Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Indonesia Masters: Kecederaan belakang memaksa Zii Jia menarik diri

BWF World Tour Super 750

Kempen pemain perseorangan lelaki nombor satu negara Lee Zii Jia di Indonesia Masters berakhir secara tiba-tiba apabila dia menarik diri daripada pusingan pertama akibat kecederaan belakang.

Pemain berusia 23 tahun itu yang dibenarkan beraksi dalam acara BWF World Tour Super 750, memutuskan untuk menarik diri ketika ketinggalan 9-11 menentang pemain Denmark, Rasmus Gemke dalam perlawanan pusingan pembukaan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Bali di Nusa Dua.

Pemain nombor tujuh dunia itu sebelum ini bersara pada perlawanan akhir Terbuka Hylo di Jerman pada 7 November, apabila ketinggalan 21-19, 13-21, 12-17 menentang pemain Singapura kelahiran Pulau Pinang, Loh Kean Yew.

“Kecederaan belakang Zii Jia masih belum sembuh sepenuhnya dan dia masih dalam kesakitan, kami tidak akan memaksa Zii Jia untuk terus bermain. Kami akan terus memantau keadaan Zii Jia kerana masih ada satu lagi kejohanan minggu depan,” kata ketua jurulatih perseorangan lelaki negara Hendrawan.

Zii Jia berkata, dia cuba sedaya upaya untuk bersaing walaupun mengalami kecederaan, namun terpaksa berhenti kerana sakit.

“Memang kecederaan saya belum pulih sepenuhnya, tetapi saya cuba (bermain) lebih awal, dan ia masih sakit. Saya fikir ia bukan sahaja kecederaan belakang, tetapi badan saya juga sangat letih, saya mungkin mengalami kecederaan lain juga,” katanya kepada RTM.

Juara All England itu berkata dia juga akan membuat keputusan mengenai penyertaannya dalam kejohanan utama seperti Terbuka Indonesia (23-28 November) dan Pusingan Akhir Dunia BWF (1-5 Disember) nanti.

Baca Lagi | Indonesia Masters: Kecederaan belakang memaksa Zii Jia menarik diri

Sementara itu, pemenang pingat perak beregu campuran Olimpik Rio 2016, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying mengalami satu lagi kesedihan pusingan pertama, tewas 21-13, 21-19 kepada pemain Jerman, Jones Ralfy Jansen-Linda Efler pada pusingan pembukaan.

Pasangan nombor lapan dunia itu juga tersingkir daripada pusingan pertama Terbuka Hylo dan Terbuka Denmark, serta suku akhir Terbuka Perancis.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini