The Malaysia Post

Ratu skuasy Nicol David dikurniakan gelaran ‘Datuk’

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini berkenan mengurniakan anugerah Panglima Jasa Negara (PJN) yang membawa gelaran ‘Datuk’ kepada pemain skuasy legenda Malaysia Nicol Ann David.

Nicol, 38, adalah antara 12 penerima PJN pada sesi kedua istiadat pengurniaan darjah kebesaran, kebesaran dan pingat Persekutuan 2021 sempena hari keputeraan rasmi Yang di-Pertuan Agong yang berlangsung di Istana Negara, di sini, hari ini.

Turut hadir Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Lokman Hakim Ali yang mendahului senarai penerima turut dianugerahkan PJN.

Antara lain yang turut menerima gelaran ‘Datuk’ ialah Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan Datuk Nazran Muhammad, Naib Canselor Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) Leftenan Jeneral Datuk Hasagaya Abdullah, bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman Datuk Huzir Mohamed dan Diraja Malaysia Pengarah Cawangan Khas Polis Datuk Zamri Yahya.

Sesi kedua majlis yang menyaksikan 201 penerima menerima anugerah dan pingat termasuk 12 penerima PJN, enam penerima Johan Mangku Negara (JMN), Johan Setia Mahkota (JSM) (tujuh), Johan Setia Diraja (JSD) (dua), Kesatria Mangku Negara (KMM) (18) , Kesatria Setia Diraja (KSD) (lima), Ahli Mangku Negara (AMN) (36), Pingat Pangkuan Negara (PPN) (85) dan Bentara Setia Diraja (BSJ) (30).

Baca Lagi | Ratu skuasy Nicol David dikurniakan gelaran ‘Datuk’

Istiadat yang dijalankan mengikut norma baharu berikutan penularan wabak Covid-19 itu memerlukan tetamu memakai topeng muka, pemeriksaan suhu badan dan kod QR MySejahtera diimbas di balai keselamatan Istana Negara.

Kakitangan Istana Negara turut memakai topeng muka manakala tempat duduk di Balairong Seri diatur mengikut kesesuaian bagi memastikan penjarakan fizikal seperti yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pengundian awal bermula di Melaka

Read Next

Dengan Pakatan dan BN berpecah sama rata di Melaka, setiap undi adalah penting

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.