The Malaysia Post

Agong mengatakan belum meluluskan pembatalan Ordinan Darurat

Datuk Seri Takiyuddin Hassan

Credits: malaymail

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini mengatakan bahawa dia “sangat sedih” dengan kenyataan menteri undang-undang de facto Datuk Seri Takiyuddin Hassan di Parlimen bahawa Ordinan Darurat telah dicabut.

Agong juga mengatakan bahawa kenyataan menteri itu telah membingungkan Parlimen, dan bahawa pengumuman itu “tidak tepat”.

Pengawas Rumah Tangga Diraja Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin mengatakan bahawa Agong kesal dengan pernyataan Takiyuddin di Parlimen pada 26 Julai, bahawa kerajaan telah memutuskan untuk tidak memperpanjang tempoh Darurat dan Ordinan yang disertainya selepas 1 Ogos.

Agong hari ini menyatakan bahawa dia tidak memberikan persetujuan untuk pembatalan itu, dan bahawa dia tidak diberitahu mengenai perkara itu semasa pertemuan maya dengan Takiyddin dan Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun.

“Akta 150 (2B) dibaca bersama dengan Akta 150 (3) Perlembagaan Persekutuan, secara jelas memperuntukkan kuasa untuk merumuskan dan membatalkan Ordinan Darurat kepada Yang Mulia.

“Oleh itu, Seri Paduka merasa sangat sedih dengan pernyataan yang dibuat di Parlimen pada 26 Julai 2021, bahawa pemerintah telah membatalkan semua Ordinan Darurat yang telah disetujui olehnya sepanjang tempoh Darurat, ketika pembatalan tersebut belum disetujui oleh Baginda. .

“Kebawah Duli Yang Maha Mulia juga merasa sangat sedih, seperti yang telah disetujui dan dipersetujui sebelumnya dengan Datuk Seri Takiyuddin Hassan, yang merupakan menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) dan Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun semasa hadir di maya pada 24 Julai, adalah untuk membentangkan dan membahaskan cadangan untuk membatalkan semua Ordinan Darurat di Parlimen untuk tujuan pembatalan, tidak dilaksanakan, ”kata Ahmad Fadil,.

Dalam pernyataan yang tegas itu, dia mengatakan bahawa Agong menekankan bahawa permintaan untuk membatalkan semua Ordinan Darurat yang berkuatkuasa pada 21 Julai juga dilakukan dengan tergesa-gesa tanpa persetujuan Parlimen dan bahawa pernyataan bertentangan mengenai perkara itu bukan saja gagal menegakkan kedaulatan undang-undang, seperti yang disebutkan dalam Rukun Negara, tetapi juga mengabaikan peran dan kekuasaan Raja, sebagai ketua negara.

Ahmad Fadil mengatakan bahawa walaupun Raja memahami perlunya bertindak atas nasihat Kabinet sebagaimana yang dinyatakan di bawah Artikel 40 (1) Perlembagaan Persekutuan, Yang Mulia masih memegang tanggungjawab untuk memberikan nasihat dan kritikan sekiranya ada masalah tidak berperlembagaan timbul, “terutama mereka yang menjalankan fungsi dan kuasa Yang di-Pertuan Agong. “

Raja juga sekali lagi menasihati para penggubal undang-undang untuk memperhatikan kesejahteraan rakyat dan negara dalam persidangan parlimen khas semasa, untuk mencari jalan keluar untuk berbagai masalah yang melanda penduduk pada umumnya, semasa pandemi Covid-19.

Menteri undang-undang de facto mendedahkan di Parlimen bahawa enam Ordinan Darurat yang digubal dan dikuatkuasakan dalam tempoh Darurat dibatalkan dan dibatalkan oleh pemerintah pada 21 Julai selepas mesyuarat Kabinet pada tarikh yang sama.

Perkara itu hanya diumumkan di Parlimen yang mengejutkan anggota parlimen, sehingga menimbulkan pertanyaan mengenai kesahihan langkah pemerintah.

Pertanyaan juga diajukan oleh penggubal undang-undang Pembangkang mengenai apakah pemerintah telah melampaui batas kekuasaan eksekutifnya dengan mengumumkan bahawa mereka telah memutuskan untuk mencabut Ordinan Darurat setelah mesyuarat Kabinet pada 21 Juli, bukannya perisytiharan rasmi oleh Yang di-Pertuan Agong.

Baca Lagi | Kurangnya integriti dalam institusi negara yang memudaratkan pertumbuhan ekonomi

Anggota parlimen pembangkang juga terlibat dalam pertikaian dengan Takiyuddin mengenai perkara itu, setelah itu pihaknya berjanji untuk memberikan penjelasan pada hari Isnin, seperti yang diperintahkan oleh Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun.

Read Previous

Pemain badminton Malaysia maraih kegembiraan dan kesedihan pada Hari Tujuh

Read Next

Barisan Nasional (BN) dan UMNO berpecah kepada dua puak yang berbeza

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here