The Malaysia Post

Timbalan menteri PAS buli wartawan

Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Awang Hashim mendakwa hari ini rakyat Malaysia yang setia perlu bertutur dan menggunakan bahasa Melayu dalam mana-mana sektor, merujuk beliau menegur wartawan yang tidak menggunakan bahasa Melayu apabila disoal mengenai dasar partinya PAS.

Menjawab soalan Cha Kee Chin (Rasah-PH) mengenai pendapatnya sama ada temu duga latihan korporat untuk pekerja oleh kementerian dilakukan dalam bahasa Inggeris, Awang berkata beliau mahu menjawab isu itu walaupun ia tidak berkaitan.

“Bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan dan harus digunakan dalam semua sektor kecuali bagi mereka yang, [contohnya] pelabur yang [tidak boleh berbuat demikian]. Jadi kami menggunakan bahasa Inggeris.

“Kalau kita rakyat Malaysia, kita setia kepada Malaysia, kita guna bahasa kebangsaan kerana ia termaktub. Ia adalah sebaliknya. Ia bersamaan dengan perlembagaan Malaysia,” katanya kepada Dewan Rakyat hari ini.

Pada 14 November, Minderjeet Kaur, seorang wartawan Free Malaysia Today, telah meminta komen daripada Awang dan Menteri Hal Ehwal Ugama Idris Ahmad daripada PAS mengenai pengumuman tiba-tiba kerajaan Kedah pada hujung minggu bahawa ia tidak akan memperbaharui lesen perniagaan kedai permainan 4D. di negeri ini, yang akan menutup kedai perjudian di seluruh negeri dengan berkesan.

Baca Lagi | Timbalan menteri PAS buli wartawan

Idris dilaporkan menjawab dengan menukar soalan, sebaliknya bertanya kepada wartawan sama ada dia boleh bertolak ansur dengan seorang penjudi untuk suami manakala Awang menegurnya kerana tidak bercakap dalam bahasa kebangsaan malah bertanya sama ada dia rakyat Malaysia.

Idris kemudian mendakwa tiada apa yang salah dengan pertukarannya dengan wartawan itu.

Ini berlaku berikutan semua kedai yang menjual nombor meramalkan cabutan loteri di Kedah pimpinan PAS dilaporkan tidak lagi mempunyai lesen perniagaan mereka diperbaharui oleh majlis tempatan.

Read Previous

Indonesia Masters: Kecederaan belakang memaksa Zii Jia menarik diri

Read Next

Hishammuddin mengarahkan TUDM membentuk panel khas untuk menyiasat nahas jet Hawk maut

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.