The Malaysia Post

New York melarang membawa senjata api di Times Square

Tidak lama lagi akan dilarang membawa senjata api, walaupun disembunyikan, di daerah Times Square yang terkenal dan tempat awam lain di bandar dan negeri New York, pihak berkuasa mengumumkan pada hari Rabu.

Badan perundangan New York meluluskan – dan Gabenor Demokratnya, Kathy Hochul menandatangani – undang-undang yang menyekat pemilikan senjata api di lokasi sensitif awal tahun ini, dan ia berkuat kuasa pada hari Khamis.

Ia adalah sebahagian daripada reaksi terhadap keputusan akhir Jun oleh Mahkamah Agung AS yang majoriti konservatif yang menetapkan hak rakyat Amerika untuk meninggalkan rumah mereka bersenjata, membatalkan undang-undang New York 1913 yang menyekat membawa senjata api.

“Keputusan Mahkamah Agung AS… adalah tembakan yang didengar di seluruh dunia yang menyasarkan keselamatan semua warga New York,” kata Datuk Bandar Demokrat di bandar itu, Eric Adams, kepada wartawan.

“New York City akan mempertahankan dirinya terhadap keputusan ini, dan, mulai esok, syarat kelayakan baharu untuk pemohon permit bawa tersembunyi dan sekatan ke atas membawa senjata tersembunyi di ‘lokasi sensitif,’ seperti Times Square, berkuat kuasa,” kata Adams, seorang bekas pegawai polis.

Datuk Bandar itu melancarkan papan tanda “Times Square: Zon Bebas Senjata” yang akan digantung pada hari Khamis di dalam dan sekitar dataran ikonik di tengah-tengah Manhattan, di mana papan iklan elektronik gergasi dinyalakan siang dan malam untuk 50 juta pengunjung yang berpusu-pusu di sana setiap tahun .

Gabenor negara keempat terbesar AS itu menambah bahawa senjata, walaupun ia disembunyikan, akan dilarang di “bar, perpustakaan, sekolah, bangunan kerajaan dan hospital, antara lain.”

Hochul berkata dia enggan “menyerahkan hak saya sebagai Gabenor untuk melindungi warga New York daripada keganasan senjata api atau sebarang bentuk bahaya lain. Di Negeri New York, kami akan terus memimpin ke hadapan dan melaksanakan undang-undang keselamatan senjata api akal.”

Sekatan tidak terpakai kepada pegawai penguatkuasa undang-undang.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ahli Parlimen Bebas Sarawak Masir Kujat, Jugah Muyang mengesahkan memohon pemilihan semula pada PRU15

Read Next

Penyelesaian kewangan berbeza diperlukan daripada Bank Negara dan bukannya kenaikan OPR, kata penganalisis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.