Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hishammuddin mengarahkan TUDM membentuk panel khas untuk menyiasat nahas jet Hawk maut

Datuk Seri Hishammuddin Hussein

Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) diarah menubuhkan panel siasatan khas bagi mengenal pasti punca terperinci nahas pesawat Hawk 108 malam tadi.

Menteri Pertahanan Kanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata beliau menyampaikan perkara itu kepada panglima-panglima Angkatan Tentera Malaysia dan TUDM.

“Siasatan mendalam akan dilakukan secepat mungkin dan ia akan mengambil kira faktor operasi dan latihan, termasuk hal teknikal,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Katanya, beliau telah meminta timbalan ketua TUDM untuk melawat sendiri lokasi kejadian.

“Dia pergi ke sana dan turut melawat pegawai yang cedera dan dimasukkan ke wad di Hospital Seberang Jaya,” katanya.

Tambahnya, Mejar Mohd Fareez Omar, salah seorang daripada dua pegawai yang terlibat dalam nahas itu, berada dalam keadaan stabil.

Kira-kira jam 10.07 malam semalam, pesawat Hawk 108 itu terhempas di landasan di pangkalan TUDM di Butterworth di sini semasa sesi latihan penerbangan malam, mengorbankan Kapten Mohamad Affendi Bustamy dan mencederakan Fareez.

Affendi, 31, merupakan juruterbang dari Skuadron No 6 Pangkalan Udara Labuan dan berasal dari Bandar Tun Razak, Pahang.

Fareez, 33, adalah ketua penerbangan di Skuadron No 15 dan berasal dari Dengkil, Selangor.

Jenazah Affendi dihantar ke kampung halamannya di Pahang awal hari ini selepas bedah siasat dan dia dikebumikan di tanah perkuburan Islam di Muadzam Shah di Pahang.

Hishammuddin berkata beliau juga telah mengarahkan Kementerian Pertahanan dan ATM — terutamanya TUDM — untuk segera menghulurkan sebarang bantuan kepada keluarga Affendi dan Fareez.

Baca Lagi | Hishammuddin mengarahkan TUDM membentuk panel khas untuk menyiasat nahas jet Hawk maut

Beliau berkata ini termasuk mengatur agar keluarga berkenaan menerima bantuan Tabung Amanah Perwira dan Pertahanan Negara (TAPPN) kelolaan bahagian pengurusan sumber manusia Mindef.

Beliau berkata waris pegawai angkatan tentera layak menerima bantuan daripada TAPPN asalkan kecederaan atau kematian mereka berlaku semasa menjalankan tugas dan bukan disebabkan kecuaian atau salah laku.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini