The Malaysia Post

Indonesia Masters: Kecederaan belakang memaksa Zii Jia menarik diri

Kempen pemain perseorangan lelaki nombor satu negara Lee Zii Jia di Indonesia Masters berakhir secara tiba-tiba apabila dia menarik diri daripada pusingan pertama akibat kecederaan belakang.

Pemain berusia 23 tahun itu yang dibenarkan beraksi dalam acara BWF World Tour Super 750, memutuskan untuk menarik diri ketika ketinggalan 9-11 menentang pemain Denmark, Rasmus Gemke dalam perlawanan pusingan pembukaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Bali di Nusa Dua.

Pemain nombor tujuh dunia itu sebelum ini bersara pada perlawanan akhir Terbuka Hylo di Jerman pada 7 November, apabila ketinggalan 21-19, 13-21, 12-17 menentang pemain Singapura kelahiran Pulau Pinang, Loh Kean Yew.

“Kecederaan belakang Zii Jia masih belum sembuh sepenuhnya dan dia masih dalam kesakitan, kami tidak akan memaksa Zii Jia untuk terus bermain. Kami akan terus memantau keadaan Zii Jia kerana masih ada satu lagi kejohanan minggu depan,” kata ketua jurulatih perseorangan lelaki negara Hendrawan.

Zii Jia berkata, dia cuba sedaya upaya untuk bersaing walaupun mengalami kecederaan, namun terpaksa berhenti kerana sakit.

“Memang kecederaan saya belum pulih sepenuhnya, tetapi saya cuba (bermain) lebih awal, dan ia masih sakit. Saya fikir ia bukan sahaja kecederaan belakang, tetapi badan saya juga sangat letih, saya mungkin mengalami kecederaan lain juga,” katanya kepada RTM.

Juara All England itu berkata dia juga akan membuat keputusan mengenai penyertaannya dalam kejohanan utama seperti Terbuka Indonesia (23-28 November) dan Pusingan Akhir Dunia BWF (1-5 Disember) nanti.

Baca Lagi | Indonesia Masters: Kecederaan belakang memaksa Zii Jia menarik diri

Sementara itu, pemenang pingat perak beregu campuran Olimpik Rio 2016, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying mengalami satu lagi kesedihan pusingan pertama, tewas 21-13, 21-19 kepada pemain Jerman, Jones Ralfy Jansen-Linda Efler pada pusingan pembukaan.

Pasangan nombor lapan dunia itu juga tersingkir daripada pusingan pertama Terbuka Hylo dan Terbuka Denmark, serta suku akhir Terbuka Perancis.

Read Previous

Dengan Pakatan dan BN berpecah sama rata di Melaka, setiap undi adalah penting

Read Next

Timbalan menteri PAS buli wartawan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.