The Malaysia Post

PNB Sediakan 59 Unit Pengecas EV Akhir Tahun Ini

Ketua Pegawai Pelaburan PNB, Pelaburan Swasta dan Strategik, Rick Ramli berkata pengecas kereta elektrik (EV) akan diletakkan di pelbagai lokasi termasuk pejabat, hotel dan resort, kelab golf dan pusat membeli-belah.

“Inisiatif ini sejajar dengan komitmen Kerangka Kerja Pembangunan Lestari PNB dalam memacu usaha dekarbonisasi dalam portfolio kami, serta menyokong ekosistem EV di bawah Rangkaian Mobiliti Rendah Karbon 2021-2030 kerajaan,” katanya kepada wartawan selepas pelancaran pengisi kereta elektrik di sini semalam.

Gentari sedia Kerjasama dengan PNB

Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi Gentari Green Mobility, Haikal Zubir berkata syarikat itu gembira bekerjasama dengan PNB, kerana kedua-dua pihak mempunyai visi yang sama dalam perjalanan menuju mobiliti hijau.

“Melalui kerjasama ini, Gentari akan menyediakan infrastruktur yang diperlukan di hartanah PNB untuk menyokong keperluan pemandu EV, pada masa yang sama menandakan pengembangan tapak infrastruktur pengisian EV kami ke negeri-negeri Pantai Timur yang akan meningkatkan keyakinan memandu antarabangsa,” katanya. PNB melancarkan Kerangka Kerja Pembangunan Lestari pada 21 April 2022, menetapkan 10 komitmen untuk operasi sendiri serta pelaburan di bawah paksi tadbir urus persekitaran, sosial dan korporat (ESG).

Baca lagi | Syamsul dan Puteri Sarah Capai Kata Sepakat

Kerangka kerja ini akan membantu PNB untuk menjaga fokusnya dalam landskap pelaburan global yang berubah.

Gentari aktif selenggara khidmat pengecasan

Gentari Green Mobility (GGM) adalah syarikat yang bergerak dalam bidang pengurusan pengecasan dan penyelenggaraan kereta elektrik di Malaysia. Syarikat ini menyediakan perkhidmatan pengecasan kereta elektrik secara umum di tempat awam seperti pusat membeli-belah, stesen minyak, dan tempat parkir awam. GGM juga menyediakan perkhidmatan pengecasan kereta elektrik di rumah pengguna melalui pemasangan pengecasan di rumah (home charger).

GGM mempunyai rancangan untuk mengembangkan rangkaian pengecasan yang lebih luas di seluruh Malaysia bagi memudahkan pengguna kereta elektrik untuk mengecas kereta mereka ketika dalam perjalanan. Selain itu, GGM juga memberikan perkhidmatan penyelenggaraan dan pembaikan kereta elektrik.

EV di Malaysia

Kereta EV (Electric Vehicle) pertama di Malaysia adalah kereta Nissan Leaf. Nissan Leaf adalah kereta EV pengeluaran Nissan yang dilancarkan pada 2010 dan pada tahun 2013, Edaran Tan Chong Motor Sdn Bhd (ETCM) memperkenalkan Nissan Leaf sebagai kereta elektrik pertama di Malaysia.

Baca lagi| JDT Belasah Kedah 6-0

Selain Nissan Leaf, terdapat beberapa jenama EV yang sudah ada di Malaysia, antaranya:

1. Tesla – Model S, Model 3, Model X, Model Y

2. BMW – BMW i3

3. Hyundai – Ioniq Electric

4. Renault – Zoe

5. MG – MG ZS EV

6. Volvo – XC40 Recharge

Beberapa jenama EV lain seperti Audi, Porsche, dan Mercedes-Benz juga dijangka akan memperkenalkan kereta elektrik mereka di Malaysia pada masa depan. Walaupun kereta elektrik masih belum menjadi pilihan utama pengguna kereta di Malaysia, namun dengan berkembangnya infrastruktur pengecasan dan meningkatnya kesedaran mengenai impak kesihatan dan alam sekitar, permintaan untuk kereta elektrik di Malaysia dijangka akan meningkat pada masa akan datang.

Read Previous

Syamsul dan Puteri Sarah Capai Kata Sepakat

Read Next

‘Wira Rakyat’ Bersara Wajib 21 April

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.