The Malaysia Post

Penyelesaian kewangan berbeza diperlukan daripada Bank Negara dan bukannya kenaikan OPR, kata penganalisis

Bank Negara Malaysia (BNM) memerlukan penyelesaian kewangan yang berbeza dan bukannya menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) kerana bimbang ia mungkin membebankan rakyat Malaysia seiring dengan inflasi dan peningkatan kos sara hidup, kata seorang penganalisis ekonomi.

Demi kebaikan rakyat Malaysia dan sistem kewangan, negara memerlukan penyelesaian kewangan yang berbeza dan jawapan ekonomi di luar kotak, profesor madya Penganalisis Ekonomi UniKL Business School Aimi Zulhazmi Abdul Rashid memberitahu Utusan Malaysia.

“BNM perlu tampil dengan penyelesaian yang lebih berkesan dan bukannya menaikkan kadar OPR secara tiba-tiba, terutamanya apabila ia hampir mencecah 3 peratus seperti pada 2019.

“Pelarasan faedah itu sudah pasti membebankan rakyat, apatah lagi kos sara hidup yang meningkat secara kumulatif sejak 2019 sehingga kini,” katanya dipetik.

Beliau dilaporkan menambah bahawa walaupun keadaan di luar kawalan kerajaan, kenaikan OPR mahu menyaksikan peningkatan dalam kes pinjaman tidak berbayar digabungkan dengan peningkatan kadar inflasi.

Beliau dilaporkan seterusnya menjelaskan bahawa kejatuhan nilai ringgit menyumbang kepada kenaikan harga makanan import, memberikan contoh bahawa jika jumlah makanan import ialah RM55 bilion, maka pada tahun lalu ia meningkat kepada RM63 bilion.

Peningkatan sedikit dalam inflasi akan mengganggu usaha untuk memulihkan ekonomi kerana ia akan menghalang aktiviti ekonomi dan meningkatkan beban rakyat Malaysia dan kos sara hidup mereka, katanya dilaporkan.

“Secara teorinya, menaikkan OPR bertujuan untuk mengurangkan inflasi, tetapi ia mesti dikendalikan dengan berhati-hati kerana kita tidak mahu ia membebankan peminjam individu dan perniagaan,” katanya dipetik.

Pada 6 Julai, BNM meningkatkan OPR sebanyak 25 mata asas kepada 2.25 peratus semasa mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) keempat.

Sehari selepas itu, penganalisis menyatakan kepercayaan bahawa kenaikan kadar akan berterusan untuk baki tahun ini dan BNM akan meneruskan pengetatan dasarnya lagi dalam mesyuarat MPC akan datang.

Read Previous

New York melarang membawa senjata api di Times Square

Read Next

PAS akan bincang rancangan menggunakan logo sendiri semasa PRU15 pada mesyuarat majlis tertinggi Perikatan, kata Muhammad Sanusi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.