The Malaysia Post

Pulau Pisang di Lagos adalah Syurga Billionaire

Syurga Jutawan

Pulau Pisang, yang merupakan jawapan Nigeria kepada Arondisemen Ketujuh Paris, La Jolla di San Diego, Tribeca di New York City dan Shibuya dan Roppongi di Tokyo, ialah sebuah pulau kecil buatan manusia di kawasan kejiranan Ikoyi di Lagos.

Disiapkan pada tahun 2000, ia adalah syurga jutawan yang dihuni oleh keluarga terkaya dan paling terkenal di negara ini, yang menikmati suasana tenang dan damai jauh dari keriuhan dan keramaian Lagos, bandar dan pusat kewangan terbesar di negara ini.

Namanya berasal dari bentuknya yang berbeza.

Sempadan

Pulau seluas 1.63 juta meter persegi yang dipenuhi pasir di Lagos Lagoon terletak lebih sedikit daripada 5 batu di timur Dataran Tafawa Balewa, pusat komersial dan upacara Lagos. Jalan khusus menghubungkannya ke rangkaian jalan berhampiran Parkview Estate. First Avenue di utara dan Second Avenue dalam bunyi bergabung dan berjalan di sekeliling perimeternya.

Julat harga

Seperti di seluruh negara, harga hartanah di Pulau Pisang adalah berdasarkan nilai tanah, yang menurut Roberta Nouboue, pengarah urusan Hartanah Madingwa, adalah NGN400,000 (AS$1,101 setiap meter persegi).

Cik Nouboue berkata, harga rumah berkembar, yang jarang muncul di pasaran kerana tidak banyak di pulau itu, bermula pada NGN1 bilion (AS$2.75 juta). Penyenaraian paling mahal sekarang di pasaran, NGN5 bilion, adalah untuk rumah berkembar enam bilik tidur di atas tanah seluas 2,600 meter persegi, katanya.

Beliau menambah bahawa empat bilik tidur, teres keluarga tunggal/rumah bandar yang berkeluasan purata 400 meter persegi dan di atas tanah seluas 1,000 meter persegi biasanya berkisar antara NGN350 juta hingga NGN500 juta.

Satu penyenaraian semasa, katanya, adalah untuk NGN750 juta. Itulah harga bagi setiap rumah bandar berkembar di atas tanah seluas 600 meter persegi.

Pulau ini juga mempunyai tiga pembangunan kondo yang terkenal: Ocean Parade Towers, Bella Vista Towers dan Lakepoint Apartments.

“Terdapat lebih banyak pangsapuri dan rumah teres daripada rumah keluarga tunggal yang berasingan kerana tanah sangat terhad dan harga tanah sangat tinggi,” kata Cik Nouboue. “Kebanyakan daripada mereka dimiliki oleh individu dan disewakan kepada penyewa yang membayar NGN25 juta hingga NGN30 juta setiap tahun.”

Beliau berkata adalah mungkin untuk membeli satu unit pada harga kira-kira NGN363 juta “kerana nilai telah menurun dengan ketara dalam tempoh tiga tahun lepas dengan penurunan nilai naira. Adalah haram untuk memasarkan hartanah dalam apa-apa sahaja kecuali naira.”

Daripada tiga pembangunan kondo itu, Ocean Parade dianggap paling terkemuka, katanya, kerana banyak kemudahannya, termasuk gelanggang tenis, kolam bersaiz Olimpik, dua gim dan kawasan kanak-kanak.

Baca Lagi | 10 Trend Reka Bentuk Grafik untuk 2023

Baca Lagi | Trend Dandanan untuk Lelaki pada 2023

Rumah agam berkembar enam bilik tidur yang baru-baru ini dijual pada harga NGN5 bilion (AS$13,774,100).

Stok Perumahan

Seperti yang dirancang pada asalnya, Pulau Pisang akan menjadi enklaf eksklusif uber bagi ladang berkembar keluarga tunggal yang dibahagikan kepada 535 petak hartanah yang berkeluasan antara 1,000 hingga 4,000 meter persegi. Ketinggian rumah hendaklah dihadkan pada tiga tingkat.

Rumah pertama dibina di sebelah selatan pulau itu, tetapi apabila harga tanah meroket sepanjang tahun, pembangunan kondo bertingkat tinggi dibina di sebelah utara, yang juga menempatkan koridor komersial kawasan itu. Terdapat tiga bangunan tinggi bercampur—Adunola, yang tertua, dan Menara Lakepoint dan Desiderata, yang dibina dalam dua tahun lepas.

“Rumah pertama yang dibina adalah dalam gaya tradisional British dan Dubai,” kata Cik Nouboue. “Ia sangat megah dan mempunyai taman yang bagus. Yang lebih baru adalah lebih moden, dengan sudut lurus, dan ia kurang memanjang kerana ia berada di tanah yang kurang.”

Pembeli mempunyai pilihan flat en suite dua hingga empat bilik tidur, maisonette dan rumah teres, tambah Charles Onyenze, rakan sekutu di Knight Frank. “Lazimnya, peratusan rumah yang sangat besar disesuaikan, manakala beberapa adalah estet besar yang menempatkan beberapa rumah prototaip,” katanya.

Kolam renang, kata Cik Nouboue, agak popular. Dan hampir setiap rumah mempunyai gim, tambahnya.

Bangunan pangsapuri, kata Encik Onyenze, dilengkapi dengan kemudahan yang lengkap termasuk dapur terpasang, bilik almari pakaian, sistem interkom, sistem pengawasan keselamatan dan penjana siap sedia.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Trend Dandanan untuk Lelaki pada 2023

Read Next

PM Anwar Membentangkan Bajet RM386b 2023, Perbelanjaan Pembangunan Terbanyak Pernah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.