The Malaysia Post

‘Wira Rakyat’ Bersara Wajib 21 April

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, akan bersara pada 21 April setelah menjalankan khidmat bakti kepada bidang kesihatan negara selama 35 tahun. Beberapa individu dan pihak, termasuk Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia, telah memuatkan mengenai persaraannya di media sosial dalam beberapa hari yang lalu.

Dr Noor Hisham, seorang bapa kepada enam orang anak berusia 60 tahun, telah memegang jawatan Ketua Pengarah Kesihatan sejak tahun 2013 dan telah memberikan perkhidmatan cemerlang selama lebih dari tiga dekad dalam memerangi wabak Covid-19.

Baca lagi | PNB Sediakan 59 Unit Pengecas EV Akhir Tahun Ini

Beliau dianggap sebagai ‘wira’ rakyat atas pencapaian terbaik pasukan kesihatan di bawah pimpinannya dalam memerangi penularan virus tersebut. Dr Noor Hisham juga dianggap sebagai ‘wajah yang memberi keyakinan’ kerana usahanya memberikan maklumat terkini mengenai Covid-19 di media sosial, berdasarkan fakta dan statistik.

Sebelum ini, Dr Noor Hisham dilaporkan dinamakan sebagai antara doktor terbaik dunia oleh China Global TV Network (CGTN) atas kewibawaan beliau dalam menangani krisis Covid-19.

21 April capai usia 60 tahun

Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia, memaklumkan dalam catatan hantarannya di Facebook pada tiga hari lalu bahawa pihaknya mengadakan Mesyuarat Majlis Juruanalisis Makanan Malaysia yang juga merupakan mesyuarat terakhir yang dipengerusikan oleh Dr Noor Hisham selaku Pengerusi Majlis Juruanalisis Makanan Malaysia sebelum bersara pada 21 April.

Dr Noor Hisham turut menitipkan pesanan kepada mereka yang hadir: ‘dalam bekerja kita hendaklah ikhlas, buat yang terbaik dan selanjutnya bertawakal (berserah pada Tuhan)’.

Baca lagi | Syamsul dan Puteri Sarah Capai Kata Sepakat

Beliau telah menyatakan bahawa dia tidak sabar untuk meluangkan lebih banyak masa bersama keluarganya selepas bersara pada 21 April, iaitu pada hari dia mencecah usia 60 tahun, iaitu umur persaraan wajib anggota perkhidmatan awam.

Dr Noor Hisham juga menyatakan bahawa persaraan adalah satu babak kehidupan seterusnya dan dia akan menyeberangi satu jambatan pada satu masa. Dia berkongsi bahawa dia akan memberitahu mengenai pengalaman persaraannya selepas dia bersara.

Read Previous

PNB Sediakan 59 Unit Pengecas EV Akhir Tahun Ini

Read Next

Top 4 Aplikasi Kesihatan Terbaik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.