Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dengan Pakatan dan BN berpecah sama rata di Melaka, setiap undi adalah penting

Liew Chin Tong

Setiap undi akan dikira dalam menentukan siapa yang akan menang pada pilihan raya negeri Melaka akan datang, kata pakar strategi DAP Liew Chin Tong.

Dalam surat beritanya Citizen Tong, Liew menjelaskan bahawa antara kedua-dua kubu kuat Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN), pertempuran antara 10 hingga 12 kerusi daripada jumlah 28 kerusi di negeri itu akan menentukan keputusan pilihan raya.

“Peraturan umum ialah Pakatan mungkin mempunyai lapan hingga 10 kerusi dalam ruangannya manakala Umno mempunyai lapan hingga 10 kerusi lagi di sisi lejarnya. Daripada jumlah 28 kerusi di Melaka, perubahan kecil dalam 10 hingga 12 kerusi medan pertempuran akan menentukan keputusannya.

“Ini bermakna setiap undi dikira,” katanya.

Beliau berkata calon ketua menteri PH Adly Zahari berdiri paling tinggi di kalangan semua calon lain, dan akan menjadi peluang terbaik PH untuk mempengaruhi pengundi pada pusingan terakhir kempennya minggu ini.

Beliau berkongsi bahawa BN dan Perikatan Nasional (PN) tidak fokus kepada calon ketua menteri pilihan mereka menunjukkan kedua-dua parti mempunyai masalah dengan kepimpinan negeri mereka — dengan khabar angin Datuk Seri Ab Rauf Yusoh dijanjikan jawatan itu oleh BN walaupun pilihan BN semasa berkempen. ialah Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

“Rauf tidak popular di kalangan pengundi Melaka. Dalam temu bual Bernama TV pada 11 November, dia perlu menjelaskan bahawa dia bukan naga, buaya, singa mahupun harimau Melaka – yang sudah tentu bukan istilah sayang untuknya — seperti yang dituduh oleh pengkritiknya, termasuk mereka yang berada di dalam. UM tidak.

Beliau berkata PN mempunyai masalah yang sama kerana ia masih belum mengumumkan calonnya untuk jawatan ketua menteri — dengan khabar angin bertiup-tiup bahawa ia telah jatuh kepada Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen atau Datuk Mas Ermieyati Samsudin.

Baca Lagi | Dengan Pakatan dan BN berpecah sama rata di Melaka, setiap undi adalah penting

“Di sinilah calon ketua menteri Pakatan Harapan Adly Zahari berdiri tegak di kalangan semua calon lain. Sebagai bekas ketua menteri Melaka sebelum kerajaannya digulingkan pada 2020 dengan bantuan turncoat seperti Rafiq dan beberapa yang lain, Adly disenangi dan popular di kalangan akar umbi.

“Sekiranya dia boleh meyakinkan pengundi yang tidak mahu dengan kelayakan dan rekod bersihnya, dia mungkin peluang terbaik Pakatan Harapan pada pusingan akhir kempen minggu ini,” katanya.

Melaka keluar mengundi dalam masa lima hari, dengan kesemua 28 kerusi untuk dimenangi.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini