The Malaysia Post

Hishammuddin mengarahkan TUDM membentuk panel khas untuk menyiasat nahas jet Hawk maut

Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) diarah menubuhkan panel siasatan khas bagi mengenal pasti punca terperinci nahas pesawat Hawk 108 malam tadi.

Menteri Pertahanan Kanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata beliau menyampaikan perkara itu kepada panglima-panglima Angkatan Tentera Malaysia dan TUDM.

“Siasatan mendalam akan dilakukan secepat mungkin dan ia akan mengambil kira faktor operasi dan latihan, termasuk hal teknikal,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Katanya, beliau telah meminta timbalan ketua TUDM untuk melawat sendiri lokasi kejadian.

“Dia pergi ke sana dan turut melawat pegawai yang cedera dan dimasukkan ke wad di Hospital Seberang Jaya,” katanya.

Tambahnya, Mejar Mohd Fareez Omar, salah seorang daripada dua pegawai yang terlibat dalam nahas itu, berada dalam keadaan stabil.

Kira-kira jam 10.07 malam semalam, pesawat Hawk 108 itu terhempas di landasan di pangkalan TUDM di Butterworth di sini semasa sesi latihan penerbangan malam, mengorbankan Kapten Mohamad Affendi Bustamy dan mencederakan Fareez.

Affendi, 31, merupakan juruterbang dari Skuadron No 6 Pangkalan Udara Labuan dan berasal dari Bandar Tun Razak, Pahang.

Fareez, 33, adalah ketua penerbangan di Skuadron No 15 dan berasal dari Dengkil, Selangor.

Jenazah Affendi dihantar ke kampung halamannya di Pahang awal hari ini selepas bedah siasat dan dia dikebumikan di tanah perkuburan Islam di Muadzam Shah di Pahang.

Hishammuddin berkata beliau juga telah mengarahkan Kementerian Pertahanan dan ATM — terutamanya TUDM — untuk segera menghulurkan sebarang bantuan kepada keluarga Affendi dan Fareez.

Baca Lagi | Hishammuddin mengarahkan TUDM membentuk panel khas untuk menyiasat nahas jet Hawk maut

Beliau berkata ini termasuk mengatur agar keluarga berkenaan menerima bantuan Tabung Amanah Perwira dan Pertahanan Negara (TAPPN) kelolaan bahagian pengurusan sumber manusia Mindef.

Beliau berkata waris pegawai angkatan tentera layak menerima bantuan daripada TAPPN asalkan kecederaan atau kematian mereka berlaku semasa menjalankan tugas dan bukan disebabkan kecuaian atau salah laku.

Read Previous

Timbalan menteri PAS buli wartawan

Read Next

AstraZeneca, CoronaVac menerima kelulusan bersyarat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.