan perhatian mereka untuk menghimpunkan usaha hadapan rumah.

“Setiap hari, termasuk hujung minggu, saya datang untuk membuat jaringan penyamaran untuk tentera,” kata Natalia Pinchenkova, 49, berdiri di sebelah bendera Union yang besar, tanda terima kasih kepada Britain atas sokongannya kepada Ukraine.

‘Ramai yang terbunuh’

Perang Ukraine bukan sahaja menyemarakkan krisis makanan global tetapi juga krisis tenaga.

Dikenai hukuman sekatan, Moscow telah meningkatkan tekanan ke atas ekonomi Eropah dengan mengurangkan bekalan gas secara mendadak, yang seterusnya menyebabkan harga tenaga melonjak.

Jerman pada Ahad mengumumkan langkah kecemasan termasuk meningkatkan penggunaan arang batu untuk memastikan ia memenuhi keperluan tenaganya selepas penurunan bekalan gas Rusia.

Austria mengumumkan akan membuka semula stesen janakuasa arang batu gegat untuk mengatasi kekurangan, dan syarikat Itali Eni menyertai projek besar Qatar untuk mengembangkan pengeluaran dari medan gas asli terbesar di dunia.

Pertempuran terburuk adalah di wilayah perindustrian Donbas, dengan pertempuran berkecamuk di kampung-kampung di luar bandar Severodonetsk, di bawah serangan Rusia yang tidak henti-henti selama berminggu-minggu.

Tentera Ukraine berkata Ahad mereka telah menolak serangan Rusia ke atas kampung berhampiran Severodonetsk.

Lysychansk, yang terletak di seberang sungai dari Severodonetsk, juga berada di bawah pengeboman berat.

Sesetengah penduduk telah berlindung di ruang bawah tanah dalam keadaan yang teruk, dengan bekalan makanan dan air yang terhad.

Natalia Khalaimova, 54, menggesa Rusia dan Ukraine untuk berunding untuk menamatkan perang.

Baca Lagi | Rusia untuk ‘memperhebat’ pertempuran, Zelensky memberi amaran apabila keputusan EU semakin hampir

“Setiap peperangan di mana-mana negara akan berakhir – tetapi lebih cepat, lebih baik,” katanya kepada AFP. “Ramai orang awam terbunuh. Kebanyakan mereka tidak terlibat sama sekali dalam peperangan.” — AFP

Read Previous

Selepas menjalani hukuman penjara kerana menyerang pemandu teksi, lelaki warga Singapura enggan membayar tambang dan menyerang tiga lagi pemandu

Read Next

PM Ismail Sabri umum program biasiswa TVET untuk pelajar B40

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.