Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Timbalan menteri PAS buli wartawan

Datuk Awang Hashim

Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Awang Hashim mendakwa hari ini rakyat Malaysia yang setia perlu bertutur dan menggunakan bahasa Melayu dalam mana-mana sektor, merujuk beliau menegur wartawan yang tidak menggunakan bahasa Melayu apabila disoal mengenai dasar partinya PAS.

Menjawab soalan Cha Kee Chin (Rasah-PH) mengenai pendapatnya sama ada temu duga latihan korporat untuk pekerja oleh kementerian dilakukan dalam bahasa Inggeris, Awang berkata beliau mahu menjawab isu itu walaupun ia tidak berkaitan.

“Bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan dan harus digunakan dalam semua sektor kecuali bagi mereka yang, [contohnya] pelabur yang [tidak boleh berbuat demikian]. Jadi kami menggunakan bahasa Inggeris.

“Kalau kita rakyat Malaysia, kita setia kepada Malaysia, kita guna bahasa kebangsaan kerana ia termaktub. Ia adalah sebaliknya. Ia bersamaan dengan perlembagaan Malaysia,” katanya kepada Dewan Rakyat hari ini.

Pada 14 November, Minderjeet Kaur, seorang wartawan Free Malaysia Today, telah meminta komen daripada Awang dan Menteri Hal Ehwal Ugama Idris Ahmad daripada PAS mengenai pengumuman tiba-tiba kerajaan Kedah pada hujung minggu bahawa ia tidak akan memperbaharui lesen perniagaan kedai permainan 4D. di negeri ini, yang akan menutup kedai perjudian di seluruh negeri dengan berkesan.

Baca Lagi | Timbalan menteri PAS buli wartawan

Idris dilaporkan menjawab dengan menukar soalan, sebaliknya bertanya kepada wartawan sama ada dia boleh bertolak ansur dengan seorang penjudi untuk suami manakala Awang menegurnya kerana tidak bercakap dalam bahasa kebangsaan malah bertanya sama ada dia rakyat Malaysia.

Idris kemudian mendakwa tiada apa yang salah dengan pertukarannya dengan wartawan itu.

Ini berlaku berikutan semua kedai yang menjual nombor meramalkan cabutan loteri di Kedah pimpinan PAS dilaporkan tidak lagi mempunyai lesen perniagaan mereka diperbaharui oleh majlis tempatan.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini