The Malaysia Post

Malaysian Mendapat Produk Applenya Dicuri, kemudian Menggunakan Find My untuk Menangkap Pencuri

Cari Apl Saya untuk Mengesan Produk Apple yang Dicurinya

Sesiapa yang telah membelanjakan sebahagian besar wang untuk teknologi akan mengetahui betapa berharganya peranti mereka kepada mereka dan betapa dahsyatnya jika peranti itu hilang atau dicuri. Nah, seorang rakyat Malaysia mengambil bahagian dalam media sosial dengan cerita yang bukan sahaja menjadi peringatan bagi mereka yang meninggalkan barang-barang mereka di dalam kereta mereka, tetapi juga menunjukkan keberkesanan sepenuhnya keupayaan pengesanan yang terbina dalam peranti tersebut.

Dalam catatannya dalam kumpulan Facebook Komuniti USJ, Arvin Tharan berkata dia berada di SS14 pada 18 Januari. Keluar dari sebuah restoran, dia mendapati keretanya telah dipecah masuk, dan begnya yang mengandungi MacBook Pro, iPad dan Apple Watch miliknya. telah dicuri. Pada mulanya terpinga-pinga, dia kemudian mencari CCTV, namun tiada satu pun kamera yang diarahkan ke arah keretanya.

Dalam catatannya dalam kumpulan Facebook Komuniti USJ, Arvin Tharan berkata dia mendapati keretanya telah dipecah masuk, dan begnya yang mengandungi MacBook Pro, iPad dan Apple Watch miliknya telah dicuri.

Baca Lagi | Pulau Pisang di Lagos adalah Syurga Billionaire

Baca Lagi | PM Anwar Membentangkan Bajet RM386b 2023, Perbelanjaan Pembangunan Terbanyak Pernah

Dengan pemikiran pantas, dia membuka aplikasi Cari Saya pada iPhonenya dan dapat mengesan pencuri yang sesat di kawasan Sri Petaling. Dia kemudian membuat laporan polis dan meminta bantuan segera, kerana dia masih boleh mengesan perantinya. Arvin memandu ke lokasi pencuri, sebuah kedai kopi, di mana dia kemudian diminta oleh polis untuk masuk dan mencari penjenayah, supaya mereka tidak dapat melihat pegawai berpakaian biasa.

Arvin kemudian meninjau sekeliling, menggunakan aplikasi untuk mencari lokasi sebenar pencuri sambil berpura-pura membeli makanan, dan sebaik dia pasti bahawa seorang lelaki memakai jam tangannya, dia memanggil polis, yang kemudian menyerbu untuk menangkap penjenayah. Seorang daripada mereka kemudiannya didapati mempunyai kaitan dengan sekurang-kurangnya 16 kes pecah kenderaan sebelum ini.

Cari Saya

Cari Saya ialah perkhidmatan Apple terbina dalam iOS, iPadOS, macOS dan watchOS pada tahun 2019 (sebelum ini dikenali sebagai Cari iPhone Saya), membenarkan pengguna menjejaki peranti mereka jika peranti itu hilang atau dicuri. iPhone, iPad, Mac dan Apple Watches semuanya boleh menghantar lokasinya apabila apl dibuka, selagi ia mempunyai bateri yang mencukupi.

Cari Saya juga boleh digunakan untuk menjejak AirTags, tetapi ini tidak mempunyai GPS dan bergantung pada peranti Apple lain yang berdekatan untuk menyegitiga kedudukan mereka, jadi mereka bukan yang paling mudah.

Apple bukan satu-satunya syarikat yang menyertakan ciri penjejakan ke dalam perantinya — Google membina Cari Peranti Saya ke dalam Android, membenarkan anda menjejak mana-mana telefon yang dilog masuk ke akaun Google anda, manakala syarikat seperti Samsung (SmartThings Find), Xiaomi (Cari Peranti) dan Huawei (Cari Telefon Saya) semuanya mempunyai tawaran serupa yang menggunakan perkhidmatan awan masing-masing.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PM Anwar Membentangkan Bajet RM386b 2023, Perbelanjaan Pembangunan Terbanyak Pernah

Read Next

Anwar Boleh menggunakan Belanjawan 2023 untuk Meningkatkan Prospek Gabungan Pemerintah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.